Vargas Kaunui: Debesų eglė sukėlė apkalbų laviną

Kauniečiams pasidžiaugus originalia miesto kalėdine Debesų egle, netrukus kai kuriems gyventojams kilo abejonių dėl jos idėjos autentiškumo. Eglės kūrėją ir menotyrininkus tokie įtarimai stebina.

Menotyrininkai mano, kad šiųmetė J.Šmidtienės ir jos pagalbininkų sukurta Kauno debesų eglė ne tik nėra plagiatas, bet net verta, kad ją kiti kopijuotų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Menotyrininkai mano, kad šiųmetė J.Šmidtienės ir jos pagalbininkų sukurta Kauno debesų eglė ne tik nėra plagiatas, bet net verta, kad ją kiti kopijuotų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Dec 14, 2014, 8:19 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 5:02 AM

Originalių Kauno Kalėdų eglių kūrėja menininkė Jolanta Šmidtienė dar vasario mėnesį sumanė sukurti debesų eglę. Tam nusprendė panaudoti vienkartinius putplasčio puodelius.

„Iš nuotraukų karpiau debesis, dėliojau kompoziciją, piešiau detales. Tada išbandžiau, ar debesis pavyks sukurti iš puodelių. Mano eskizus ir idėjas matė savivaldybės atstovai, kuriems pristačiau savo idėją“, – prisiminė menininkė.

Įtarė, kad pasinaudojo idėja

Tačiau prieš kelias dienas pasklido kalbos, kad Kauno debesų eglė yra kito meno kūrinio plagiatas. Viena kaunietė viešai ėmė tvirtinti, kad debesį primenančią instaliaciją matė užsienyje vykusiame šviesų festivalyje.

Kanadiečių menininkų instaliacija „Cloud“ moteriai priminė vieną Kauno debesų eglės fragmentą. Kaunietė įtarė, kad Debesų eglės kūrėja J.Šmidtienė pasinaudojo Kanados kūrėjų idėja ir ją nukopijavo. Išgirdusi tokias kalbas J.Šmidtienė jautėsi nusivylusi.

Sugadino šventinę nuotaiką

„Kam reikia skleisti tokius įtarimus ir gadinti šventinę nuotaiką? Žmonės net nepasivargino pasigilinti į detales“, – sakė menininkė.

J.Šmidtienė po pasigirdusių įtarinėjimų pasidomėjo kanadiečių kūriniu.

„Cloud“ – tai ekologinis projektas. Darbas sukurtas iš nurašyti skirtų kaitrinių lempų, pritvirtintų prie karkaso. Kad darbas yra debesies formos, kaip ir mūsų Debesų eglė, nematau nieko keisto. Debesys visi panašūs“, – sakė J.Šmidtienė.

Išvengti panašumų neįmanoma

Menotyros mokslų daktarė ir garsios tarptautinės Kauno bienalės organizatorė Virginija Vitkienė sakė, kad plagiatu galima laikyti tik tokį meno kūrinį, kuris visiškai panašus į originalą.

„Jei kas nors anksčiau būtų sukūręs tokią pačią eglę iš tokių pačių medžiagų su 12 angelų, mūsų eglė būtų plagiatas. Šiuo atveju panaši tik pati forma – debesies motyvas. Išvengti kokių nors panašumų kūrėjams neįmanoma“, – sakė menotyrininkė.

V.Vitkienė įsitikinusi, kad greičiau kiti plagiatoriai gali bandyti nukopijuoti Debesų eglę.

„Ypač kopijuoti meno kūrinius mėgsta kinai. Kai jiems pavyksta tai tiksliai padaryti, jie tuo net didžiuojasi“, – apie menininkų ir plagiatorių santykius pasakojo V.Vitkienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.