Rukloje treniruojasi ir mažiausios NATO kariuomenės žvalgai

Mažiausią kariuomenę iš visų NATO šalių turintis Liuksemburgas pirmą kartą dalyvauti pratybose Lietuvoje atsiuntė puikiai aprūpintą žvalgų būrį. Šmaikštuoliai jau juokauja, kad šiuo metu mūsų šalyje treniruojasi net 3,3 proc. Liuksemburgo kariuomenės. Tačiau rimtuoliai pastebi, kad tų 1,32 proc. pratybų dalyvių (Liuksemburgo karių) pagalba likusiems 98,68 proc. mokymuose dalyvaujantiems kariams yra neįkainojama.

Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

Nov 6, 2014, 7:00 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 3:21 AM

Kaip lrytas.lt Gaižiūnų poligone netoli Ruklos (Jonavos r.) pasakojo Liuksemburgo kariuomenės žvalgybos kuopos vadas kapitonas Kimas Kirschas, vadovaujantis pratybose dalyvaujantiems Liuksemburgo kariams, į mūsų šalį atvyko 33 kariai - žvalgų būrys, kuriame yra 24 žmonės. Kiti kariai priklauso Liuksemburgo nacionaliniam paramos elementui. Žvalgų būriui Lietuvoje vadovauja leitenantas Fabienas Kiefferis.

„Žvalgų būrys dirba su pagrindine savo darbo priemone – žvalgų mašinomis, pagamintomis vokiško „Dingo 2“ pagrindu. Šios mašinos yra pilnai šarvuotos ir yra aprūpintos moderniausiomis stebėjimo priemonėmis. Ant jų sumontuota ir moderni automatinė ginkluotė, kuri valdoma iš automobilio vidaus“, - pasakoja kpt. K.Kirschas.

Maža, bet dažnai misijose ir pratybose dalyvaujanti kariuomenė

Tarp NATO šalių Liuksemburgo kariuomenė yra mažiausia. Pasak kpt. K.Kirscho, ją sudaro nuo 900 iki 1 tūkst. žmonių, įskaitant civilius. Nuo 1967 m. ji formuojama tik savanoriškumo principu. Liuksemburgo kariuomenę sudaro profesionalūs kariai ir savanoriai eiliniai. Pastarieji tarnauja trejus metus.

„Kadangi mūsų kariuomenė labai maža, buvo pasirinkta specializacija. Mes specializuojamės vykdant žvalgybą. Tam naudojame modernias elektronines priemonės. Šiuo metu mes kariuomenėje turime du pilnaverčius žvalgybos vienetus“, - sako į Lietuvą atvykusių Liuksemburgo karių vadas.

Nepaisant to, kad Liuksemburgo kariuomenė labai maža, šalis nuolat dalyvauja NATO ar Europos Sąjungos kovinėse misijose. Paprastai tai būna pagrindinė operaciją, į kurią siunčiamas didesnis skaičius karių ir kelios mažesnės operacijos, į kurias Liuksemburgas deleguoja vieną ar du žmones.

Šiuo metu daugiausiai dėmesio Liuksemburgas skiria misijai Kosove. Ten yra išsiųstas būrio dydžio žvalgybinis vienetas. Iki šių metų pradžios šalis taip pat dalyvavo NATO misijoje Afganistane. Neseniai baigta misija Libane (dalyvavo du žmonės), dalyvauta Europos Sąjungos misijoje Konge (vienas žmogus).

Kpt. K.Kirschas tvirtina, kad Lietuvoje vykstančios pratybos „Geležinis kardas“ tikrai nėra pirmosios, kuriose Liuksemburgo kariai dalyvauja už savo šalies ribų.

„Mes gana dažnai dalyvaujame įvairiose pratybose užsienyje. Liuksemburgas yra labai maža šalis, todėl mes tiesiog privalome vykti į kitas šalis treniruotis. Mūsų kariuomenė maža, tad mes glaudžiai bendradarbiaujame su NATO partneriais. Esame buvę ir pratybose Lenkijoje. O štai į Lietuvą iš tiesų atvykome pirmą kartą.

Dažniausiai mes bendradarbiaujame su Belgijos kariuomene, misijose būname įtraukiami į jų vienetų sudėtį. Taip buvo Afganistane, taip yra Kosove. Mes tiesiog privalome bendradarbiauti su didesnėmis kariuomenėmis, kad galėtume išspręsti, pavyzdžiui, logistines problemas. Be to, mūsų karininkai mokytis taip pat beveik visada irgi vyksta į Belgiją“, - sako kpt. K.Kirschas.

