Paaiškino, kodėl Klaipėdos mokytojai nesijungia į streiką

Kol vyksta derybos, streikuoti draudžiama. Tokios nuostatos laikosi Klaipėdos mokytojai. Daugiau nei trečdalį uostamiesčio pedagogų vienijanti profesinė sąjunga ketvirtadienį patvirtino, kad į streiką nesijungs.

Trečiadienį Vilniuje prie Vyriausybės keli šimtai mokytojų mitingavo, reikalaudami keisti mokyklų finansavimo sistemą, kelti atlyginimus ir gerinti darbo sąlygas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Trečiadienį Vilniuje prie Vyriausybės keli šimtai mokytojų mitingavo, reikalaudami keisti mokyklų finansavimo sistemą, kelti atlyginimus ir gerinti darbo sąlygas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Dec 4, 2014, 11:41 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 11:59 PM

Pagrindinė to priežastis – streikas rengiamas per anksti. „Streikas yra nelaiku. Tai yra įstatymų pažeidimas. Ar mus tenkina priimti sprendimai, galėsime pasakyti vasario mėnesį (kai baigsis vyriausybės ir profesinių sąjungų derybos. - Red.). Dabar deramės“, - aiškino Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininko pavaduotoja, Klaipėdos susivienijimo pirmininkė Laima Juknienė.

Dėl streiko mokytojų šeimos prieš šventes prarastų dalį pajamų. Atsakomybę už tai turėtų prisiimti streiką organizuojanti profesinė sąjunga. „Streiko metu nemokamas atlyginimas, paskui išsireikalauti jį yra labai sunku. Morališkai prisiimti atsakomybę, šeimas palikti sumažintomis piniginėmis lėšomis yra amoralu“, - sakė L.Juknienė.

Šiuo metu vykstantį kelių šimtų pedagogų streiką ji vertino kaip mokytojų bendruomenės skaldymą. „Gal norima įpiršti žmonėms nepasitikėjimą profesinėmis sąjungomis, kad jos nieko nenuveikia?“ - svarstė L.Juknienė.

Ji pripažįsta, kad mokytojų situacija Klaipėdoje nėra gera. Vidutinis atlyginimas – per 1400 litų į rankas. Tiek šių metų sausį uždirbo vidutinis Klaipėdos mokytojas. Tokie skaičiai pašiurpino ir Klaipėdos mokytojų susivienijimą, ir Švietimo ir mokslo ministerijos atstovus.

Profsąjungos kol kas mėgina vyriausybę palenkti derybose. Jau sutarta, kad nuo kitų metų keturiose savivaldybėse bus išmėginama nauja finansavimo sistema (klasių krepšeliai). Taip pat bus panaikintos vadinamosios apmokėjimo koeficiento žirklės ir taip automatiškai padidės mokytojų atlyginimai.

Derybos baigsis pirmomis vasario dienomis. Uostamiesčio švietimo darbuotojai streiko imsis tik tokiu atveju, jei valdžia neatsižvelgs į svarbiausius pedagogų reikalavimus. Streikas tokiu atveju vyktų kitų metų pavasarį.

Streikuoja mažuma

Trečiadienį Vilniuje prie Vyriausybės keli šimtai mokytojų mitingavo, reikalaudami keisti mokyklų finansavimo sistemą, kelti atlyginimus ir gerinti darbo sąlygas. Mitingo išvakarėse maždaug 30 mokyklų mokytojai pradėjo streiką.

Iš pradžių šis streikas buvo vadinamas neterminuotu, tačiau vos jam prasidėjus, paaiškėjo, kad truks vos porą dienų.

Vienas streiko organizatorių, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas A.Navickas dar trečiadienį paskelbė, kad mokytojai vėl imsis darbo, kai bus patvirtintas valstybės biudžetas. Tai turėtų įvykti šiandien.

Klaipėdoje nė vienas mokytojas į streiką neprisijungė. Penktadienį, jei streikas tęsis, į streikuotojų gretas jungsis Klaipėdos vaikų darželis „Želmenėlis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.