NATO oro policininkai demonstravo ir naikintuvus, ir įgūdžius

NATO oro policijos misiją iš Šiauliuose esančios Lietuvos karinių oro pajėgų aviacijos bazės vykdantys Portugalijos ir Kanados junginių kariai trečiadienį sulaukė žurnalistų dėmesio.

NATO misiją atliekančius Portugalijos ir Kanados karius kitąmet pakeis Italijos ir Lenkijos junginiai.<br>M.Kulbio nuotr.
NATO misiją atliekančius Portugalijos ir Kanados karius kitąmet pakeis Italijos ir Lenkijos junginiai.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Nov 19, 2014, 2:57 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 2:44 AM

Per čia surengtą tarptautinę žiniasklaidos dieną Aviacijos bazėje apsilankė kelios dešimtys Lietuvos, Jungtinės Karalystės, JAV, Kanados ir kitų šalių žurnalistų.

Bazės duris žurnalistams atvėrę kariškiai pristatė jau dešimtmetį trunkančią NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse.

Portugalijos junginio pilotai pademonstravo, kaip vykdoma užduotis – „alfa scramble“ skrydis.

Kanados kariškiai žurnalistams aprodė savo naikintuvą F-18 „Hornet“ – tokiais naikintuvais kanadiečiai patruliuoja Baltijos šalių erdvėje.

Lietuva moka savo sąskaitą

Per vizito pradžioje surengtą spaudos konferenciją aviacijos bazės vadas pulkininkas leitenantas Vidmantas Raklevičius padėkojo NATO oro policijos misiją vykdantiems kariams.

„Jų buvimas parodo, kad kalbos apie NATO savitarpio pagalbą nėra tušti žodžiai, kad mes galime vieni kitais pasikliauti“, – žurnalistams sakė V.Raklevičius.

Aviacijos bazės vadas pabrėžė suprantąs, kad saugumas negali būti suteiktas už dyką.

„Lietuva pasiruošusi sumokėti savo sąskaitą ir padaryti viską, ką gali, kad šios misijos vyktų sėkmingai“, – sakė V.Raklevičius.

Šiemet NATO oro policijos misijai Lietuva, Latvija ir Estija skyrė per tris milijonus eurų. Kitąmet šios išlaidos išaugs iki penkių milijonų eurų.

Nuo rugsėjo NATO oro policijos misiją atliekančio Portugalijos junginio vadas pulkininkas leitenantas Luisas Morais sakė, kad yra sužavėtas jiems Aviacijos bazėje teikiama pagalba.

Misiją sustiprino žvalgybinis orlaivis

Keturiais naikintuvais F-16 Baltijos šalių erdvėje patruliuojantys portugalai į Aviacijos bazę atskraidino ir žvalgybinį orlaivį P3, kuris, pasak jų, padeda geriau atlikti užduotis.

Užduočių NATO misijos kariškiams pastaruoju metu tenka atlikti vis daugiau. Šiemet iš Aviacijos bazės jau buvo atlikta apie šimtas vadinamųjų „alfa scramble“ skrydžių – skristi perimti arba atpažinti šalia saugomos oro erdvės pasirodžiusiu orlaivių. Pernai tokių skrydžių buvo net tris kartus mažiau.

NATO naikintuvai į orą keliami ne tik pastebėjus į mūsų oro erdvės pusę artėjantį orlaivį, bet ir tuomet, kai tarptautiniu koridoriumi skrendantys orlaiviai pažeidžia skrydžių taisykles: neturi skrydžio plano, nėra įsijungę savo atpažinimo atsakiklio, nesusiekia su dispečeriais.

Svarbiausia – skrydžių saugumas

Aviacijos bazės vadas V.Raklevičius patvirtino, kad daugiausia tokių pažeidimų padaro tarptautiniu koridoriumi į Kaliningrado sritį skrendantys Rusijos kariniai orlaiviai.

