Teismas išteisino Šiaulių politikus dėl kyšio reikalavimo

Į korupcijos skandalą įklimpę buvę Šiaulių tarybos nariai Romanas Čokovas ir Igoris Strupeikis gali trinti rankomis – Lietuvos apeliacinis teismas dar kartą priėmė juos išteisinantį nuosprendį.

Teismas neišteisino šiauliečių politikų R.Čokovo ir I.Strupeikio, bet konstatavo, jog įkalčiai rinkti neteisėtais būdais.<br>G.Šiupario nuotr.
Teismas neišteisino šiauliečių politikų R.Čokovo ir I.Strupeikio, bet konstatavo, jog įkalčiai rinkti neteisėtais būdais.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

2014-12-05 16:26, atnaujinta 2018-01-19 20:50

Penktadienį paskelbtame vedikte vėl konstatuota, kad įrodymai prieš šiuos asmenis buvo surinkti neteisėtai.

Išteisino politikus antrą kartą

Buvę Šiaulių tarybos nariai 45 metų R.Čokovas ir 53 metų I.Strupeikis 2010 m. lapkritį buvo pripažinti kaltais dėl didelės vertės kyšio reikalavimo ir nuteisti po 4 metus kalėti.

Užpernai gruodį Lietuvos apeliacinis teismas išnagrinėjo nuteistųjų skundą ir panaikino Šiaulių apygardos teismo nuosprendį. R. Čokovas ir I. Strupeikis buvo išteisinti, nes teismas pripažino, kad šiauliečiai neva tapo teisėsaugininkų provokacijos auka.

Tačiau prokuratūros kasacinį skundą gavęs Lietuvos aukščiausiasis teismas nutarė, jog teisėjai nepakankamai patikrino byloje esamus įrodymus, neišsamiai išnagrinėjo esmines ir reikšmingas bylos aplinkybes. Vis dėlto pakartotinai bylą išnagrinėjęs Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį nusprendė tą patį – politikų nuteisti negalima, nes įkalčiai rinkti neteisėtais būdais.

Kaltinimai buvusiems politikams buvo grindžiami 2008 metų balandžio 13 dieną darytu garso įrašu, kuriam STT pareigūnai neturėjo privalomos teismo sankcijos. Tai reiškia, kad šie duomenys, teismo vertinimu, nėra laikytini teisėtais būdais surinktais įrodymais ir jais negali būti remiamasi. Po kelių dienų nuo minėto įrašo darymo dienos prokurorai gavo verslininko pareiškimą dėl kyšio reikalavimo, gavo reikalingą sankciją, tačiau prašyme sankcijai gauti yra vėlgi remiamasi neteisėtai surinkta informacija“, - teigiama sprendime.

Prašė šimtatūkstantinės sumos

Istorija prasidėjo 2007 m., kai bendrovė „Elektropolis“ vaizdingoje vietoje įsigijo buvusių valymo įrengimų teritoriją. Prieš sandorį žemės reikalus tvarkantys valdininkai įtikinėjo, jog kliūčių pakeisti žemės paskirtį iš komercinės į gyvenamąją nebus.

Kreditą paėmę ir savo pinigus investavę verslininkai netrukus atsidūrė aklavietėje, nes žemės paskirties keitimo procedūra įstrigo savivaldybėje.

Tada padėti pasisiūlė Šiaulių tarybos narys konservatorius I. Strupeikis, o netrukus prisijungė dar vienas politikos naujokas – partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys R.Čokovas.

Bylos duomenimis, už pagalbą iš pradžių prašyta 200 tūkstančių litų kyšio, o vėliau sumą sumažėjo iki 120 tūkstančių litų. Vieno tarybos nario balsas buvo įkainotas 10 tūkstančių litų, o tuomečio mero Genadijaus Mikšio – dukart daugiau.

Politikai kaltės nepripažino

STT agentai 2008 m. birželio 30-ąją sulaikė I.Strupeikį ir R.Čokovą.

Įtarimai dėl melagingų parodymų buvo pateikti dar keturiems tarybos nariams, bet pristigo įrodymų, todėl prieš teismą stojo tik I. Strupeikis ir R. Čokovas. Jie nepripažino kaltės nei per ikiteisminį tyrimą, nei teisme.

Šiaulių apygardos teismo nuteisti politikai apskundė nuosprendį, bet į miesto tarybą nebesugrįžo.

Užpernai birželį I. Strupeikis paliko darbovietę Respublikinėje Šiaulių ligoninėje ir pasiėmė solidžią išeitinę, bet po keturių mėnesių sugrįžo.

Į politikos aukštumas nebesugrįžo ir R. Čokovas - jis tapo taksi vairuotoju.

Atkeršijo už įklampintus kolegas

Kilęs skandalas nepraėjo be pasekmių. Į STT besikreipusiems verslininkams buvo neoficialiai perduota, kad iki kadencijos pabaigos net nebandytų kreiptis dėl to paties komercinio projekto – niekas jo netvirtins.

Kerštaujantys politikai laikėsi žodžio – iki kadencijos pabaigos netvirtino projekto, nors teismas net keturis kartus naikino tokius jų sprendimus.

Tuo tarpu 2011 m. išrinkta naujos kadencijos taryba bendrovės „Elektropolis“ prašymą palaimino pirmame posėdyje. Bet tai įsiskolinimų bankams ir kitiems kreditoriams prislėgtos įmonės neišgelbėjo – per krizę nekilnojamojo turto kaina smuko pernelyg smarkiai.

Įpareigojo atlyginti žalą

Įmonės „Elektropolis“ vadovai ir akcininkai paskaičiavo, kad vien turtinė žala siekia per milijoną litų, todėl nutarta pateikti savivaldybei ieškinį 1,7 milijono litų ieškinį.

Didžiąją dalį sudarė per ketverius metus net 1,17 milijono litų sumažėjusi žemės kaina. Laiku su banku atsiskaityti negalėjusi įmonė patyrė dar per 150 tūkstančių litų nuotolių. Neturtinė žala įvertinta 350 tūkstančių litų.

Per bylinėjimosi procesą ieškinys buvo patikslintas ir sumenko daugiau kaip perpus – šią vasarą teismas įpareigojo savivaldybę atlyginti padarytą 0,755 mln. litų. Šiaulių apygardos administracinis teismas konstatavo, kad sprendžiant klausimą dėl detaliojo plano tvirtinimo buvo nepaisoma teisės aktų, peržengtos diskrecijos ribos.

„Ką laimėjau pranešęs apie korumpuotus politikus? Nuostolių, žilų plaukų ir mokesčių mokėtojų išlaikytinių patyčių, - karčiai kalbėjo L. Jurgilas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.