Aukštame poste – be galių likęs generolas

FNTT vadovas Kęstutis Jucevičius nuo šiol atėjęs į darbą gali nebent laikraščius skaityti. Kadangi šiam generolui netikėtai buvo sustabdytas leidimas susipažinti su įslaptinta informacija, pavaldiniai turi slėpti nuo jo tiriamas bylas.

Panašu, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovui K.Jucevičiui rodyti pergalės ženklus dar per anksti.<br>„Lietuvos žinių“ nuotr.
Panašu, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovui K.Jucevičiui rodyti pergalės ženklus dar per anksti.<br>„Lietuvos žinių“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius („Lietuvos rytas“)

Dec 3, 2014, 6:11 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 2:39 AM

Valdžios institucijose tvirtą užnugarį, kuris padėjo išlipti sausam iš skandalingos istorijos, turėjusiam Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovui K.Jucevičiui ramybė baigėsi, kai naujuoju vidaus reikalų ministru buvo paskirtas Saulius Skvernelis.

Nusprendęs pradėti naują tarnybinį patikrinimą dėl daug įtarimų keliančių K.Jucevičiaus veiksmų, ministras ne tik sustabdė generolo leidimą susipažinti su įslaptinta informacija. Jis pareiškė, kad šiam pareigūnui teks pasitikrinti melo detektoriumi.

Pats generolas tvirtina, kad viską išsiaiškino ikiteisminį tyrimą jo atžvilgiu nutraukusi prokuratūra, ir nemato reikalo tikrintis melo detektoriumi.

K.Jucevičių beveik metus nelegaliai sekęs ir šį skandalą sukėlęs buvęs advokatas Juzefas Kozubovskis pats keletą kartų prašėsi patikrinamas melo detektoriumi.

Tačiau prokurorai visus nelegalaus seklio prašymus iki šiol atmeta.

Už kyšį žadėjo nesikišti

J.Kozubovskis tvirtino, kad sekti generolą pradėjo, kai iš savo bičiulio – buvusio FNTT Vilniaus apygardos skyriaus viršininko pavaduotojo Nerijaus Zulono – gavo pasiūlymą generolui K.Jucevičiui sumokėti didelę pinigų sumą.

Kaip tik tuo metu K.Jucevičiaus vadovaujama FNTT tyrė J.Kozubovskiui iškeltą baudžiamąją bylą dėl neteisėtos ūkinės veiklos ir neteisėto praturtėjimo.

„Man skaudžiausia buvo ne tai, kad prašoma didelių pinigų – dar suprasčiau, kad būtų garantuojama už atlygį nutraukti bylą.

Tačiau šiuo atveju apie tai net nebuvo kalbama – žadėta tik nesikišti“, – aiškino J.Kozubovskis.

Po staliukais – blakės

Buvęs advokatas tuo metu ir pradėjo sekti K.Jucevičių.

Savo žmones jis buvo įpareigojęs stebėti namą sostinės centre, kur gyvena generolas. Įsitaisę automobilyje jie fiksavo visus, kurie ateidavo pas FNTT vadovą.

Savo ruožtu J.Kozubovskis, buvęs KGB operatyvininkas, ir pats sekė generolą.

Seklys užsimaudavo peruką ir slapta priėjęs prie staliukų kavinėse, kur įvairius reikalus aptardavo FNTT vadovas, pakišdavo blakių – pokalbių klausydavosi ir juos įrašinėdavo įsitaisęs netoliese paliktoje mašinoje.

Buvęs advokatas žaidė dvejopą žaidimą ir su savo bičiuliu N.Zulonu.

Keletą kartų J.Kozubovskis užfiksavo, kaip po pokalbio apie pinigus N.Zulonas skambindavo K.Jucevičiui ir juodu skubėdavo susitikti „Neringos“ kavinėje Vilniaus centre.

Tačiau birželio 3 dieną nelegalaus seklio bandymai surinkti įtikinamų įrodymų apie generolo korupciją buvo sustabdyti – J.Kozubovskį sulaikė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai.

Nelegalus seklys buvo apkaltintas šantažavęs Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorą, kuruojantį bylą dėl jo neteisėto praturtėjimo.

Savo advokatų kontoroje antrankiais surakintas J.Kozubovskis guodėsi agentams: „Kam reikėjo taip greitai ateiti, galėjote dar bent savaitę palaukti. Būčiau pričiupęs generolą.“

Tapo specialiuoju liudytoju

Iškart po J.Kozubovskio sulaikymo parodymus STT tyrėjams davė ir N.Zulonas.

Jis patvirtino, kad generolo prašymu iš J.Kozubovskio reikalavo pinigų.

Daugeliui atrodė, kad K.Jucevičiaus dienos FNTT vadovo poste tikrai suskaičiuotos. Ypač po to, kai jis buvo iškviestas į STT ir apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Ta proga apklausai besiruošianti tyrėja net nusipirko naują suknelę – juk ne kiekvieną dieną tenka apklausti generolą.

Byla buvo nutraukta

Tačiau netikėtai savo pirminių parodymų atsisakė N.Zulonas. Per akistatą su generolu jis jau ėmė tvirtinti, kad buvo blogai suprastas, o FNTT vadovas jokių pinigų neprašė.

Tiesa, jo pirmųjų parodymų įrašai išliko. Todėl daugeliui taip ir liko neaišku, kurie parodymai teisingi.

Vis dėlto po šios akistatos ikiteisminis tyrimas K.Jucevičiaus atžvilgiu buvo nutrauktas. Generolas net buvo pripažintas nukentėjusiuoju dėl neteisėtos J.Kozubovskio veiklos.

Jokių K.Jucevičiaus nusižengimų nenustatė ir tuomečio vidaus reikalų ministro Dailio Barakausko iniciatyva paskirtas tarnybinis patikrinimas.

Turėjo galingų globėjų

Jau tuomet buvo kalbama, kad toks netikėtas bylos posūkis neapsiėjo be įtakingų K.Jucevičiaus globėjų.

Tarp jų bene dažniausiai buvo minimas Valstybės saugumo departamento direktoriaus pavaduotojas Romas Vaišnoras ir generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis.

Prisiminta ir tai, kad R.Vaišnoras buvo vienas iniciatorių apkaltinti neva slaptą informaciją apie „Snoro“ banko uždarymą nutekinusius buvusius FNTT vadovus Vitalijų Gailių ir Vytautą Giržadą.

Pasinaudojus šia išgalvota versija iš pareigų buvo atleistas V.Gailius ir V.Giržadas, o FNTT direktoriumi buvo paskirtas R.Vaišnoro kurso draugas K.Jucevičius.

Tačiau atgautą ramybę K.Jucevičiui sudrumstė netikėtos permainos Vidaus reikalų ministerijoje.

Naujuoju ministru tapęs S.Skvernelis nutarė iš naujo K.Jucevičiaus atžvilgiu atlikti tarnybinį patikrinimą – FNTT vadovo kelyje pernelyg daug įtartinų vingių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: komentarai Europos Parlamento rinkimų rezultatams aptarti