V.Raklevičius sakė, kad Lietuvos oro erdvės pažeidimų šiemet nebuvo užfiksuota. Šiemet tris kartus buvo pažeista tik Estijos oro erdvė – tačiau šie pažeidimai buvo trumpalaikiai.

Paklausti, ar padažnėjusius skrydžių taisyklių pažeidimus galima būtų vertinti kaip provokacijas, ir Kanados junginio vadas pulkininkas leitenantas Davidas Pletzas, ir Portugalijos junginiui vadovaujantis L.Morais sakė tik atlieką misiją ir negalį atsakyti, ar toks pažeidėjų elgesys yra provokacija.

„Pagrindinis mūsų uždavinys yra užtikrinti skrydžių saugumą, ir šiam tikslui pasiekti lėšų nebus galima, mes kilsime tiek kartų, kiek prireiks“, – sakė L.Morais.

Kontroliuoja didelę teritoriją

Į štabą žurnalistus pasikvietęs Portugalijos junginio vadas suteikė informacijos apie savo šalies karines oro pajėgas.

Portugalijos karinių oro pajėgų naikintuvai saugo savo oro erdvę, kuri apima ir didelę Atlanto vandenyno dalį. Indentifikavimo zona, kurią turi kontroliuoti savo šalyje dislokuoti Portugalijos naikintuvai, yra tokio dydžio, kaip pusė Europos.

Žurnalistams parodyti, kaip atrodo „alfa scramble“ skrydis, pasišovę Portugalijos kariškiai sakė, kad pakilimo ir užduoties įvykdymo normatyvai tiek šioje misijoje, tiek saugant savo šalies oro erdvę yra tokie patys.

„Savaime suprantama, visada stengiamasi užduotį atlikti kiek galima greičiau“, – neslėpė kariškiai.

Aprodė savo naikintuvą

Pirmą kartą NATO oro policijos misiją vykdantis Kanados karališkųjų oro pajėgų junginys Aviacijos bazėje dislokavo keturis naikintuvus F-18 „Hornet“.

Šiais pajėgumais Kanada, remdama NATO sąjungininkus ir demonstruodama solidarumą, sustiprino Portugalijos karinių oro pajėgų kontingentą, kuris dislokuotas Lietuvoje antrą kartą.   Vieną savo naikintuvą F-18 „Hornet“ Kanados kariškiai aprodė žurnalistams.

Žurnalistams bazės duris NATO misiją atliekantys kariškiai atvers ir ketvirtadienį.

Žiniasklaidos atstovams bus sudaryta galimybė susipažinti ir stebėti NATO oro policijos misijoje dalyvaujančių naikintuvų atliekamas procedūras ore skrendant Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų lėktuvu C-27J „Spartan“.

Atvyks italai ir lenkai

Jau dešimt metų Baltijos šalyse vykdomas Oro policijos uždavinys – NATO oro erdvės apsauga, patruliuojant oro erdvėje ir reaguojant į galimus oro erdvės pažeidimus.

Oro policijos funkcija yra užtikrinama visose NATO šalyse. Baltijos šalims neturint savo pajėgumų (naikintuvų) šiai misijai vykdyti, Oro policijos misija yra vykdoma solidariai bendrais NATO pajėgumais.

NATO oro policijos misija Baltijos šalyse – ne tik saugumo garantas, bet ir puikus kolektyvinės gynybos įsipareigojimo pavyzdys.

Tam, kad būtų užtikrintas Lietuvos, Latvijos ir Estijos saugumas, 15 NATO sąjungininkų 36 kartus pakaitomis atliko NATO oro policijos misiją ir patruliavo Baltijos šalių oro erdvėje.

Šiuo metu Baltijos šalių oro erdvėje patruliuojančius portugalus ir kanadiečius kitąmet pakeis Italijos ir Lenkijos junginiai. Italai Baltijos šalių oro erdvės apsaugai pasitelks keturis naikintuvus  „Eurofighter“, o lenkai – keturis naikintuvus MiG-29.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.