Tobulo kūno iliuzija: kas kankina šiuolaikines moteris?

Žavingai iš žurnalų puslapių besišypsančios moterys retai vaikšto gatvėmis tokios pat spindinčios ir tobulai gražios – dažnai tas idealiai mielas veidas tėra gabaus dizainerio kūrinys, gimęs po valandos kitos darbo prie kompiuterio. Bet pripažinkime, niekada žvelgdami į tokį veidą apie šiuos „išmanius“ užkulisius negalvojame.

Parodos akimirka.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Parodos akimirka.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

2014-10-30 19:56, atnaujinta 2018-01-24 01:34

Išdrįso 12 moterų

Aktorė, televizijos ir radijo laidų vedėja, tekstų kūrėja Beata Tiškevič-Hasanova sako, kad laikas garsiai  prabilti apie tai, kad grožio industrijos brukamų idealų vaikymasis ne tik neskatina meilės sau, bet atvirkščiai – kelia nepasitenkinimą ir jokia logika nepagrįstus lūkesčius.

Aktyvi moteris ėmėsi įgyvendinti socialinį projektą „Mes. Moterys“, kurio metu pristatyta nuotraukų paroda. Parodoje eksponuojamos fotografijos  12 drąsių ir gražių moterų, kurios, kaip teigia idėjos autorė, fotosesijos metu apnuogino ne tik savo kūną, bet ir atskleidė savo istorijas, norėdamos paskatinti visuomenę priimti kiekvieną moterį pirmiausia galvojant apie jos unikalią istoriją ir asmenybę, o ne apie kūną.

Mintys ir idėjos – svarbiau už gražų kūną

„Idėja kilo iš emocijos. Kartą pagalvojau, kaip turėtų atrodyti nuotrauka, ir papasakojau apie šią idėją fotografei Neringai Rekašiūtei. Ši pritarė, ir ėmėme ieškoti moterų. Kasdien įvairiose iškabose matome daugybę dailių moterų, ir tai formuoja grožio sąvoką: štai čia yra gražus kūnas, o mano kūnas neatitinka to standarto, vadinasi, jis negražus. Mūsų siunčiama žinutė yra tokia: visi kūnai yra gražūs, ir nereikia dėl to ko nors daryti“, – sakė B. Tiškevič-Hasanova ir pridūrė, kad nereikia savo kūno rodyti taip, tarsi jis būtų pats didžiausias gyvenimo pasiekimas, nes juk yra žmogaus istorija, mintys, idėjos, o tai neabejotinai svarbiau už dailias formas.

Moters teigimu, negalima kūno atskirti nuo paties žmogaus esybės, bet žvelgiant į viešąją erdvę kartai gali susidaryti įspūdis, kad būtent taip ir yra.

Iliuzijomis įtikėję vyrai ima reikalauti iš moterų

Pasak pašnekovės, ne kartą jai teko girdėti istorijas, kai moterys, kurios nepretenduoja į visuotinai brukamą grožio etaloną, savo tikslo turėjo siekti ilgiau ir atkakliau nei tos, kurios galėjo pasinaudoti išvaizdos privalumais. „Standarto neatitinkančioms moterims sudėtinga mūsų visuomenėje. Net pačiai pasitaikė atvejų, kai ateinu be makiažo ir tuoj pat išgirstu klausimą, kas man nutiko“, – kalbėjo moteris. Būtent tokios mažos smulkmenos ne tik žeidžia, bet ir formuoja tam tikrą visuomenės nuomonę.

„Nuolatinis kartojimas, kokia turi būti graži moteris, neabejotinai veikia vyrus, jiems gimsta neadekvačių lūkesčių moterų atžvilgiu. Esu ne kartą girdėjusi vyrus savo moterims sakant, kad šios priaugo svorio ir laikas būtų jo šiek tiek numesti. Bet kas pasikeis netekus penkių ar dešimties kilogramų?" – klausė B. Tiškevič-Hasanova. Jos nuomone, noras tobulai atrodyti niekur neveda, nes patį tobulumą sugalvojo kažkas, jis neatsirado kaip visuotinai priimtinas dalykas.

Reiklumas sau ir kitiems

Anot parodos organizatorės, moterys dažnai yra viena kitai reiklesnės ir išsako daug kritikos, bet drauge jos reiklios ir sau: „Jei žinau, kad vakar nesuvalgiau dviejų pyrago gabalų tam, kad šiandien gražiai atrodyčiau, o matau, kaip mano bičiulė su pasimėgavimu kerta saldumynus,  taip ir norisi pasakyti: liaukis. Kai esi reiklus sau, tada sunku įsivaizduoti, kad kitas gali labai sveikai reaguoti į tą patį dalyką.“ Projektą „Mes. Moterys“ B. Tiškevič-Hasanovai padėjo įgyvendinti profesionali fotografė, politikos mokslų studentė Neringa Rekašiūtė ir komunikacijos specialistė, politikos mokslų, medijų studijų absolventė Modesta Kairytė.

Pristatymo metu vyko diskusija, kurioje kalbėta apie moteris, grožio kulto ir psichologinio smurto poveikį moters savivertei. Su renginio svečiais bendravo psichologas, „Jaunimo linijos“ vadovas P.Skruibis, psichologė-psichoterapeutė dr. A.Matulaitė ir Valgymo sutrikimų gydymo ir informacijos centro direktorė gydytoja psichiatrė, psichoterapeutė Brigita Baks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.