Lietuvos parduotuvėse – saldainiai iš karo zonos

Lietuvos prekybos centruose smaližius vilioja įvairių rūšių saldainiai,  į mūsų parduotuves atkeliavę iš Ukrainos. Lietuviams pažįstamas ne tik šokolado magnatu tituluoto Petro Porošenkos prekės ženklas „Roshen“, bet ir kitų gamintojų produkcija.

Lietuviai pamėgo ukrainietiškus saldumynus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuviai pamėgo ukrainietiškus saldumynus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

2014-11-11 22:46, atnaujinta 2018-01-21 17:47

Štai konditerijos fabriko „ABK“ saldainius puošia patraukli ir labai informatyvi pakuotė, kurioje nurodoma, kad saldainiai pagaminti Ukrainoje, Donecke, kur šiuo metu siautėja separatistai.

Tiesa, šalis gamintoja – ne Donecko ir Luhansko liaudies respublika. Nors apsiskelbusiose Donecko ir Luhansko liaudies respublikomis srityse neseniai vyko prezidento ir parlamento rinkimai, vargu ar jų rezultatai turės įtakos ar politinės svarbos, mat rinkimų nepripažino jokios tarptautinės organizacijos.

Lietuviai saldainius pamėgo

Kokie produktai į parduotuvių lentynas atkeliauja iš Rytų Ukrainos? „Maxima“ prekybos tinklo komunikacijos vadovė Renata Saulytė teigė, kad šiuo metu „Maxima“ prekybos tinkle prekiaujama 435 skirtingų pavadinimų ukrainietiškomis prekėmis.

„Pastebime tendenciją, kad bendra prekyba ukrainietiškomis prekėmis šių metų antrą pusmetį, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laiku, išlieka stabili – vienos prekių kategorijos auga, kitų atsisakome, nes jos taip ir neranda savo pirkėjų. Per pastarąjį pusmetį mažiau parduodama daugelio ukrainietiškų ne maisto prekių: kūdikių prekių, drabužių avalynės, buitinės chemijos, indų ir tekstilės. Sumenko ir kai kurių ukrainietiškų produktų – pomidorų ir padažų – 30 proc., majonezo – 6 proc. pardavimas“, – sakė pašnekovė.

Pasak R.Saulytės, ukrainietiškų saldainių pardavimas pastaraisiais mėnesiais (lyginant birželio – spalio mėnesius) kinta: metų viduryje jų buvo parduodama dvigubai daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu, o per pastarąjį pusmetį jų pardavimas išlieka stabilus.

„Savo klientams nuolat siūlome maždaug 11 rūšių ukrainietiškų saldainių, kai kurias ukrainietiškų saldainių rūšis atsivežame išskirtinai tik akcijoms. Ukrainietiški saldainiai dėl patrauklios kainos puikiai konkuruoja su kitais saldainiais“,– teigė ji ir pridūrė, kad kaina – vienas svarbiausių kriterijų renkantis ukrainietiškus gaminius, lietuvius tenkina ir jų kokybė bei skonis.

Perka dėl solidarumo su Ukraina

Kai kurių ukrainietiškų produktų populiarumą pastaraisiais metais prekybininkai teigia siejantys ir su politiniais įvykiais. „Gali būti, jog vartodami daugiau ukrainietiškų produktų mūsų pirkėjai palaiko ukrainiečius Rusijos ir Ukrainos konflikte“, – kalbėjo prekybos tinklo komunikacijos vadovė.

Į klausimą, ar dėl kario veiksmų buvo susidurta su  tiekimo trukdžiais, pašnekovė atsakė: „Su Ukrainoje pagamintos produkcijos tiekimo trukdžiais esame susidūrę tik prekiaudami AVK  gamyklos pagamintais saldainiais „Zefirka klubnicnij vkus“. Šių zefyrų kelis kartus buvome atsivežę ir pasiūlę juos savo pirkėjams, tačiau šiuo metu jais neprekiaujame, nes galimai dėl įtemptos padėties Rytų Ukrainoje pradėjo vėluoti šių saldumynų tiekimas.

Tiesa, AVK saldainių gamyklos produkcija ketiname prekiauti ir ateityje, jos gaminamų sveriamų saldainių planuojame atsivežti prieš didžiąsias metų šventes. Gamykla turi ne vieną padalinį, veikiantį ne tik Rytų Ukrainoje, bet ir kitose šios šalies dalyse. Be to, mūsų žiniomis, gamykla perskirstė gamybos apimtis ir savo tiekiamą produkciją gabena iki Lenkijos ar Baltarusijos sienos, tad su šia saldainių gamykla bendradarbiausime ir toliau.“

Kokybės kontrolė griežta

Prekybos tinklo atstovės teigimu, prekybininkams pavyksta sukontroliuoti produkcijos kokybę, o šis procesas vyksta net keliais etapais.

„Visos prekės, kurios pasiekia mūsų sandėlius, o vėliau ir parduotuves, yra kruopščiai tikrinamos. Ne išimtis ir iš Ukrainos atkeliaujantys saldainiai bei kitos ukrainietiškos prekės. Produkcijos kokybę kontroliuojame visoje prekių tiekimo grandinėje. Pirmiausia pasirenkame tik patikimus tiekėjus, kuriems keliame aukštus tiekiamos produkcijos kokybės reikalavimus“, – sakė R.Saulytė.

Anot jos, sandėliuose vyksta produkcijos priėmimo kontrolė. Tikrinami dokumentai, įrodantys, kad gaminiai saugūs vartoti, kokybiški. Taip pat tikrinama ir tam tikra produkcijos imtis iš kiekvienos partijos – produktų išvaizda ir pan.

Nori valstybės valstybėje

Nors Ukrainos Aukščiausioji Rada neseniai patvirtino naują įstatymą, suteikiantį didesnę autonomiją separatistų šalies rytuose užimtiems regionams  ir amnestiją sulaikytiems kovotojams, separatistams to negana. Jie reikalauja visiškos nepriklausomybės ir net kalba apie naujos valstybės – „Novorasijos“ įkūrimą.

Taip pat neseniai paskelbta, kad bus pradėti tikrinti visų vykstančių į rytinius regionus ir iš jų išvykstančių asmenų pasai. Visuotinės pasų kontrolės atsiradimas yra pirmas tokio pobūdžio žingsnis, kurio ėmėsi Ukrainos valdžia, siekdama bent kiek izoliuoti rytinius regionus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.