D.Grybauskaitė pirmą kartą vyks į ekonomikos forumą Davose

Tačiau iki to laiko prezidentės darbotvarkėje – daugybė vizitų ir susitikimų. Šiomis dienomis ji vyks į Briuselį, kur dalyvaus Europos vadovų tarybos posėdžiuose. Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claudeas Junckeris pristatys 315 mlrd. eurų investicijų dokumentą.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sulaukė kvietimo į pasaulio lyderių susitikimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Prezidentė Dalia Grybauskaitė sulaukė kvietimo į pasaulio lyderių susitikimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 16, 2014, 8:44 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 2:37 AM

Tačiau iki to laiko prezidentės darbotvarkėje – daugybė vizitų ir susitikimų. Šiomis dienomis ji vyks į Briuselį, kur dalyvaus Europos vadovų tarybos posėdžiuose. Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claudeas Junckeris pristatys 315 mlrd. eurų investicijų dokumentą.

Šio dokumento, susijusio su investicijų skatinimu, suderinimas ir priėmimas taps svarbiausiu Latvijos pirmininkavimo Europos Sąjungoje (ES) klausimu, antradienį Žinių radijo laidoje „Pozicija“ kalbėjo vyriausioji prezidentės patarėja užsienio klausimais Jovita Neliupšienė.

Pirmą kartą  

„Taip, prezidentė dalyvaus pasaulio ekonomikos forume Davose. Prezidentė yra pakviesta pagrindine pranešėja vienoje didžiausio susidomėjimo sulaukusio forumo sesijų apie energetikos geopolitiką“, - sakė vyriausioji prezidentės patarėja.

Jos teigimu, šioje sesijoje bus diskutuojama apie energetinę nepriklausomybę bei geopolitines tendencijas.

„Prezidentė pasidalys Lietuvos patirtimi, pasiekimais energetikos srityje ir išsakys savo poziciją dėl geopolitinio spaudimo iš trečiųjų šalių, kurį mes patirdavome nuolat ir kurį būtina mažinti tiek teisinėmis priemonėmis, tiek siekiant pakankamo Europos Sąjungoje, ypač energijos rinkos, integravimo“, - teigė J.Neliupšienė.

Šiemet Davose Lietuvos atstovų nebuvo.

Pasaulio ekonomikos forumas tradiciškai vyksta sausio mėnesį Šveicarijos kalnų kurorte Davose. 2001, 2008 ir 2009 metais jame dalyvavo Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus.

Lietuva nori 15 mlrd. eurų

 Šios savaitės prezidentės dalyvavimas Europos vadovų tarybos posėdžiuose Lietuvai yra ne mažiau svarbus. Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claudeas Junckeris pristatys 315 mlrd. eurų investicijų dokumentą. 

Pasak patarėjos, šis dokumentas svarbus ir visai ES, ir Lietuvai, nes jis padės ES lygmeniu konsoliduoti investicijas.

 „Bet kokios papildomos investicijos Lietuvai turėtų teigiamą poveikį. Visi žinome, kaip mums trūksta lėšų energetinių struktūrų vystymui, renovacijai, geležinkelių sistemos atnaujinimui“, - sakė J.Neliupšienė.

Ji informavo, kad yra sudarytas visos ES investicinių projektų sąrašas.

„Per visą Europą surinkta 2000 projektų. Jų vertė siekia daugiau nei 1 trilijoną eurų. Tai pirminis sąrašas, kuris padės identifikuoti ES poreikius“, - teigė prezidentės patarėja.

Anot jos, Lietuva yra pateikusi 24 projektus, kurių vertė - apie 15 mlrd eurų. „Šio plano svarba Lietuvai - akivaizdi. Bus siekiama padėti verslui, prisidėti prie eksporto augimo“, - sakė prezidentės patarėja.

Sudėtingi metai

Apžvelgdama šiais metais prezidentės nuveiktus darbus, J.Neliupšienė akcentavo, kad 2014 metais prezidentė buvo ypač aktyvi užsienio politikoje.

 „Po Lietuvos pirmininkavimo ES visi tikėjosi kad 2014-ieji bus paprastesni, lengvesni. Deja, šie metai buvo dar, sudėtingesni, susitikimų skaičius buvo toks intensyvus, kad prilygo praėjusiems metams. Nacionalinio saugumo prasme šie metai buvo itin sudėtingi“, - apžvelgdama besibaigiančius metus sakė J.Neliupšienė.

   “Nacionalinio saugumo tema buvo vyraujanti nuo metų pradžios. Pagaliau daugelis rado drąsos pasakyti, kad karalius nuogas, kokią grėsmę Lietuvai ir šiam regionui kelia Rusijos valdantysis elitas. Lietuvos žmonės suprato, koks mums gresia pavojus ir nusiteikęs jam atsispirti. Politinės partijos priėmė vieningą sprendimą didinti išlaidas šalies gynybai. Šalyje kyla daug pilietinių iniciatyvų“, - Žinių radijo laidoje kalbėjo prezidentės patarėja.

 Jos įsitikinimu, kai pats daug dirbi, tai padeda ir NATO sąjungininkai.

 „Lietuva dar niekada neturėjo tiek sąjungininkų. Buvo išplėsta oro policija, rotuojami NATO kariai. Mes drąsiai įvardijome mums kylančias grėsmes, nors tai agresoriui nepatiko. Partneriai puikiai suprato, kaip yra teršiama mūsų informacinė erdvė“, - sakė J.Neliupšienė.

 Vyriausioji prezidentės patarėja informavo, kad kitų metų prezidentės susitikimai ir vizitai bus orientuoti į orientuojami į ekonominę diplomatiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?