„Puiki galimybė dirbti su Lietuvos kariuomene“

Kadangi Liuksemburgas neturi priėjimo prie jūros, jis neturi ir karinio laivyno. Neturi šalis ir karinių oro pajėgų. Tiesa, visi NATO naudojami elektroninės žvalgybos orlaiviai AWACS yra registruoti būtent Liuksemburge. Juos pilotuoja jungtinės NATO įgulos, o lėktuvų nuolatinė dislokacijos vieta - Geilenkircheno aviacijos bazė Vokietijoje.

Liuksemburgo vyriausybė kariuomenės reikmėms taip pat planuoja įsigyti vieną transporto orlaivį „Airbus A400M“. Orlaivis perkamas bendrai su Belgijos oro pajėgomis, o lėktuvas užsakovams turi būti pristatytas 2019 m.

Liuksemburgo kariuomenės metinis biudžetas sudaro nepilną procentą šalies BPV ir siekia 369 mln. JAV dolerių.

„Į pratybas „Geležinis kardas“ atvyko vienas žvalgybos būrys iš Liuksemburgo kariuomenės „D“ padalinio. Šiuo metu, iki metų pabaigos, mes budime Europos Sąjungos kovinėje grupėje. Todėl šiam būriui tai yra puiki patirtis dalyvauti tokiose pratybose, treniruotis.

Tuo pačiu mums tai yra ir puiki galimybė bendradarbiauti ir kartu dirbti su Lietuvos kariuomene. Tai yra puiki galimybė daugiau sužinoti apie Rytų Europos landšaftą. Tai yra labai įdomu, nes jis skiriasi nuo Vakarų Europos kraštovaizdžio“, - sako Liuksemburgo karių vadas.

Į žvalgybos užduotį vyksta bent dviem automobiliais

Kad Liuksemburgo kariams pratybų landšaftas yra labai neįprastas, teigia ir žvalgų būriui Lietuvoje vadovauja ltn. F.Kiefferis. Liuksemburgo kariai tvirtina, kad jie yra įpratę veikti ne tokiose miškingose teritorijose. Paprastai Liuksemburgo kariai žvalgybą vykdo geriau ir toliau apžvelgiamose teritorijose.

„Liuksemburgas irgi miškinga šalis. Tačiau tuo pačiu, ji labai kalvota. Užvažiavę ant vieno kalno ir pasislėpę miške mes galima apžvelgti visą teritoriją iki kito kalno. Tas pats ir Afganistane, kur atlikome misiją – ten labai toli matosi“, - sako kpt. K.Kirschas.

Būtent prieš misiją Afganistane savo kariams Liuksemburgas nupirko žvalgybine įranga aprūpintus, gerai ginkluotus ir šarvuotus automobilius, kurie šiuo metu yra atgabenti ir į Lietuvą.

Tai vokiško „Dingo 2“ pagrindu paruošta mašina, kuria važiuoja keturi kariai. Į vieną žvalgybos užduoti važiuojama mažiausiai dviem automobiliais. Vienas iš jų būna aprūpintas moderniai matymo įranga, kurią sudaro įprasta kamera, naktinio matymo kamera, termovizorius, lazeriniai matuokliai ir pan.

Kitame automobilyje paprastai būna bepiločio skraidančio žvalgybinio aparato valdymo komanda.

Automobiliai aprūpinti automatiniais 12,7 mm kalibro kulkosvaidžiais.

„Automobilio įgulą sudaro vairuotojas, stebėtojas, valdantis žvalgybinę įrangą ir monitoriaus ekrane stebintis iš jo sgaunamą informaciją, šaulys, kuris sėdėdamas automobilio viduje valdo automatinį kulkosvaidį ir į išorę turi išlipti tik tada, jei reikia papildyti amunicijos atsargas, bei vadas. Šie du automobiliai sudaro vieną skyrių“, - pasakoja kpt. K.Kirschas.

