Du muziejus įkūrusio Šiaulių teisėjo mintyse – naujas muziejus

Didžiąją (apie 95 procentus) šios ekspozicijos dalį sudaro per 30 metų šiauliečio teisėjo surinkti eksponatai.

Dalį Šiauliuose likusių savo kolekcijos eksponatų A.Vilbikas antradienį parodė žurnalistams ir kolegoms.<br>R.Vitkaus nuotr.
Dalį Šiauliuose likusių savo kolekcijos eksponatų A.Vilbikas antradienį parodė žurnalistams ir kolegoms.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2014-11-04 15:32, atnaujinta 2018-01-22 07:51

Didžiąją (apie 95 procentus) šios ekspozicijos dalį sudaro per 30 metų šiauliečio teisėjo surinkti eksponatai.

Dalį Šiauliuose likusių savo kolekcijos eksponatų A.Vilbikas antradienį parodė žurnalistams ir kolegoms.

Vienai valandai posėdžių salė tapo improvizuota muziejaus sale su ant stalų išdėliotais eksponatais.

A.Vilbikas papasakojo, kad parodos Vilniuje eksponatai atspindi keturis Lietuvos teismų istorijos laikotarpiai: Lietuvos teismus iki 1918 metų Nepriklausomos Lietuvos teismus 1918–1940 metais, Lietuvos okupuoto krašto teismus 1940–1990 metais ir Nepriklausomos Lietuvos Respublikos teismų reformą po 1990 m. kovo 11 dienos.

Pasak A.Vilbiko, Lietuvos teismų istorija labai įdomi ir svarbi. A.Vilbikas pateikė kelis įdomius istorinius faktus: 1581 m. įsteigtas Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Vyriausiasis Lietuvos Tribunolas buvo pirmasis Europoje, kuris numatė bylų apeliaciją; 1791 m. gegužės 3 d. Abiejų Tautų Respublikos Seimo priimta Konstitucija yra pirma Europoje ir antra pasaulyje po Amerikos; 1922 metais Nepriklausomos Lietuvos Konstitucijoje pirmą kartą buvo parašyta, kad teismai yra valdžia – „Valstybės valdžią vykdo Seimas, Vyriausybė ir Teismas.

Susirinkusiems A.Vilbikas parodė Šiauliuose likusios kolekcijos eksponatus: 1863 metų sukilimo metu naudotą ginklą, Tarpukario Lietuvos teismų bylas, pasus, knygas, nuotraukų ir dokumentų kopijas, priesaikos tekstus.

Susidomėjimo sulaukė prieš Antrąjį pasaulinį karą Teisingumo ministerijos išleista knyga „Žinios apie nusmerktuosius“. Ministerija kasmet leisdavo tokias knygas, kurios teisėjams atstodavo duomenų apie nuteistuosius bazę - teisėjai jose rasdavo informaciją apie teistus asmenis.

Paklaustas, kaip jam pavyko surinkti tiek daug eksponatų A.Vilbikas sakė, kad žinodami jo aistrą kolekcionavimui padėjo ir draugai, artimieji, pažįstami žmonės.

„Žinodami, kad mane tai pradžiugins, draugai pasveikinti su gimtadieniu ateina nešini kokia seniena“, - šmaikštavo A.Vilbikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?