Pavojingiausi žaislai Lietuvoje, nuo kurių būtina saugoti vaikus

Patikrino daugybę žaisliukų

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Karmazaitė

2014-12-23 14:49, atnaujinta 2018-01-18 11:08

Kirmėlė, triratukas, barškutis, meškiukas ir lėlės. Šie ir kiti žaislai Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos prie Ūkio ministerijos laboratorijoje neišlaikė saugos bandymų.

Inspektoriai žaislus bandymams atrinko žaislų parduotuvėse visoje Lietuvoje.

Inspekcijos pareigūnai daugiausia dėmesio kreipė į žaislus, kurie skirti vaikams iki 3 metų, – tai jautriausia vartotojų grupė. Tokiems žaislams taikomi griežčiausi saugos reikalavimai.

Patikrino daugybę žaisliukų

Laboratorijoje mėtymo, tempimo bandymų neišlaikė įvairūs prisukamieji arba virvele užtraukiami gyvūnėlių išvaizdos žaislai, lėktuvėliai ir mašinytės, stumiamas ant lazdelės drugelis ir už virvelės traukiama kirmėlė, virš lovelės ar vežimėlio kabinamas barškutis, minkštas kimštinis meškiukas.

Atsiskyrusios mažos detalės kėlė pavijų užspringti, o susidarę aštrūs kampai ir briaunos galėjo vaikus sužeisti.

Lietuvos rinkoje rasta ir pavojingų triratukų, kurių tiesiogiai pedalais varomuose ratuose yra didelės išpjovos. Jose gali įstrigti vaiko kojos. Tokiais triratukais, galinčiais sužaloti vaikus, griežtai uždrausta prekiauti.

Pavojų kelia ne tik mechaninės savybės, bet ir cheminės medžiagos, naudotos žaislų gamyboje.

Pavojingos cheminės medžiagos

Inspekcijos nurodymu iš rinkos buvo pašalintos 7 tipų lėlės dėl jose esančių pavojingų cheminių medžiagų – ftalatų. Jie naudojami kaip minkštinamoji medžiaga – gerina plastiko lankstumą. Ftalatai neigiamai veikia kepenis, inkstus, blužnį.

Iš viso dėl ftalatų tirti 15 tipų žaislai. Daugiausia dėl šios cheminės medžiagos kiekio, viršijančio normą, iš rinkos buvo pašalinta Barbių, skirtų vyresnėms mergaitėms.

Vienos lėlės kvapas sukėlė įtarimų pačiam pirkėjui. Įmonė, gavusi apie tai informaciją, pati ištyrė lėlę laboratorijoje.

„Kadangi lėlėje ftalatai viršijo leidžiamą ribą, importuotojas iškart pašalino iš rinkos visas to gamintojo lėles – iš viso buvo pašalintos 18 tipų lėlės. Gerai, kai ir patiems importuotojams rūpi žaislų saugumas“, – teigė Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos viršininkas Renaldas Čiužas.

Pagaminta Kinijoje ir Italijoje

Ant prekystalių rasta ir nemažai pavojingų žaislų, kurie skirti vyresniems nei 3 metų vaikams.

Sprogstamosios kapsulės, vadinamieji pyškalai, šaudant iš žaislinių šautuvų sprogo su liepsna. Ji gali apdeginti žaidžiantį vaiką. Šių kapsulių ženklinime nebuvo privalomo įspėjimo: „Įspėjimas. Nešaudyti patalpoje arba arti akių ir ausų. Nelaikyti išpakuotų kapsulių kišenėse.“

Toks įspėjimas labai svarbus – yra buvę atvejų, kai kišenėje laikytos smūginės kapsulės, sušilusios nuo kūno, pradėjo šaudyti ir apdegino vaiką.

Išbandyti ir pavojingais paskelbti kelių tipų žaislai su svaidiniais.

„Nuo svaidinių lengvai nusiplėšė apsauginė medžiaga. Šaudant svaidiniais be apsauginės medžiagos kyla pavojus šalia šaudančiojo esantiems vaikams ir gyvūnams.

