Kanados kariai pratybose Lietuvoje jaučiasi lyg namuose

Šiuo metu Lietuvoje vykstančios tarptautinėse NATO pratybose „Geležinis kardas 2014“ (angl. „Iron Sword 2014“) dalyvauja ir 30 karių kuopa iš Kanados. Vienas jų – viešųjų ryšių karininkas kapitonas Jeremy Mathewsas, į tarptautines pratybas iš Kanados atvykęs kartu su „Oskar“ kuopos karių grupe.

Kanados kariai pratybose Lietuvoje jaučiasi lyg namuose.<br>Eil. V.Džiavečkos nuotr.
Kanados kariai pratybose Lietuvoje jaučiasi lyg namuose.<br>Eil. V.Džiavečkos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-10 18:12, atnaujinta 2018-01-21 20:47

Kaip rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime, viešųjų ryšių karininkai ir puskarininkiai Kanados ginkluotose pajėgose turi išskirtinį ženklą. Ant lauko uniformos karinio laipsnio ženklo išsiuvinėtas lotyniškas žodis „Veritas“, kas išvertus į lietuvių kalbą reiškia „Tiesa“. Taigi, juos lengva atpažinti ir jie kalba tik tiesą.

Jau temstant, iškart po lauko taktikos pratybų Gaižiūnų poligone, kur kanadiečių būrys dalyvavo puolimo operacijoje, kpt. J. Mathewsas trumpai nupasakojo sąjungininkų įspūdžius tarptautinėse pratybose Lietuvoje:

- Kanadiečių kariai yra labai patenkinti galėdami dalyvauti tokiose pratybose su lietuviais, pačioje Lietuvoje. Keletą dienų integravimosi pratybose Kanados karių būrys daugianacionalinės kuopos sudėtyje dalyvavo pratybose Gaižiūnų poligone, vykdė puolimo ir gynybos, kitas operacijas. Mūsų kariams įdomu ir naudinga būti daugianacionalinėje grupėje, stebėti, kaip estų ir lietuvių kariai veikia taktinėse situacijose, kaip jas įvykdo, dalintis savo patirtimi.

- Kaip kanadiečiai vertina kuopos bendražygius estus ir lietuvius?

- Kiek aš mačiau, ir kiek savo įspūdžiais dalijosi kolegos iš pėstininkų būrio, visi kariai šiose pratybose sunkiai dirba, atiduoda daug jėgų ir yra tikrai profesionalūs pėstininkai. Tai išbandymas visiems, bet jį vyriškai stengiamės įveikti.

Suprantu, kad ypač sudėtinga kuopos vadui kapitonui Karoliui Morkūnui - vadovavimas padaliniui vyksta anglų kalba, nelengva būrių vadams, jų ryšininkams tinkamai suprasti ir perduoti komandas, kariams – jas dubliuoti.

Nepaisant skirtingų taktikos procedūrų savo šalių kariuomenėse, daugianacionalinė kuopa, kaip karinis vienetas, sėkmingai vykdo savo užduotis. O tai jau geras komandinio darbo pavyzdys.

- Iš kokio dalinio atvyko Kanados kariai, kokia jų patirtis?

- Didžioji dalis į Lietuvą atvykusių karių yra iš „Oskar“ kuopos trečiojo bataliono Karališkojo Kanados pėstininkų pulko. Tai lengvųjų pėstininkų pulkas, ginkluotas lengvaisiais šaulių ginklais, jo sudėtyje yra ir viena parašiutininkų kuopa.

Būryje turime ir iš kitų dalinių priskirtų karių – pavyzdžiui – paramedikai, logistai, artilerijos karininkas ir net du viešųjų ryšių specialistai.

Karių patirtis yra labai įvairi. Yra ir po keletą kartų tarptautinėse operacijose dalyvavusių karių ir jaunuolių, kuriems tai pirmosios pratybos užsienyje, už Kanados ribų. Patyrusių karių tarpe yra daug NATO Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (ISAF) misijos veteranų, dalyvavusių užduoties vykdymo pajėgų kovinėse operacijose Afganistane, Kandaharo provincijoje, kur padalinys ne kartą buvo dislokuotas.

- Ką pasakytumėte apie Gaižiūnų poligoną ir orą pratybų metu? Ar sąlygos kanadiečiams įprastos?

- Mes atvykome iš Petavavos karinės bazės, ir, tiesa sakant, dalis poligono Gaižiūnuose tikrai primena mūsų Tėvynės peizažą – tie patys medžiai, ir augalija, gal nėra tiek smėlio. Pati Petavava tai nedidelis gražus miestelis, įkurtas vakariniame Otavos upės krante. Didžioji dalis žmonių šiame miestelyje dirba arba tarnauja karinėje bazėje, kur dislokuota 2-oji Kanados Mechanizuotosios brigados grupė, aprūpinimo ir kiti daliniai.

Petavavos karinė bazė, tai viena pagrindinių kovinių pajėgų dislokacijos vietų Kanadoje, pajėgų centras. Iš ten pasirengę kariai išvyksta dalyvauti tarptautinėse kovinėse ir taikos palaikymo operacijose visame pasaulyje, taip pat, esant poreikiui, vykdo taikos meto užduotis pačioje Kanadoje.

Jūsų Gaižiūnų poligone mes, galime sakyti, patyrėme De Javu. Tiesa, pirmąją pratybų savaitę čia buvo net nei Petavavoje. Ten jau praėjusią savaitę snigo, o čia švietė saulė ir dieną temperatūra pakildavo iki 10 ar net 15 laipsnių šilumos. Kariai džiaugiasi būdami ten, kur yra šilčiau.

***

Pirmąją tarptautinių pratybų „Geležinis kardas 2014“ savaitę Gaižiūnų poligone kartu su kanadiečiais treniravosi kariai iš Čekijos, Estijos, Lietuvos ir Liuksemburgo. Lapkričio 9-ąją jie persidislokavo į Generolo Silvestro Žukausko poligoną Pabradėje, kur kartu su likusiais pratybų dalyviais, dar apie 1,5 tūkst. karių iš JAV, Jungtinės Karalystės, Lietuvos, Vokietijos ir Vengrijos, vykdo priskirtas užduotis.

Pratybose „Geležinis kardas 2014“ naudojama per 300 įvairios karinės paskirties transporto priemonių. Pratybos skirtos treniruoti NATO jungtinių karinių vienetų sąveiką, veiksmų suderinamumą ir pasirengimą vykdyti gynybines ir puolamąsias operacijas. Planuojama, kad kasmet pratybos augs ir apjungs vis daugiau NATO ir partnerių šalių karių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.