Ko mus pamokė „pasaka apie Agnę“?

Moterys gali pasidžiaugti savo išaugusiomis galimybėmis, tai kodėl tuo pačiu nepasidžiaugus ir vyrams? Sušvelnėję vyrai atranda naujų galimybių: reikšti jausmus ir dėl to sveikiau gyventi, tapti suprantamesniais vienas kitam ir moterims, pasidalinti su moterimis atsakomybe už sprendimus ir jų įgyvendinimą. Tačiau tai nereiškia, kad jei jau moterys gali reikšti save naujais, aktyvesniais, bet vis dėlto moteriškais būdais, tai nereiškia, kad jos pavirsta piktais ir valdingais despotais, besielgiančios „mužikiškais" ir leidžiančios sau visus chamiškai įžeidinėti.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigitas Martinavičius

2014-12-17 14:12, atnaujinta 2018-01-18 23:56

Mūsų visuomenėje, vyrai turi daugiau prestižo ir privilegijų, tačiau sistema su pagal lytį nustatytais socialiniais vaidmenimis yra kenksminga vyrams.

Kas vyriška, o kas moteriška. Unisexo mūsų visuomenėje daugėja. Vyriškas elgesys yra tam tikras standartas, į kurį kreipia visuomenė dėmesį, o ne prigimties (hormonų) padiktuotas elgesys. Vyriškumą reikia pasigaminti ir saugoti. Kelnių turinys ir hormonai nepadiktuos atsakymų į visus socialinio gyvenimo klausimus.

Mūsų visuomenėje chamas gali akis draskyti kiek tik nori, tačiau jei chamą griežčiau sukritikuos žinomas žmogus (mano ir Jazzu atvejai), tai jis bus visuotinai pasmerktas. Chamui - apsauga nuo to, kad jį trikdytų normalūs žmonės. Įžymūs žmonės tuo tarpu chamo išsišokimus turi kentėti, nes dori katalikai privalo dėkoti, kai nedorėlis juos apspjauna. Nusistovėjusi ydinga samprata, kad moteriai chamiškai besielgiant , yra nevyriška ją sukritikuoti ir pamokyti kultūringumo.

Ilgus amžius čia vyravo tokia nuostata, kad kvailas žmogus yra geras ir kad jis turi kokį tai mistinį pranašumą prieš protingesnį už save. Visa tai mums įskiepijo toleranciją bukumui, kuri karta iš kartos siaubia mūsų gyvenimus.

Ši tolerancija bukumui geriau nei kas kita paaiškina kodėl Vakaruose nepalyginamai geresnis gyvenimas ir kodėl išvargę nuo savo neperspektyvios kasdienybės vykstame ten gelbėtis. Turime keisti šią nuostatą, privalom atsisakyti toleruoti aplink vyraujantį bukumą, mužikiškumą, bobiškumą.

Vyrams patariu tapti džentelmenais, tai vis rečiau ir rečiau vartojamas žodis kasdieniniame gyvenime.

Tobulo vyro niekada nebuvo ir nebus. Tačiau džentelmenas yra arčiausiai tobulybės. Džentelmenais ne gimstama, jais tampama.

Džentelmenas visada mandagus. Mandagumas, lengviausiai išmokstama savybė. Reikia iš savo kalbėsenos išbraukt visus keiksmažodžius ir nepamiršta pasakyti „prašau“ ar „ačiū“.

Džentelmenas visada laikosi duoto žodžio. Dauguma, šiais laikais kalba daug, o daro mažai. Jis atsargiai parenka žodžius, nesišvaisto pažadais ar nereikalingais prisiekinėjimais. Jis prižada tik tada, kai visu 100 proc. žino, jog tai sugebės padaryt.

Džentelmenas visada išlaiko savikontrolę. Jį sunku palaužti, išvesti iš kantrybės.

Džentelmenas sugeba apsaugoti savo draugą.Viena iš pačių patraukliausių savybių žmogui yra saugumo jausmas. Džentelmeno pareiga, yra tą saugumo jausmą suteikti. Jei kas nors nepagarbiai elgiasi su tavo „žmogum", jį įžeidinėja, džentelmeno pareiga šia problema išspręsti. Problemą turi spręsti kiek įmanoma diplomatiškiau, tačiau jei nėra kitos išeities, reikia pastovėt už savo draugę ir griežtesnėmis priemonėmis.

Džentelmenas visada paslaugus. Jei matai, kad kažkas labai sunkiai neša, privalai pasiūlyti savo pagalbą. Jei matai, stovintį seną žmogų autobuse ar stotelėje, privalai užleisti jai savo sėdimą vietą. Jei matai skriaudžiamą žmogų, reikia apginti

Džentelmenas gerbia visus. Visiškai nesvarbu kas tai bebūtų: vargšas, turtinga ar plaštakė, pramogų žvaigždė ar gatvės šlavėjas, jaunas ar senas, jis į visus žiūri su pagarba.

Džentelmenas puikiai pažįsta žmones, jų poreikius ir psichologiją. Džentelmenas supranta, kaip mąsto žmonės, ko jiems reikia, ko trūksta ir t. t. Jis puikiai juos perpranta.

Džentelmenas gerbia savo kūną. Jis niekada neapleidžia savo kūno. Jis jį treniruoja, puoselėja, prižiūri, valgo tik sveiką maistą. Džentelmenas aplinkiniams patekia sveiko ir savim pasitikinčio įvaizdį, kuris velniškai traukia kitus.

Džentelmenas yra nuoširdus. Jis visada sako tiesą. Melas yra tik silpnų ypatybė. Jei tiesa gali būti įžeidžianti, jis stengiasi kiek įmanoma labiau ją sušvelninti, kad kuo mažiau įžeistų kitus.

Džentelmenas nesinaudoja žmonių silpnybėmis.Jis gerbia žmones ir suvokia, jog jų mąstymas labai nepastovus.

Na, o ką galiu patarti moterims? Jei vyrams rekomendavau tapti džentelmenais, tai jei moterys norite lygių teisių, tai siūlau sekti džentelmenų pavyzdžiu

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.