Į Afriką išvykęs V.P.Andriukaitis: „Turi būti įvykių sūkuryje“

Į mirtinai pavojingos ligos krečiamą šalį nuvykęs Vytenis Povilas Andriukaitis jaučiasi saugus ir neturi nė trupučio baimės. Europos Sąjungos (ES) sveikatos ir maisto saugumo komisaras nutarė savomis akimis pasižiūrėti, kaip su Ebolos karštinės epidemija kovoja trys Afrikos valstybės – Siera Leonė, Liberija ir Gvinėja.

V.P.Andriukaitis lankosi Ebolos karštinės krečiamoje Siera Leonėje.<br>„Twitter“ nuotr.
V.P.Andriukaitis lankosi Ebolos karštinės krečiamoje Siera Leonėje.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Nov 13, 2014, 6:09 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 1:19 PM

Šios trys šalys yra Ebolos karštinės židiniai. Šiuo metu Siera Leonėje esantis V.P.Andriukaitis į šalį atvyko trečiadienį.

Ketvirtadienį jis jau spėjo savomis akimis pamatyti kaip veikia patikros sistema išvykstant, kaip atrodo savanorių apmokymai, įvertinti, kokia papildoma laboratorinė įranga yra reikalinga. Taip pat buvo aptarta, kiek šaliai reikia medicininio personalo, socialinių darbuotojų ir panašiai.

Iš kabineto ligos masto nemato

„Labai svarbu viską pamatyti savo akimis. Būtų labai sunku padrąsinti vykti specialistus į šias šalis, kai pats sėdi savo kabinete. Šiuo atveju, kai esu čia ir mes susitinkame su daugeliu čia dirbančių organizacijų, tai kolegos atskleidžia daug ypatingų niuansų, kuriuos reikia žinoti toliau organizuojant reikalingas priemones iš Europos Sąjungos pusės.

Galima šimtą kartų skaityti, bet geriausia vieną kartą pamatyti“, – aiškino V.P.Andriukaitis.

Ketvirtadienį V.P.Andriukaitis susitiko su šalies prezidentu Ernestu Bai Koroma. Su juo buvo kalbama apie epidemijos įveikimo planą.

„Koreguojant nacionalinį planą, reikalingos konsultacijos. Kiekvienam plano etapui reikia ekspertų, patarėjų. Su prezidentu kalbėjome apie vakcinaciją. Gal kovo mėnesį jau bus galima kalbėti apie efektyvias vakcinas. Tai iš karto aptarėme, kad visų pirma būtų vakcinuojami medicinos darbuotojai.

Be to, prezidentas iškėlė klausimą dėl naujo lovų skaičiaus. Reikia jau ne 500, kaip buvo sakyta anksčiau, o virš tūkstančio lovų. Tai nauji prašymai, kuriuos užfiksavome“, – iš karto po susitikimo su Sieros Leonės prezidentu, pasakojo V.P.Andriukaitis.

Po vizito pas E.B.Koromą komisaras vyko į vieną iš ligoninių, kurioje gydomi Ebolos pacientai.

Paklausus, ar politikas nebijo lankytis Ebolos karštinės židiniuose, V.P.Andriukaitis teigė, kad reikia sulaužyti šią stigmą.

„Turime didelį apsaugos priemonių arsenalą, vakcinacijos penkios, vaistai nuo gretutinių ligų, nuo maliarijos ir kitų ligų. Viskas yra, aš tikrai nebijau. Mes, medikai, turime būti įvykių sūkuryje“, – sakė jis.

Šnekant su eurokomisaru teko ne kartą šūkauti į staiga nutilusį telefono ragelį – nieko keisto, nes telefoninis ryšys Siera Leonėje yra labai prastas ir nuolat trūkinėjo.

Mirė beveik 5 tūkst. žmonių

Jau anksčiau kalbėjęs apie rizikas, kad virusas galėtų plisti ir Europoje, jis pavadino jas daugiau „teorinėmis“. Šiuo metu užsikrėtusieji gydomi tik keliose ES valstybėse, tačiau komisaras pabrėžė, kad ypatingas dėmesys yra būtinas.

Pasak V.P.Andriukaičio, šiuo metu ES jau yra numačiusi skirti per 1 mlrd. eurų su Ebola susijusioms problemoms spręsti – humanitarinei, medicininei pagalbai, kitoms priemonėms, tarp jų – vakcinų kūrimui. Siekiant suvaldyti situaciją Vakarų Afrikoje, taip pat bendradarbiaujama su Pasaulio Sveikatos Organizacija (PSO), Jungtinėmis Valstijomis ir kitomis šalimis, teikiančiomis pagalbą Vakarų Afrikoje.

Komisaras į pirmąjį savo darbo vizitą, kuris truks penkias dienas, išvyko kartu su Kipro atstovu Christosu Stylianidesiu .

Šis už humanitarinę pagalbą EK atsakingas komisaras paskirtas Bendrijos kovos su Ebolos karštinės epidemija koordinatoriumi.

Naujausiais PSO duomenimis, nuo viruso aštuoniose Afrikos valstybėse jau mirė apie 4,8 tūkst. asmenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.