D. A. Barakauskas apklaustas kaip specialusis liudytojas

R.Paksas nesupranta, kas vyksta

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 31, 2014, 3:50 PM, atnaujinta Jan 23, 2018, 10:09 PM

Specialiojo liudytojo statusas suteikiamas asmeniui, jei byloje yra duomenų apie jo galimą nusikaltimą, tačiau šių duomenų nepakanka įtarimams pareikšti.

„Taip, tai buvo padaryta šiandien“, – BNS sakė STT Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Ruslanas Golubovas, pasiteiravus, ar buvęs ministras apklaustas kaip specialusis liudytojas.

R.Paksas nesupranta, kas vyksta

Partijos lyderis Rolandas Paksas šias naujienas sužinojo iš žiniasklaidos. „Tvarkietis“ neslėpė, kad jau nesupranta, kas vyksta pastarąsias dienas.   „Istorija vystosi labai įdomiai. Užvakar kalbant su premjerui jis pabrėžė, kad ministras D.A.Barkauskas gali dirbti. Po to kalbėjau su ministru, jis buvo pasiryžęs dirbti toliau. Kitą dieną jis padavė pareiškimą dėl sveikatos būklės.

Šiandien turime dar vieną naujieną – jis buvo apklausiamas kaip specialusis liudytojas. Reikia palaukti kokių nors išvadų ir vertinimų, kas tai yra. Šiandien daugiau informacijos neturiu“, – sakė R.Paksas. 

Partijos lyderis pripažino, kad su D.A.Barakausku nekalbėjo jau dvi dienas – nuo trečiadienio vakaro. Kitiems partijos kolegoms taip pat nepavyko susisiekti su buvusiu ministru. Jo telefonas nuo ketvirtadienio popietės išjungtas.

„Vakar bandžiau jam paskambinti. Norėjau paklausti, kas nutiko, kodėl mūsų susitarimas su juo ir premjeru buvo pakeistas“, – sakė R.Paksas.

Partijos lyderis nekeitė savo nuomonės ir yra įsitikinęs, kad D.A.Barakauskas negali būti siejamas su jokia neskaidria veikla. Esą tai, kad D.A.Barakauskas buvo apklaustas, nėra nieko ypatingo.

Tarpinė padėtis tarp įtariamojo ir liudytojo

Nutarimą dėl to, kad D.A.Barakauskas būtų apklaustas kaip specialusis liudytojas, priėmęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Rolandas Stankevičius BNS sakė, kad tokios apklausos rengiamos su liudytojo sutikimu.

„Tai yra tarpinė padėtis tarp įtariamojo ir liudytojo. Siekiant nepažeisti žmogaus teisės neduoti parodymų apie savo veiksmus ir neturint pakankamai duomenų, kad jis yra įtariamas, įstatyme numatyta tarpinė padėtis, kai žmogui siūloma duoti parodymus, jeigu jis pats sutinka apie tai kalbėti, nors kartais gali apkalbėti save“, – aiškino prokuroras.

Atliekant ikiteisminį tyrimą kaip specialusis liudytojas anksčiau apklaustas buvęs „Tvarkos ir teisingumo“ atsakingasis sekretorius, dabar Seimo narys Rimantas Ručys. Prokuroro teigimu, daugiau specialiųjų liudytojų šiame tyrime nebuvo.

Atsistatydino dėl sveikatos

Generalinė prokuratūra praėjusią savaitę pranešė su STT atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu stambiu mastu siekiant už atlygį daryti įtaką keletui praėjusiais metais VRM vykdytų viešųjų pirkimų. Buvo sulaikyti penki asmenys, tarp jų – buvę D.A.Barakausko politinio pasitikėjimo komandos nariai, įtariamųjų gyvenamosiose vietose ir darbovietėse, taip pat partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėse atlikta keliolika kratų.

D.A.Barakauskas šią savaitę atsistatydino iš ministro pareigų, tokį savo žingsnį jis motyvavo pablogėjusia sveikata.

„Tai yra asmeniniai dalykai, kurie liečia tik jį. Galiu patvirtinti, kad sveikatos problemų jis turi. Puolimas prieš jį greičiausiai pagreitino kai kuriuos dalykus. Jis nutarė nebedirbti vidaus reikalų ministru“, – atsistatydinus ministrui sakė K.Komskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.