Iš mūsų šalies rinkos buvo pašalinti ir 4 tipų pavojingi magnetiniai rinkiniai. Nedidelių žaislų rinkinyje naudojamų magnetų magnetinio srauto indeksas yra ribojamas – magnetas neturi būti stiprus. Esant dideliam magnetinio srauto indeksui, vaikui prarijus 2 magnetus, gali būti suplėšytas žarnynas“, – aiškino R.Čiužas.

Dviejų tipų pavojingi magnetiniai žaislai buvo pagaminti Italijoje, visi kiti – Kinijoje.

Inspekcijos Gaminių kontrolės skyriaus vyriausioji inspektorė Vitalija Skrinskienė teigė, kad specializuotoje žaislų parduotuvėje nusipirkti pavojingą žaislą tikimybė mažesnė nei turguje.

Kaip išrinkti saugų žaislą? 15 patarimų

1. Apžiūrėkite, ar žaislas paženklintas. Jeigu jis sudėtingas, įsitikinkite, ar yra naudojimo instrukcija.

2. Perskaitykite ženklinimo etiketę, žaislo surinkimo, naudojimo instrukciją ir saugos patarimus. Pagalvokite, ar žaislas tiks vaikui pagal amžių.

3. Įsitikinkite, ar žaislas, jo konstrukcijos neturi aštrių briaunų, smaigalių, ar tarp judančių detalių nėra tokio dydžio tarpų, kuriuose galėtų įstrigti pirštas.

4. Įvertinkite, ar triratukas, automobilis ar kitoks žaislas, kuris turi išlaikyti vaiko svorį, yra tvirtas ir stabilus. Konstrukcijos irimas gali baigtis labai skaudžiomis pasekmėmis.

5. Žaisliniai šaunamieji ginklai su 6 mm skersmens šratais ir kitokiais svaidiniais gali būti pavojingi.

6. Timpos pavojingos netgi tada, kai šaudymui pridėti minkšti svaidiniai. Nes vaikas gali panaudoti kitą svaidinį, pavyzdžiui, akmenį.

7. Burniniai žaislai (švilpukai, dūdelių antgaliai) kelia pavojų užspringti ir vyresniems nei 3 metų vaikams.

8. Žaisluose esantys stiprūs magnetai pavojingi prarijus du ar daugiau. Jie gali užkimšti vaiko žarnyną arba jį net perplėšti.

9. Karnavalinėse kaukėse turi būti pakankamas vėdinimo plotas, kad vaikui nepritrūktų oro. Karnavaliniai kostiumai neturi būti pagaminti iš lengvai užsidegančių medžiagų.

10. Žaislo, skirto vaikams iki 3 metų, konstrukcijoje neturi būti lengvai nuplėšiamų smulkių detalių. Kūdikis gali jomis užspringti ir uždusti.

11. Žaislo korpusas turi būti tvirtas, kad nesudužtų jį numetus ar ant jo užlipus. Duženų briaunos gali sužaloti vaiką.

12. Tempiamų žaislų virvelės gale neturi būti detalės, galinčios padėti virvelei sudaryti kilpą, nes tai kelia pavojų pasismaugti.

13. Kartkartėmis reikėtų peržiūrėti vaiko žaislus ir išmesti sulūžusius. Apsaugosite vaikus nuo užspringimo ir susižeidimo.

14. Žaislo pakuotę –  plono plastiko maišelį vaikas gali užmauti ant galvos. Tai yra pavojinga, jei maišelyje nėra skylių.

15. Saugokite žaislo ženklinimo etiketę ir pirkimo kvitą. Tai jums padės, jei kils abejonių dėl žaislo saugos ar kokybės.

Valstybinėje ne maisto produktų inspekcijoje darbo dienomis nuo 8 val. iki 17 val. veikia konsultavimo telefonas 8 706 64 939. Juo paskambinę rūpimą informaciją gali gauti ir vartotojai, ir verslininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.