Dėl keistuolio kaimyno elgesio – nuolatinė baimė

Kauno gatvės 94 namo gyventojai Jonavoje jau ne pirmus metus tapę keistuolio kaimyno įkaitais. Žmonės įsitikinę, kad jų kaimynas turėtų gyventi specialioje globos įstaigoje, tačiau ne daugiabutyje, mat gyvenimas šalia jo – ne tik nemalonus, tačiau ir pavojingas.

Jonavietis į visų kaimynų skundus moja ranka ir sako, kad skųstis kaimynais turėtų jis, o ne jie – juo.<br>Jonavoszinios.lt nuotr.
Jonavietis į visų kaimynų skundus moja ranka ir sako, kad skųstis kaimynais turėtų jis, o ne jie – juo.<br>Jonavoszinios.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Vilčinskienė (jonavoszinios.lt)

Nov 10, 2014, 7:23 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 8:36 PM

Bijo didesnės nelaimės

Penktame aukšte gyvenantis vyras ne kartą buvo užliejęs žemiau gyvenančių žmonių butus, dėl to gyventojai buvo likę be elektros.

„Gyvename ir bijome, ką jis gali dar padaryti. Elgesys – neprognozuojamas. Nepaisant to, kad iš jo buto sklinda dvokas, mes jaučiame realų pavojų – bet kada gali kilti gaisras, bet kada vėl gali būti užlieti mūsų butai.

Juk taip buvo jau ne kartą. O gal reikia didelio masto nelaimės, kuri nuskambėtų per visą Lietuvą, ir tik tada šios problemos bus sprendžiamos“, – piktinosi jonaviečiai.

Keistai suvokia konteinerių paskirtį

Be to, kartais žmogus visus gamtinius reikalus atlieka į kibirą, o paskui iš penktojo aukšto šį neša į lauką.

„Visko būna. Ir nelaimių benešant tą kibirą nutinka, turbūt įsivaizduojate, kokių“, – pasakojo laiptinės gyventojai.

Kaimynas keistai suvokia ir konteinerių paskirtį – iš konteinerių jis šlamštą gabena į namus, o iš namų šiukšles išmėto kieme, prie pat Senamiesčio gimnazijos tvoros.

„Valytoja jas nuolat renka. Kiek kartų bandėme su juo kalbėti – jokių rezultatų. Prieš kelis metus kreipėmės į visas įmanomas institucijas – savivaldybę, socialinių paslaugų centrą, visuomenės sveikatos biurą, policiją. Niekas nieko jam negali padaryti“, – pasakojo gyventojai.

Į butą - gaisrininkų kopėčiomis

Pasak žmonių, ne kartą čia važiavo ir priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai, kurie kopėčiomis lipo į penktąjį aukštą ir per langą pateko į šį butą. Kartą vyras tiesiog paliko svylantį puodą, kitą kartą buvo įtarimas dėl galimai įvykusios nelaimės. Prieš kelis metus, anot gyventojų, bute buvo kilęs ir gaisras.

Nors gyventojai ne kartą siūlė jonaviečiui paramą – sutvarkyti jo namus, išspręsti vandentiekio problemas, tačiau jam tokios pagalbos nereikia.

„Vietoje šaldytuvo jis naudoja kibirą, kurį pakabina lauke, už lango. Gerai, kai tokiu šaldytuvu jis naudojasi žiemą ar rudenį, tačiau net ir vasarą, kai lauke – trisdešimt laipsnių karščio, produktus jis laiko tame kibire.

Kartais nepataiko, ir produktai krenta lauk. Būna, kad taukai nuo lašinių varva ant žemiau gyvenančių žmonių langų“, – pasakojo Kauno gatvės 94 namo gyventojai.

Kaimynas neturi jokių artimųjų – sūnus miręs, o su žmona išsituokęs jau seniai. Vyras gauna pensiją, už butą moka tvarkingai ir skolų neturi.

Pats jonavietis į visų kaimynų skundus moja ranka ir sako, kad skųstis kaimynais turėtų jis, o ne jie – juo.

Problema – visoje Lietuvoje

Pasak savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus vyresniosios specialistės Aušros Jakimavičienės, į viešosios tvarkos skyrių gyventojai dėl šios problemos nesikreipė.

„Manau, kad šį žmogų būtų galima nubausti už šiukšlinimą viešoje vietoje, jei atliekas jis meta kieme. Tuo tarpu dėl daiktų kaupimo namuose, tokio gyvenimo būdo kažką padaryti labai sunku. Tai – problema ne tik Jonavoje, bet ir visoje Lietuvoje. Įstatymai gina jo teises į savo būstą, priversti susitvarkyti galima nebent tą žmogų, kuris pats su tuo sutinka, o įstatymo, draudžiančio kaupti namuose daiktus, nėra“, – sakė A.Jakimavičienė.

Problemos dėl daugiabučiuose gyvenančių neprognozuojamo elgesio kaimynų – kaip uždaras ratas, o jų išspręsti negali ir kitų miestų savivaldybės ar socialinių paslaugų centrai.

„Visuomenės sveikatos centras į šiuos reikalus nesikiša, jie važiuoja tik į įstaigas ir įmones, tačiau ne pas gyventojus.

Kiek domėjausi šios problemos sprendimo būdais visoje Lietuvoje, kone vienintelis kelias yra kreiptis į prokuratūrą, kad ji gintų viešąjį interesą ir žmogų teisminiu keliu bandytų pripažinti neveiksniu. Tačiau ir tai nėra taip lengva – reikia pateikti įrodymus, kad jis kelia pavojų visuomenei“, – sakė A.Jakimavičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.