Rusai tokio neturi: virš Pabradės skraido įspūdingas orlaivis

Pabradės poligone vykstančiose pratybose „Geležinis kardas 2014“ žvalgybines užduotis atlieka iki šiol Lietuvoje neregėtas orlaivis. Pirmą kartą į mūsų šalį treniruotis atvykę Vokietijos kariai, su savimi atsigabeno ir įspūdingą bepilotį žvalgybinį orlaivį.

Daugiau nuotraukų (1)

Kpt. Paulius Babilas, Andrius Vaitkevičius

Nov 12, 2014, 10:32 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 3:34 PM

Tokio bepiločio Lietuvoje dar nėra buvę. Vokietijos kariuomenės žvalgybos padalinys, dalyvaujantis tarptautinėse pratybose „Geležinis kardas 2014“, su savimi atsigabeno Afganistano kalnuose ir dykumuose išbandytą bepilotį orlaivius KZO (vok. Kleinflugzeug für Zielortung). Tai yra nedidelis lėktuvėlis, skirtas taikiniams ant žemės aptikti.

Vokietijos žvalgai bepiločio orlaivio pagalba vykdo vietovės žvalgybą iš oro, renka informaciją apie karių ir karinės technikos išsidėstymą poligone, padalinių judėjimą vykdant karines operacijas.

Žvalgybinės paskirties orlaivis paleidžiamas naudojant 10 kg sveriantį raketinį užtaisą, todėl 200 kilometrų per valandą greitį jis pasiekia vos per 0,8 sekundės. Pakilimo metu raketinis užtaisas atsiskiria ir nukrenta ant žemės, o orlaivis staigiai kyla į viršų, iki pusketvirto kilometro aukščio, kur jį pamatyti nuo žemės labai sunku.

Šis bepilotis gali nuskristi iki 100 kilometrų, o ore jis gali išsilaikyti iki keturių valandų.

Orlaivis gali būti naudojamas ir dieną, ir naktį, nes vaizdas fiksuojamas naudojant infraraudonųjų spindulių kamerą. Įvykdęs užduotį, bepilotis KZO ant žemės nuleidžiamas parašiutu.

Bepilotį orlaivį nuo paleidimo iki nusileidimo, prižiūri penkiolika karių. Nors vokiečiai yra atsigabenę kelis tokius prietaisą, taikos meto sąlygomis ore vienu metu gali būti tik vienas iš jų.

Šį bepilotį Bundesveras nuo 2009 m. liepos sėkmingai naudojo ISAF misijoje Afganistane.

Beje, karių, valdančių šį orlaivį, paruošimas ir mokymas trunka 2,5 metų.

Šis bepilotis pradėtas gaminti 2001 m. ir gaminamas iki šiol. Orlaivis gali būti naudojamas ne tik žvalgybai, bet ir artilerijos ar minosvaidžių ugnies koregavimui.

Apie pratybas „Geležinis kardas"

Lietuvoje jau antrą savaitę vyksta stambios tarptautinės pratybos „Geležinis kardas 2014“. Praėjusią savaitę jos vyko net dviejuose šalies poligonuose - Gaižiūnų poligone (Jonavos r.) ir Generolo Silvestro Žukausko poligone Pabradėje (Švenčionių r.). Šią savaitę kariai iš Gaižiūnų poligono persidislokavo į Pabradę ir dabar visi treniruojasi kartu.

Pratybose, kuriose atliekamos gynybos ir puolimo operacijos, dalyvauja apie 2 tūkst. 500 karių iš devynių NATO šalių: Čekijos, Estijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Jungtinės Karalystės, Kanados, Lietuvos, Liuksemburgo, Vengrijos ir Vokietijos. Į poligonus atgabenta apie 300 karinės technikos priemonių iš įvairių šalių.

Daugiausiai pratybose dalyvauja Lietuvos karių - apie 1 tūkst. 900 karių.

„Geležinis kardas“ (angl. Iron Sword) - tai Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų organizuojamos tarptautinės pratybos Lietuvoje. Šios serijos pratybos yra NATO karinio rengimo ir pratybų organizavimo programos (angl. MTEP - Military Training and Exercise Program) dalis. Šiais metais jos Lietuvoje rengiamos pirmą kartą ir ateityje planuojama organizuoti kasmet.

Liuksemburgo, Vengrijos ir Vokietijos kariuomenių kariai, Lietuvoje rengiamose pratybose, dalyvauja pirmą kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.