Gėjumi apšauktą mokinį gimnazija atstūmė ir pažemino

Kaip apsaugoti talentingą, gabų, bet kenčiantį patyčias mokinį? Motiną, stojusią ginti gėjumi pravardžiuojamo sūnaus, pedagogai apkaltino, kad ji kišasi į mokyklos gyvenimą. Mat jie patys ir pasėjo patyčių daigą.

Motina siekė apginti sūnų, iš kurio mokykloje buvo nuolat tyčiojamasi, bet buvo pati apkaltinta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Motina siekė apginti sūnų, iš kurio mokykloje buvo nuolat tyčiojamasi, bet buvo pati apkaltinta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Šilinskaitė - Puškorė („Lietuvos rytas“)

Nov 30, 2014, 7:46 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 7:43 AM

Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijoje mokosi daug talentingų mokinių. Tačiau tarp jų jau nebebus Remigijaus (vardas pakeistas. – Red.). Galbūt paauglys čia būtų mokęsis ir toliau, jei ne kūno kultūros mokytojos Olgos Skersienės replikos, kad jis daug laiko leidžia su mergaitėmis. Esą berniuko lytinė orientacija dėl to gali tapti netradicinė.

Mokiniai, pasigavę mokytojos žodžius, juos išnešiojo po gimnaziją. Dėl nuolatinių patyčių mokinys priverstas palikti gimnaziją, kurioje jam puikiai sekėsi mokytis. Berniuko motina tikino, kad jo ašaros ir skundai mokytojams praslysdavo pro akis ir ausis.

Mokytoja pakurstė aistras

Muzikai gabus Remigijus Kauno J.Naujalio muzikos gimnaziją pradėjo lankyti pernai rugsėjį.

Guvus, linksmas ir kiek išdykęs naujokas pirmiausia susidraugavo su klasės mergaitėmis, nes berniukai iš pradžių į savo gretas jo nepriėmė. Anksčiau Remigijus lankė paprastą vidurinę mokyklą, o muzikos mokėsi kitoje. Ten pažangus mokinys buvo apdovanotas ne vienu pagyrimo raštu.

J.Naujalio gimnazijoje įgyjamas ir vidurinis, ir muzikinis išsilavinimas. Todėl kaunietė nutarė čia leisti pradines klases baigusį sūnų.

Iš pradžių bėdų naujoje mokykloje Remigijus neturėjo. Tačiau kūno kultūros mokytojos O.Skersienės kalbos, kad daug laiko leisdamas su mergaitėmis jis gali tapti netradicinės lytinės orientacijos, įžiebė konflikto pradžią.

Aistras dar pakurstė gimnazijoje kasmet rengiamas šokių konkursas.

Sportinių šokių treniruotes lankantis Remigijus per konkursą buvo vienintelis berniukas iš klasės. Tai užkliuvo kitiems J.Naujalio gimnazijos auklėtiniams.

Netrukus paauglys mokykloje imtas vadinti ne tikruoju vardu, o Remigėjumi, pabrėžiant ilgo vardo antrąją dalį „gėjus“.

Galiausiai ne tik bendraamžiai, bet ir kai kurie vyresnieji ėmė šaukti berniuką iškraipytu vardu. Kai kurie mokytojai irgi yra netyčia pavadinę mokinį Remigėjumi. Matyt, jiems įstrigo nuolat girdima pravardė.

Pastaruoju metu bendramoksliai jau atvirai tyčiojosi Remigijų vadindami gėjumi.

Bijojo eiti į gimnaziją

Motina dėl patyčių iš sūnaus ne kartą kreipėsi į socialine pedagoge gimnazijoje dirbančią Laimą Gruštienę. Mokytoja patikindavo, kad problema bus sprendžiama.

Tačiau iš tiesų padėtis tik blogėjo. Kai neseniai Remigijus susirgo ir dvi savaites dėl ligos nelankė gimnazijos, motina su sūnumi atvirai pasikalbėjo.

Paaiškėjo, kad berniukas J.Naujalio gimnazijos bijo lyg velnias kryžiaus, nes ten jau nuolat yra užkabinėjamas ir pravardžiuojamas gėjumi.

Motina nedelsdama apsisprendė perkelti sūnų į kitą mokyklą, nes suprato, kad pagalbos Remigijus J.Naujalio gimnazijoje nebesulauks.

