STT vadovas: „Tvarkiečių“ pataisos tik pakenktų“

„Tvarkos ir teisingumo“

R.Paksas.<br>V.Balkūno nuotr.
R.Paksas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-12-23 09:48, atnaujinta 2018-01-18 12:20

„STT nuomone, tokie Baudžiamojo kodekso pakeitimai turėtų neigiamas pasekmes ir apsunkintų korupcinių nusikaltimų tyrimą“, - sakė jis BNS atsiųstame komentare.

Praėjusį ketvirtadienį Seimas po pateikimo pritarė V.Vasiliausko parengtų Baudžiamojo kodekso pataisų projektui, pagal kurį straipsnis „Prekyba poveikiu“ būtų keičiamas į „Tarpininko kyšininkavimą“. Pagal jį nebūtų baudžiamas asmuo, kuris tiesiogiai arba netiesiogiai pasiūlė, pažadėjo ar susitarė duoti kyšį, o liktų tik bausmė už patį kyšio davimą. Be to, dingsta juridinio asmens atsakomybė.

Šiuo metu STT atlieka su partija „Tvarka ir teisingumas“ susijusį ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu.

Anot S.Urbanavičiaus, itin svarbu tai, kad baudžiamąją atsakomybę švelninančios pataisos taikomos ir nusikalstamoms veikoms, padarytoms iki šių pataisų įsigaliojimo.

„Dėl šios priežasties būtų pakenkta STT šiuo metu atliekamiems ikiteisminiams tyrimams, o asmenims, galbūt padariusiems nusikalstamas veikas valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams, būtų sukurtos prielaidos išvengti baudžiamosios atsakomybės“, - tvirtino STT vadovas.

Jo tvirtinimu pritarus pataisoms turėtų būti peržiūrėta ir dauguma priimtų, tačiau nebaigtų vykdyti apkaltinamųjų nuosprendžių, kuriais asmenys pripažinti kaltais dėl prekybos poveikiu.

S.Urbanavičius atkreipė dėmesį, kad tokie pakeitimai prieštarautų Europos Tarybos valstybių prieš korupciją grupės (GRECO) ataskaitoje Lietuvai pateiktoms rekomendacijoms ir neatitiktų 1999 metų Europos baudžiamosios teisės konvencijoje dėl korupcijos.

„Konvencija įsakmiai reikalauja įtvirtinti ne tik fizinio, bet ir juridinio asmens atsakomybę už visas korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas, todėl juridinio asmens baudžiamosios atsakomybės už prekybą poveikiu atsisakymas būtų vertinamas kaip Konvencijos pažeidimas“, - pabrėžė pareigūnas.

„Be to, STT nuomone, šių pakeitimų priėmimas turėtų neigiamų padarinių siekiant itin reikšmingo Lietuvos Respublikos užsienio politikos tikslo – įstoti į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją (EBPO). Viena pagrindinių sąlygų įstoti į EBPO – pasirašyti ir ratifikuoti EBPO konvenciją dėl papirkinėjimo tarptautiniuose verslo sandoriuose bei užtikrinti, kad nacionalinė teisė atitiktų prisijungiant prie šios konvencijos prisiimtus įsipareigojimus“, - BNS pareiškė S.Urbanavičius.

Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos nario Valdo Vasiliausko siūlymas naikinti baudžiamąją atsakomybę juridiniams asmenims už prekybą poveikiu suduotų didelį smūgį Lietuvos prestižui, teigia Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento Irmantas Mikelionis.

„Jeigu būtų pakeistas šis straipsnis, tikrai būtų labai didelis smūgis mūsų Lietuvai, Lietuvos prestižui, vis dėlto yra tarptautiniai įsipareigojimai. 2011 metais esame keitę šį straipsnį, esame prisijungę prie Baudžiamosios teisės konvencijos dėl korupcijos. Kitų valstybių akyse mes atrodytume labai negražiai“, - po Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdžio žurnalistams sakė pareigūnas.

Antradienio rytą minėtą projektą svarstęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas padarė pertrauką ir nutarė dėl V.Vasiliausko pataisų kreiptis į Vyriausybės, kad ši pateiktų savo išvadą.

Šiuo metu tas, kas siekdamas savo visuomenine padėtimi, tarnyba, įgaliojimais ir t.t. paveikti atitinkamą instituciją, įstaigą ar valstybės tarnautoją, kad šie teisėtai ar neteisėtai veiktų ar neveiktų vykdydami įgaliojimus, tiesiogiai arba netiesiogiai pasiūlė, pažadėjo ar susitarė duoti arba davė kyšį, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 4 metų.

Taip pat Baudžiamasis kodeksas numato, kad tas, kuris susitarė priimti kyšį, arba jo reikalavo arba provokavo, priėmė, pažadėjęs paveikti atitinkamą instituciją ar valstybės tarnautoją, kad šie teisėtai ar neteisėtai veiktų ar neveiktų vykdydami įgaliojimus, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Pagal V.Vasiliausko siūlymą, sankcijos grėstų tik tam asmeniui, kuris veikdamas tokiomis sąlygomis davė kyšį arba jį priėmė, o sąvokos „tiesiogiai arba netiesiogiai pasiūlė, pažadėjo ar susitarė duoti“ ir „tiesiogiai arba netiesiogiai pažadėjo ar susitarė priimti kyšį“ būtų išbrauktos.

Straipsniai dėl kyšininkavimo ar papirkimo nekeičiami - t. y. valstybės tarnautojai ar jiems prilyginti asmenys ir toliau būtų baudžiami už kyšio ėmimą, susitarimą jį imti, o valstybės tarnautojus papirkti siekę asmenys - už susitarimą, pažadą, siūlymą duoti kyšį.

Taip pat parlamentaras siūlo švelninti bausmes tarpininko kyšininkavimo atveju davus ar paėmus didelės vertės (daugiau kaip 250 MGL, t.y. maždaug 32 tūkst. litų) kyšį. Šiuo metu už tai baudžiama laisvės atėmimu iki septynerių metų, o V.Vasiliauskas tarp sankcijų siūlo įtraukti baudą, laisvės apribojimą, areštą. Dar būtų braukiama nuostata, kad už šias veikas būtų baudžiamas juridinis asmuo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.