Kultūros liekanoms vietos rado tik patvoryje

„Kokia kultūra, toks ir jos simbolių likimas“, – taip karčiai juokauja vilniečiai, regėdami, kaip Vilniaus – Europos kultūros sostinės laikus menantis simbolis – žalioji molekulė – riogso numesta įmonės „Grinda“ patvoryje, ties Vilniaus 2-uoju troleibusų parku.

Valdininkai tikino, kad tiesiog užmiršo sunaikinti žaliosios molekulės liekanas.<br>V.Balkūno nuotr.
Valdininkai tikino, kad tiesiog užmiršo sunaikinti žaliosios molekulės liekanas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys („Lietuvos rytas“)

2014-11-10 23:13, atnaujinta 2018-01-21 20:36

Pro Justiniškių gatvėje esantį Vilniaus 2-ąjį troleibusų parką važiuojantiems vilniečiams primenama, jog Lietuvos sostinė prieš 5 metus, 2009-aisiais, buvo Europos kultūros sostine.

Primena ne koks nors stendas, o šalia troleibusų parko, „Grindos“ aikštelėje, riogsantys aptrupėję žali burbulai.

Tai nuo 2008-ųjų iki 2012-ųjų vasaros prie Baltojo tilto stovėjusio didelio – 9 metrų aukščio molekulės maketo liekanos.

Žalioji molekulė buvo pagrindinis Vilniaus, Europos kultūros sostinės, simbolis-prekės ženklas. Iš viso būta 5 tokių molekulių maketų, 4 buvo nuimti greitai, kai tik baigėsi Vilniaus kadencija vadintis Europos kultūros sostinės vardu.

O didžioji molekulė prie Baltojo tilto užsibuvo – taip ilgai, kad, miestui kainavusi 90 tūkst. litų, daugiau kaip po 3 metų buvo įvertinta vienu litu.

Prieš ją išardant 2012-ųjų birželį Vilniaus savivaldybė dar puoselėjo viltis išsaugoti kultūros sostinės simbolį – išvežti į Europos parką ar net parduoti aukcione, kad papuoštų kokio nors gyventojo kiemą.

Bet kai „Grindos“ darbininkai pradėjo ardyti molekulę, pasirodė, jog ji nuo kiekvieno kūjo stuktelėjimo byra į atomus – iš kietojo polistireno išlieta skulptūra buvo sueižėjusi, vos laikėsi ant metalinių konstrukcijų.

Liekanos buvo išgabentos į „Grindos“ aikštelę Justiniškių gatvėje ir turėjo būti seniai susmulkintos ir utilizuotos.

Bet milžiniškos molekulės aptrupėję atomai pasirodė esantys tvarūs, nenorintys išnykti – stūksojo aikštelėje, užimdami nemažą dalį jos ploto.

Ką ketinama veikti su molekulės liekanomis, kodėl jos tebesaugomos – gal ketinama restauruoti ir pastatyti Europos aikštėje prie savivaldybės rūmų?

Vilniaus savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus pavaduotojas Antanas Mikalauskas susizgribo, jog aptrupėjusius gremėzdus tiesiog užmiršta pašalinti iš aikštelės.

„Jau seniai reikėjo tas liekanas utilizuoti arba sunaikinti. Buvau sakęs „Grindos“ vadovams, matyt, pamiršo. Dar kartą priminsiu“, – pažadėjo valdininkas.

Vamzdis krantinėje ir „Puskalnis“ išliko

Savivaldybė iki šiol nesiryžta nuo Neries krantinės pašalinti Vilniaus – Europos kultūros sostinės – laikus menančių, bet kai kuriems žmonėms nepatinkančių kūrinių.

Tai – skulptūra „Krantinės arka“, vilniečių pašaipiai vadinama vamzdžiu, ir „Puskalnis“ – kompozicija, primenanti paprastą žemių krūvą.

Skulptūros buvo sumanytos kaip laikini kūriniai, tačiau stovi jau daugiau kaip 5 metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.