Remigijus grįžo į mokyklą, kurioje lankė pirmą klasę. Motina ir sūnus taip pat dairysis, kur jis galėtų mokytis muzikos.

Ėmė priekaištauti motinai

Kad J.Naujalio gimnazijoje iš Remigijaus buvo nuolat tyčiojamasi, „Lietuvos rytui“ patvirtino ir buvę jo klasės draugai. Bet socialinė pedagogė L.Gruštienė, kaip ir kiti gimnazijos mokytojai, visa tai neigia.

Mokytojai mano, kad kalčiausia šioje istorijoje yra berniuko motina. Neva todėl, kad motina kontroliavo ne tik sūnų, bet ir nurodinėjo mokytojams, vėlėsi į konfliktus. Praėjusiais mokslo metais Remigijus gimnazijoje buvo vienas iš trijų geriausiai pamokas lankiusių klasės draugų. Bendrojo lavinimo dalykus jis mokėsi septintukais ir aštuntukais, o muzikos disciplinas – dar geriau.

Chorinio dainavimo specialybę pasirinkusį Remigijų mokytojai vertino už puikų balsą ir muzikinę klausą.

O fortepijono mokytoja Janina Povilonienė patarė auklėtiniui groti ne tik per pamokas, bet ir mokytis savarankiškai. Kai turėdavo laiko, vaikas pasiskolindavo iš gimnazijos bibliotekos gaidas ir grodavo.

„Buvau nustebusi, kad berniukas toks pareigingas. Į mano pamokas jis niekada neateidavo nepasiruošęs, neturėjau su juo jokių problemų“, – sakė J.Povilonienė.

Fortepijono mokytoja labai nustebo sužinojusi, kad Remigijus keis mokyklą: „Šis vaikas skirtas J.Naujalio gimnazijai, bet jo motina nusprendė kitaip. Manau, jis iš čia išėjo dėl jos. Patyčių gal ir buvo, bet tikrai ne tokių baisių. Tarp vaikų juk visko pasitaiko.

Didžiausia bėda – pernelyg didelė motinos kontrolė. Paauglys vis vaikščiojo su telefonu. „Mamytė liepė paskambinti“, – kaskart sakydavo.“

Klasės draugai viską girdėjo

Motina tvirtino, kad priekabiauti prie jos sūnaus pirmoji pradėjo kūno kultūros mokytoja O.Skersienė. O socialinė pedagogė L.Gruštienė atkirto, kad ta mokytoja nėra kalta. O štai buvę Remigijaus klasės draugai patvirtino, kad mokytoja iš tiesų nuolat kabinėjosi prie jo.

„Bet ir jis buvo dėl to kaltas, nes vis buvo nepatenkintas“, – teigė buvę klasės draugai.

Kūno kultūros mokytoja konfliktavo ir su Remigijaus klasės draugėmis – išvadino jas „psichinėmis“.

„Bet dabar su mokytoja jau viskas gerai. Dabar ji pyksta tik tada, kai neatsinešame sportinės aprangos“, – pridūrė mokiniai.

Trankė galvą į spintelę

Buvę klasės draugai patvirtino, kad gimnazijoje Remigijus nuolat buvo vadinamas Remigėjumi arba gėjumi.

„Net einantį Laisvės alėja gimnazijos mokiniai mane užkabinėdavo: „O, gėjus eina.“ Net ir dvyliktokai taip vadindavo“, – „Lietuvos rytui“ guodėsi vaikas.

Bet ir Remigijus gimnazijoje nebuvo visada draugiškas. Jis ir pats kartais įžiebdavo konfliktą, pešdavosi su bendramoksliais, klasės draugus pravardžiuodavo, o per pamokas trukdydavo mokytojams.

„Remigijus ožiuodavosi, pykdavo ant kitų mokinių, vienai buvusiai klasės draugei kartą smarkiai trenkė. Vis dėlto kiti mokiniai prie jo kabinėjosi dažniau“, – pasakojo buvusios klasės draugės.

Kartą vyresniųjų klasių mokiniai rūkė elektroninę cigaretę. Tai pamatė Remigijus ir jo klasės mergaitės. Vienas rūkalius užsipuolė Remigijų – jo galvą trenkė į spintelę. Kai nuskriausti mokiniai tai papasakojo direktoriaus pavaduotojai, ji pareiškė, kad vaikai išsigalvoja.