Automobilių šarvas atlaiko tiesioginę lengvųjų ginklų ugnį, artilerijos skeveldras, automobilio viduje esantys žmonės yra apsaugoti nuo masinio naikinimo ginklo ir pakelės minų sprogimų. Būtent pakelės minos Afganistane tarptautinės koalicijos kariams kėlė vieną iš didžiausių pavojų. Ant automobilio sumontuoti davikliai, reaguojantys į lazerio spindulius. Užfiksavus bandymą aktyvuoti pakelės bombą, kulkosvaidis vietą, iš kurios buvo paleistas sprogmenį aktyvuojantis signalas, gali automatiškai suvarpyti kulkomis.

„Dabar misija Afganistane mums baigėsi. Mums kyla nauji uždaviniai, planuojama pirkti naujus automobilius. Vienas iš šių pratybų mūsų tikslų yra pažiūrėti, kokios technikos reiktų ir kokia būtų geriausia tokiomis sąlygomis, kaip yra pas jus. Grįžęs namo aš turėsiu pateikti savo pastebėjimus šiuo klausimu“, - sako Liuksemburgo kariams vadovaujantis kapitonas.

Gaižiūnuose vien žvalgybinės įrangos neužtenka

Pratybose „Geležinis kardas“ Liuksemburgo kariai yra atsakingi už žvalgybinės informacijos pateikimą puolimus planuojantiems kariams. Pasinaudodami savo įranga, žvalgai iki smulkiausių detalių išnagrinėja tariamo priešo pozicijas ir visą surinktą informaciją perduoda į puolimą traukiantiems kitų šalių kariams.

Daugumą informacijos Liuksemburgo kariai sugeba surinkti net ir pasislėpę giliai miške daugiau kaip už kilometro nuo priešo pozicijų.

„Šioje vietoje stovi prieštankinis pabūklas. O čia – sunkusis kulkosvaidis“, - prieš puolimo operaciją palinkęs virš žemėlapio Liuksemburgo karys pieštuku rodo puolimui vadovaujančiam karininkui.

Kpt. K.Kirschas pripažįsta, kad tokiame miške, koks yra Gaižiūnų poligone, tokią smulkią informaciją surinkti vien žvalgybinės įrangos nepakanka.

„Reikia ir kojomis padirbėti, prisiminti žvalgybos pagrindus“, - šypsosi jis.

Nors Liuksemburgo kariai yra ginkluoti ir automatiniais ginklais, pistoletais, jų automobiliai aprūpinti kulkosvaidžiais, į susišaudymus jie vengia veltis. Ginklai Liuksemburgo kariams reikalingi tik gynybai, jei patys būtų užpulti.

Dažniausiai surinkus žvalgybinę informaciją ir perdavus ją puolimą vykdantiems kariams, Liuksemburgo karių darbas būna tam kartui būna baigtas. Nors, teigia kpt. K.Kirschas, būna atveju, kad jų prašoma dar pasilikti ir informaciją nuolat tikslinti net ir vykstant mūšiui.

Apie pratybas „Geležinis kardas"

Nuo pirmadienio Gaižiūnų poligone (Jonavos r.) ir Generolo Silvestro Žukausko poligone Pabradėje (Švenčionių r.) vyksta didžiulės tarptautinės pratybos „Geležinis kardas 2014“. Gynybos ir puolimo operacijas abiejuose poligonuose nuo antradienio vykdo apie 2 tūkst. 500 karių iš devynių NATO šalių: Čekijos, Estijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Jungtinės Karalystės, Kanados, Lietuvos, Liuksemburgo, Vengrijos ir Vokietijos. Į poligonus atgabenta apie 300 karinės technikos priemonių iš įvairių šalių.

Nors lietuvių pratybose yra daugiausiai (dalyvauja apie 1 tūkst. 900 karių), pratybų organizatoriai poligonuose vykstančioms operacijoms suformavo daugianacionalines kuopas.

Dviejuose poligonuose pratybos vyksta tik šią savaitę. Kitą savaitę visi pratybų dalyviai persigrupuose į Generolo Silvestro Žukausko poligoną ir toliau bendrai vykdys suplanuotas karines užduotis.

„Geležinis kardas“ (angl. Iron Sword) - tai Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų organizuojamos tarptautinės pratybos Lietuvoje. Šios serijos pratybos yra NATO karinio rengimo ir pratybų organizavimo programos (angl. MTEP - Military Training and Exercise Program) dalis. Šiais metais jos Lietuvoje rengiamos pirmą kartą ir ateityje planuojama organizuoti kasmet.

Liuksemburgo, Vengrijos ir Vokietijos kariuomenių kariai, Lietuvoje rengiamose pratybose, dalyvauja pirmą kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.