Politikai ieško, kur nusėdo specialiųjų CŽV operacijų pinigai

Šią savaitę Generalinėje prokuratūroje sudaryta specialioji tyrimo grupė, turinti išnagrinėti visus duomenis apie Lietuvoje galėjusį veikti JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimą, kuriame galimai itin žiauriais metodais buvo tardomi terorizmu įtariami asmenys.

P.Gražulio teigimu, būtina kreiptis į Hagos tribunolą ir prašyti atlikti nepriklausomą tarptautinį tyrimą.<br>D.Umbraso nuotr.
P.Gražulio teigimu, būtina kreiptis į Hagos tribunolą ir prašyti atlikti nepriklausomą tarptautinį tyrimą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Dec 19, 2014, 10:45 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 8:19 PM

Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ surengtoje spaudos konferencijoje „Kas Lietuvoje bijo CŽV kalėjimų?“ politikai svarstė, ar tikrai prokuratūra pajėgi atlikti išsamų ir objektyvų tyrimą.

Aiškinasi, kur galėjo išgaruoti JAV pinigai

Seimo narys Valdas Vasiliauskas konferencijoje ironizavo, kad kalėjimų egzistavimo neigimas jau tampa absurdiškas: „Senatas visam pasauliui paskelbė, kad CŽV kalėjimuose buvo kankinami žmonės, pažeidžiamos žmogaus teisės. Lietuvoje vėl prasidėjo atsikalbinėjimai, kad „violetinis“ centras nėra Lietuva. Tetrūko tik pasakyti, kad CŽV kalėjimai – rusų darbas.“

„Šioje ataskaitoje rašoma, kad operacijai buvo skirta 300 mln. JAV dolerių, kurių dalis nusėdo Lietuvoje. Faktai akivaizdūs, bet prokuratūra niekaip nenori to tirti, nors tyrimo reikalavo ir prezidentė“, – sakė V.Vasiliauskas ir pridūrė, kad net tuomet, kai vienas įtariamųjų Rugsėjo 11-oios byloje padavė Lietuvą į teismą, situacija buvo vertinama pro pirštus.

V.Vasiliausko teigimu, atsakymų reikia ieškoti čia pat, Turniškėse, kuriose kotedžus įsigijo aukšti valstybės pareigūnai. „Nors norima kreiptis informacijos į JAV, liudininkų pilna Lietuvoje, tai – oro uostų, saugumo darbuotojai“, – kalbėjo politikas ir pridūrė, kad mįslingomis aplinkybėmis žuvęs pulkininkas Vytautas Pociūnas veikiausiai taip pat turėjo informacijos apie tai, kas ir kaip praturtėjo iš minėtų JAV operacijai skirtų lėšų.

Politiko teigimu, tyrėjai turėtų dar kartą pasidomėti, kaip buvę prezidento Valdo Adamkaus patarėjai Rytis Muraška ir Edminas Bagdonas įsigijo prabangius kotedžus Turniškėse.

Siūlo kreiptis į Hagos tribunolą

Frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Petras Gražulis piktinosi, kad seniūnų sueigos posėdyje buvo atsisakyta kviesti Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovą Gediminą Griną.

„Valdžia keičiasi, bet situacija nesikeičia. Žiaurius nusikaltimus Lietuvoje bandoma nuslėpti. Tyrimus atliko Generalinė prokuratūra, Valstybės saugumo departamentas ir nustatė, kad CŽV kalėjimo Lietuvoje nebuvo“, – kalbėjo Petras Gražulis ir pridūrė, kad buvęs prezidentas Rolandas Paksas buvo sulaukęs klausimo, ar būtų įmanoma tokį kalėjimą įkurti Lietuvoje.

P.Gražulio teigimu, būtina kreiptis į Hagos tribunolą ir prašyti atlikti nepriklausomą tarptautinį tyrimą.

„Kaip jūs galite įsivaizduoti, kad atskrenda lėktuvai, išjungiami radarai, veikia kalėjimai, kalinami žmonės ir niekas nieko neranda? Juk tai ne adata šieno kupetoje. Minėtoje ataskaitoje rašoma, kad Lietuvos aukščiausi vadovai tai žinojo“, – kalbėjo P.Gražulis.

P.Gylys: „Lietuva neturi tapti teisinio dempingo šalimi“

Seimo narys Povilas Gylys konferencijoje kalbėjo: „Baimių ši byla sukelia daug. Jeigu nutilsime, ši byla gali būti užgniaužta, nors ji svarbi ir mūsų šalies vidinei, ir tarptautinei politikai. JAV patvirtino tai, ką mes jautėme. Mano manymu, Lietuvoje CŽV kalėjimai buvo, o tyrimas padėtų atskleisti, kas ir ką čia darė.

Pasak Seimo nario, Lietuvoje yra žmonių, kurie bijo, mat veikiausiai yra su šia byla susiję, taip pat yra pareigūnų, kurie galimai perėmė sprendimo teisę iš politikų ir, anot P.Gylio, yra įsibaiminę.

„Lietuva neturi tapti teisinio dempingo šalimi. Skeptiškai vertinu tai, kad neva prokuratūra turi vykdyti tyrimą. Netikiu prokuratūra, žinome, kad prokuroras yra „kišeninis“, tad geriausia, jei šią bylą tirtų Seimo komisija“, – kalbėjo P.Gylys.

Seimo pirmininko pavaduotojas Kęstas Komskis teigė, kad buvo rasta vertingų liudytojų, bet vėliau prokuratūra šį procesą nuramino.

„Negalime pasitikėti teisėsauga ir politikais, nes visi susiję, tad kreipimasis į Hagos tribunolą būtų pamatuotas žingsnis“, – sakė K.Komskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.