Šią istoriją išgirdusi J.Naujalio muzikos gimnazijos socialinė pedagogė L.Gruštienė nutraukė mergaičių pasakojimą ir patikino, kad vėliau su prasikaltėliais buvo išsiaiškinta ir jie nubausti.

Tačiau pernelyg dideliu sūnaus kontroliavimu kaltinama motina apie tai, kad berniuko galvą vyresni mokiniai trenkė į spintelę, išgirdo tik iš „Lietuvos ryto“.

„Mamai nepasakojau“, – galvą nuleidęs ištarė Remigijus.

Prašė pasodinti į pirmąjį suolą

Socialinė pedagogė L.Gruštienė teigė, kad berniuko motina nuolat ieškojo priekabių, o jei mokytojai nevykdė jos reikalavimų, kėlė skandalus.

Esą priekabios motinos būdą atspindi reikalavimas per pamokas jos sūnų sodinti į pirmąjį suolą, kad nedidelio ūgio berniukas geriau matytų lentą.

„Pažadėjau motinai pakalbėti su mokytojais, bet negaliu pati imtis daryti tvarkos per kitų pamokas. Kai kurie mokytojai atsižvelgė į šį prašymą, o kiti – ne. Sužinojusi, kad ne visi mokytojai persodino jos sūnų, motina iškėlė skandalą“, – teigė socialinė pedagogė.

Motina apie šį įvykį pasakojo kitaip. Ji iš tiesų prašė klasės auklėtojos, kad sūnus būtų perkeltas į priekinį suolą.

Tačiau pagrindinė priežastis buvo ne jo ūgis, o būdas. Mokytojai skųsdavosi, kad judrus berniukas trukdo vesti pamokas, todėl motina ir pasiūlė persodinti jį į klasės priekį.

Motina norėjo pati pakalbėti su kiekvienu mokytoju, bet L.Gruštienė pagalbos atsisakė.

„Aš negaliu prie jo stovėti per pamokas. Vaikas labai judrus, jei tik kas, iškart pradeda juoktis. Norėjau tai kažkaip spręsti, bet pagalbos mokykloje nesulaukiau“, – tvirtino motina.

Kas sprendžia vaiko bėdas?

Remigijus pats kelis kartus kreipėsi į socialinę pedagogę L.Gruštienę. Tačiau patyčios nesiliovė.

„Kas savaitę kiekviena klasė turi valandėlę, per kurią kalbama apie įvairias bėdas, taip pat – ir patyčias. Leidžiu pasisakyti vaikams, kas jiems nepatinka, kokią problemą reikėtų spręsti“, – tvirtino socialinė pedagogė.

J.Naujalio gimnazijos direktorius Raimundas Simanavičius neneigė, kad iš Remigijaus buvo tyčiojamasi iškraipant jo vardą.

„Tas iškraipymas, matyt, atsirado ir dėl visuomenės susiskaldymo kalbant apie seksualines mažumas. Vaikai tai girdi ir reaguoja.

Kaip šiuo atveju turėtų elgtis mokytojai? Į patyčias turėtų atsižvelgti klasės auklėtoja, kalbėti apie tai su mokiniais, papildomai kalbėtis turėtų ir socialinė pedagogė“, – teigė R.Simanavičius.

Remigijus patvirtino, kad kartą klasėje buvo kalbama apie patyčias: „Tada mokytoja rodė filmuką apie mergaitę, iš kurios nuolat buvo tyčiojamasi. Bet po tos pamokos patyčios iš manęs nesiliovė.“

Gimnazijos direktoriui – įtarimai

* Kauno technologijos universiteto (KTU) gimnazijoje neseniai kilo skandalas, po kurio iš pareigų pasitraukė šios įstaigos direktorius 64 metų Bronislovas Burgis. Jam pateikti įtarimai dėl žmogaus terorizavimo arba sistemingo bauginimo.

* KTU gimnazistų tėvai viešame laiške teigė, kad konfliktas kilo, kai viena gimnazijos mokinė viešai užsirūkė ir tuo pažeidė taisykles. Ji atsisakė palikti gimnaziją. Merginos tėvai teisininkai apskundė B.Burgį įvairioms institucijoms.

* Kitų gimnazistų tėvai reikalavo grąžinti B.Burgį į pareigas, nes trauktis jis turėjo neva dėl šmeižto, o šioje istorijoje neteisi esą buvo gimnazijos taisykles pažeidusi mergina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.