Savivaldos rinkimų vežime – garažai, žmonės ir gyvuliai

Savivaldybių rinkimuose tradicines partijas nurungti bando visuomeniniai judėjimai, kurių pavadinimai patvirtina, kad Lietuvoje iš tiesų per daug geriama. Iš tiesų, skambių pavadinimų populistais vadinami politikai dar sugeba sugalvoti, bet taip pat pritrenkiančių idėjų – nė kvapo.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Dec 5, 2014, 3:12 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 9:13 PM

Rinkimus į Šilutės rajono tarybą pasišovusi laimėti asociacija „Šilutės garažai“.

„Iš garažų mes išeiname į politikos greitkelį, nors dar tik savivaldybės lygiu. Mums pavyzdys yra kompiuterio „Apple“ istorija. Šis kompiuteris buvo sukurtas būtent garaže“, - išdidžiai pareiškė asociacijos prezidentas Stanislovas Žymančius.

Amerikos ir Lietuvos garažų skirtumai

Jis tik užmiršo paminėti, kad pirmasis „Apple“ kompiuterio modelis buvo sukonstruotas ne Lietuvos miestelio, o Amerikos didmiesčio garažuose.

Garažininkų kelias į politiką prasidėjo labai paprastai. Prieš 24 metus Šilutėje buvo pristatyta mūrinių garažų, susikūrė kooperatyvai. Tik statybų inspekcija ilgai delsė įteisinti šiuos statinius. Teismai, biurokratinė gaišatis ir subūrė apie 300 garažų kooperatyvo narių į organizaciją, kuri baudžiasi tapti naujos politinės partijos užuomazga.

Čia ir ryškėja lietuviško ir amerikietiško garažinio mentaliteto skirtumai. Amerikos garažuose gimsta pasaulį keičiančių technologijų idėjos, Lietuvos – partijos ir judėjimai, kurių niekam, išskyrus jų narius, nereikia.

Politinė asociacijos „Šilutės garažai“ programa gimė vyrams garažuose remontuojant mašinas. Pagal lietuvišką tradiciją, pasikrapštę varikliuose vyrai sėda prie butelio ir politikuoja.

Ar būtent taip susibūrė ir politinis Šilutės garažininkų branduolys, S.Žymančius neatskleidė. Bet pripažino, kad programa dar neparašyta.

Aiški tik pagrindinė nuostata – sumažinti Šilutės žemės, ant kurios stūkso garažai, mokestį. S.Žymančius įsitikinęs, jog jos kaina dirbtinai padidinta.

Kai kurie žmonės – gyvuliai?

Labai jau siauras ir buitiškas požiūris į pasaulį. Nepalyginsi su į Radviliškio rajono tarybą besiveržiančio Laimutės Šlamienės ir Algirdo Fergelio komiteto „Už meilę žmogui“ užmojais puoselėti dvasines vertybes, sukurti orias sąlygas Žmogui (iš didžiosios raidės). Tiesa, kol kas tik Radviliškyje.

Ir ne visiems žmonėms. Sprendžiant iš skandalo, kurį ir sukėlė pati L.Šlamienė, policininkai ir mokesčių inspektoriai į žmonių kategoriją nepatenka, nes jie yra gyvuliai.

Kai prieš 5 metus policija ir mokesčių inspekcija ėmės tikrinti Radviliškio turgų, atlėkusi L.Šlamienė pareigūnus išvadino kaulų laužytojais, teroristais ir gyvuliais.

Ant Radviliškio turgavietės tvoros atsirado užrašas „Mokesčių inspektoriai ir Radviliškio policininkai – gyvuliai! L. Šlamienė”.

Radviliškio politikei neliko kito kelio, kaip tik suburti savo bendraminčius, apie 60 merių, į komitetą „Už meilę žmogui“.

Vardai skambūs, mintys – blankios

Meile žmogui trykšta ir šilutiškė Daiva Zebelienė, nusivylusi „tvarkiečiais“ socialdemokratais (anksčiau priklausiusi šioms partijoms) ir stojusi priešakyje rinkimų komiteto „Už žmonių valdžią“.

Iš to galima spręsti, kad ir Šilutėje, kaip ir Radviliškyje, valdžia yra ne žmonių, o gyvulių rankose.

Taigi, Šilutėje žmonėms dėl valdžios žmonėms teks susigrumti su kovingaisiais garažninkais.

Kauno technologijos universiteto (KTU) politologas, profesorius Algis Krupavičius sakė, jog bandymas įšokti į rinkimų vežimą, pasivadinus keistais, netikėtais ar naiviais vardais yra įprastas populistinių nuostatų politikų triukas, bet jis vis mažiau veiksmingas.

„Populistų klestėjimo laikai jau praėjo. Pakilimas buvo 2000 – 2004 metai, kai iškilo Rolando Pakso, Viktoro Uspaskicho vadovaujamos partijos. Dabar rėksmingi populistiniai šūkiai veikia mažiau. Pavyzdžiui, 2012-ųjų Seimo rinkimuose „Drąsos Kelio“ partija nelaimėjo nė vienoje vienmandačių apygardų. Tad jei neįvyks netikėtumų, net ir labai egzotiškai pasivadinusios organizacijos negali tikėtis didelio pranašumo prieš konkurentus“, - mano politologas.

Jis taip pat pastebėjo, jog po keistais, egzotiškais savivaldos rinkimuose dalyvaujančių judėjimų ir komitetų vardais nėra nieko – jokių įdomių, naujų idėjų.

Populistai šaudo jau iššaudytų kulkų gilzėmis“, - sakė A.Krupavičius.

Siūlė bausti neištikimas žmonas

Išskirtinumo siekiančių veikėjų programiniai šūkiai gana nuvalkioti: „Valdžioje visi vagys“! „Dirbsime žmonių labui“! „Išnaikinsime kyšius“!

Tokių banalybių nepalyginsi su jau išnykusios iš politinės padangės Juozo Ramanausko (nepainioti su krepšininku – red.) Protėvių atgimimo partija.

Ši partija, prieš beveik du dešimtmečius bandžiusi (nesėkmingai) jėgas savivaldos rinkimuose, buvo paskelbusi lakiausią vaizduotę pranokstančią programą.

Buvo žadama atstayti visas kryžiuočių ir kalavijuočių sugriautas pilis, kiekvienai lietuvių šeimai suteikti nemokamą butą ir dar sodybą prie ežero.

Buvo reikalaujama, kad kiekvienas lietuvis viršutinėje švarko kišenėje turėtų švarią nosinę. Žmonos, puolusios į nesantuokinę nuodėmę vyrams tarnaujant kariuomenėje, turėjo būti baudžiamos 25 metų kalėjimo arba mirties bausme.

Garažų ir žmonių mylėtojams iki tokių Protėvių partijos minites aukštumų – kaip pėstiems iki žvaigždžių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.