Jau palaimintas biudžetas – atgal į Seimo krosnį?

Trukt už vadžių – ir vėl iš pradžių. Seime turėtų ir vėl atsinaujinti batalijos dėl kitų metų valstybės biudžeto, nors jis jau palaimintas praėjusį ketvirtadienį ir, pagal įprastas procedūras, turėtų būti perduotas prezidentės Dalios Grybauskaitės teismui.

Seime posėdžių skaistyklą praėjusį biudžetą premjeras A.Butkevičius nori grąžinti ten pat<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seime posėdžių skaistyklą praėjusį biudžetą premjeras A.Butkevičius nori grąžinti ten pat<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Dec 8, 2014, 6:32 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 4:01 PM

Toks neregėtą kūliavirstį mėgins atlikti ne kas kitas, o pačių valdančiųjų kairiųjų lyderis, premjeras Algirdas Butkevičius ir jo dešinioji ranka Vyriausybėje, finansų ministras Rimantas Šadžius.

Mat, portalo lrytas.lt žiniomis, jie abu visiškai pritaria opozicinių konservatorių nuomonei, kad svarbiausio kitų dokumento priėmimas Seime buvo neteisėtas ir jo negalima perduoti pasirašyti prezidentei.

Mat Vyriausybės galvai nepatinka tie patys kone 100 mln. litų, kuriuos į biudžetą jo priėmimo dieną papildomai įrašė kai kurie valdantieji, padedami dalies opozicijos ir kuriuos pats R.Šadžius, neslėpdamas nepasitenkinimo, pavadino “netikėtumu”.

Tos lėšos numatytos įvairiems adresatams – pavyzdžiui, žemdirbiams, mokytojams, kultūros darbuotojams, o kaip tų lėšų šaltinis tiesiog nurodyti valstybės skolos ar išlaidų mažinimas.

Iš valdančiųjų partijų čia, žinoma, pirmuoju smuiku grojo “darbiečiai”. Jie iki paskutinės akimirkos spaudė koalicijos partnerius socialdemokratus skirti dar bent šiek tiek papildomų milijonų kai kuriems jų rinkiminiams-reklaminiams arkliukams – pirmiausia, minimalios mėnesio algos didinimui.

Priėmus biudžetą, konservatorių lyderiai paskelbė, jog tai padaryta neteisėtai būtent dėl to, kad tos papildomos išlaidos į jį įrašytos nenurodžius jų šaltinio taip aiškiai, kaip reikalauja įstatymai.

Pasak dešiniųjų, pirmiausia padėtį turi įvertinti Seimo Etikos ir procedūrų komisija ir tik po jos verdikto turi būti sprendžiama, ką daryti toliau.

Seimo pirmininkė ir “darbiečių” vedlė Loreta Graužinienė atmetė tokius konservatorių reikalavimus, pareiškusi, kad ji, skirtingai, nei dešinieji, “labai atsakingai žiūri į valstybę”, be to, Seimo Etikos ir procedūrų komisija, iš jos pasitraukus opozicijos atstovams, yra sugriuvusi. Tad biudžeto siųsti kur nors kitur, išskyrus į Prezidentūrą, tiesiog nėra kur.

Tačiau, lrytas.lt žiniomis, premjeras A.Butkevičius, kaip ir konservatoriai, laikosi nuomonės, kad Seimas turi iš naujo grįžti prie jo jau palaiminto kitų metų biudžeto – tiksliau, būtent tų straipsnių, kuriais naujai perskirstytos lėšos. To Seime premjeras greičiausiai sieks jau rytoj, kai posėdyje bus balsuojama dėl kitų metų “Sodros” biudžeto.

Parlamentas esą turėtų iš naujo balsuoti dėl tų straipsnių, prieš tai juos apsvarsčius Seimo etikos sargams. Tik štai neaišku, ką valdantieji darys su pačią komisija, kurios iš esmės net jau nebėra.

Be to, akivaizdu, kad tam pasipriešins ir kairiųjų koalicijos partneriai, ir net kai kurie patys kairieji. Be to, spaudžia laikas – iki metų pabaigos ir visų biudžeto galutiniam palaiminimui numatytų terminų jau liko nebedaug.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.