Medikai pašiurpo: per šventes vaikai alkoholį keičia narkotikais

Kol lietuviai sėdėjo prie šventinėmis vaišėmis nukrautų stalų, šalies ligoninių medikai plušėjo išsijuosę. Daugiausia darbo turėjo skubią pagalbą pacientams teikiantys specialistai. Tiesa, vaikų gydytojai džiaugiasi, kad kol kas šios šventės itin dideliu jaunųjų pacientų antplūdžiu nepasižymėjo.

Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Dec 26, 2014, 11:12 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 6:23 AM

Problemos prasideda su atostogomis

Vaikų reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus gydytoja Neringa Būtėnienė teigė, kad sulaukta nuo viduriavimo ir vėmimo kenčiančių mažųjų pacientų, suteikta pagalba alkoholiu apsinuodijusiam 15-mečiui.

„Viduriavimo ir vėmimo atvejų nesiečiau su šventėmis, nes dėl šių negalavimų buvo atvežti kūdikiai. Pajutome pacientų antplūdį tada, kai prasidėjo moksleivių žiemos atostogos. Buvo nemažai atvejų, kai teko teikti pagalbą apsinuodijusiems alkoholiu“, – kalbėjo medikė. Jos teigimu, kad tokių pacientų amžius svyruoja anuo 13 iki 17 metų.

Alkoholį keičia narkotikai

Medikė sakė, kad itin probleminė padėtis dėl psichotropinių medžiagų vartojimo: „Neaišku, ką tie vaikai vartoja, nors jie sako neva rūkantys žolę, bet mūsų testai nerodo. Patys paaugliai neneigia, kad pirko ir rūkė, net prisipažįsta, kiek kainavo, bet nutyli, iš ko pirko. Kadangi testai nerodo, mums neaišku, ką iš tiesų jaunimas vartoja, tik iš jų pačių teko girdėti, kad itin populiari purškiama medžiaga, vadinama „Spider“.

N.Būtienė pasakojo, kad tokiais atvejais į skubios pagalbos skyrių atgabentiems pacientams taikomas simptominis gydymas.

Pagalbą iškviečia praeiviai

Medikai visada su nerimu laukia Naujųjų metų, nes Kalėdos, anot jų, šiek tiek ramesnis laikotarpis.

„Šių metų šventinis laikotarpis tik prasidėjo, tad daug ko dar galima tikėtis“, – sakė medikė. Jos teigimu, itin dažnai alkoholiu ar narkotinėmis medžiagomis apsinuodiję vaikai surandami tiesiog gatvėje, o medikus iškviečia praeiviai.

„Pavyzdžiui, jaunuolis, pas mus patekęs dėl narkotikų vartojimo, manau, tai daro ne pirmą kartą. Į ligoninę jis buvo atvežtas mano budėjimo metu, pati pasiklausiau, ar jis tai daro pirmą kartą, ir vaikas prisipažino, kad tai ne pirmas kartas. Tuomet paklausiau vaiko, gal jį būtų galima vadinti narkomanu? Jis iš karto puolė piktintis, kad jokiu būdu ne“, – kalbėjo medikė. Jos nuomone, toks mąstymas yra tam tikra saviapgaulė, nes priklausomybė vis tiek atsiranda, nepaisant to, ar apie tai kalbama ar nutylima.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.