Šventinių linksmybių finišas – pagalba už kelis šimtus litų

Lietuviai mėgsta švęsti, o šiemet pasitaikė proga tai daryti beveik visą savaitę. Šventinio maratono metu į šalies miestų ir miestelių ligonines plūsteli ne tik vakarykšte silke apsinuodiję pacientai, bet ir pagalbos ieško savo jėgų kilnojant taurelę neįvertinę piliečiai.

Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Dec 26, 2014, 5:24 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 5:33 AM

Pasitaiko ir tokių, kuriems, panorus užbaigti šventinį išgertuvių maratoną, to padaryti savarankiškai nepavyksta ir tenka kreiptis pagalbos į specialistus.

Anonimiška pagalba už kelis šimtus litų

„Išblaivinimas namuose arba klinikoje, alkoholizmo gydymas, išvalymas iš organizmo alkoholio skilimo toksinų. Vykstama į namus visoje Lietuvoje. Kaina sutartinė“, – štai tokių skelbimų internete galima surasti gausybę. Vienų jų autoriai linkę pabrėžti savo puikų medicininį išsilavinimą, o kitiems, regis, pakanka įrašyti, kad po tokios paslaugos jau kitą dieną pacientas gali dirbti, o šios pagalbos anonimiškumas užtikrintas.

Tiesa,  sutartinė kaina – tai ne keliolika ar keliasdešimt litų, bet keli šimtai. Iš tiesų ji dažniausiai priklauso nuo to, ar pacientas atvyksta į kliniką, ar medikui tenka vykti į namus, bet vidutiniškai svyruoja apie 300–500 litų.

81 metų senolis išsiblaivė po septynių mėnesių

Ilgiau kaip dvidešimtmetį su pacientais, turinčiais bėdų dėl alkoholio vartojimo, dirbantis Alfonsas Paliulis pasakojo, kad jauniausias pacientas, kurį teko išblaivinti, buvo vos 8 metų – tai nutiko prieš porą metų.

Vis dėlto šių paslaugų dažniausiai pageidauja darbingo amžiaus 25–30 metų žmonės. Žinoma, yra pasitaikę atvejų, kai teko skubėti ir pas 80-metį senolį.

„Vaikai dažniausiai apsinuodija. Labai svarbu kuo greičiau suteikti pagalbą, nes gali ištikti koma, kuo skubiau reikia šalinti alkoholį iš organizmo. Kai tenka teikti pagalbą suaugusiems, dažnai susiduriame su atvejais, kai žmogus geria savaitę, dvi ar mėnesį ir niekaip nepajėgia sustoti. Neseniai teko pagelbėti 81 metų pacientui, kuris gėrė be pertraukų nuo Velykų iki dabar“, – apie savo patirtį kalbėjo medikas.

Skalauja burną alkoholiu

Pasak mediko, dažniausiai tokie pacientai vis galvoja, kad išsikapstyti pavyks patiems, o kai jau nusprendžia kreiptis pagalbos, tikisi, kad gydytojas padarys stebuklą.

„Deja, čia kartais nutinka taip, kad nuo ko suserga, tuo ir gydosi. Nori, kad sveikata pagerėtų greitai, tada vėl išgeria alkoholio, ir 2–3 valandas būna ramu, kol sveikata vėl pablogėja. Būna net ir tokių atvejų, kad net išgerti alkoholio neįmanoma, nes žmogus vemia, ir tada nelieka nieko kito, kaip tik skalauti burną alkoholiu“, – kalbėjo medikas.  Jis juokavo, kad policijos pareigūnai skubiems atvejams turėtų parūpinti švyturėlius ant automobilio.

Pašnekovas pasakojo, kad tada pacientams nerūpi nei kamščiai, nei slidūs keliai: „Tokiais atvejais paprastai išgeria alkoholio ir išlaukia. Neišgėrus alkoholio gali sutrikti širdies ritmas, būna, kad kankina haliucinacijos, kliedesiai, baimė, nerimas, nemiga, gali prasidėti epilepsijos priepuoliai.“

Kaltos ir lietuviškos tradicijos

„Vyresniosios kartos atstovai nustoja gerti arba išmiršta, o tada jau ateina jaunesnioji karta. Tokių probleminių atvejų yra kiekvienoje amžiaus grupėje, ir nei išsilavinimas, nei  pareigos ar socialinis statusas čia neturi įtakos. Kai žmogus vartoja alkoholį, pamažu ima didinti savo dienos dozes, o ilgainiui svaigalai jį užvaldo iš vidaus ir atsiranda priklausomybė“, – pasakojo specialistas.  Jo teigimu, alkoholis veikia smegenyse esančius malonumo centrus, todėl tą efektą vis norisi kartoti.

Pagalbos labai dažnai kreipiasi tėvai vaikams ar vaikai – tėvams, artimieji, sutuoktiniai.

Gydytojas pasakojo, kad po tokio išblaivinimo pacientams paprastai reikia 3–5 parų atsigauti, o paskui jie grįžta į normalų gyvenimą: „Paprastai darbe kolegos net nesužino, kas iš tiesų nutiko. Mano nuomone, nuskriausti tie žmonės, kurie kenčia nuo alkoholizmo. Sakoma, kad jei kažkada per daug ragavai, tai ateina tokia stadija, kai tu nebegali ragauti, nes atsiranda toks polinkis gerti, kad neįmanoma sustoti“, – pasakojo gydytojas.

Anot jo, nemažai „nuopelnų“ čia turi ir lietuviškos tradicijos, kai užstalėje atsisakiusiojo pakelti taurelę adresu  pasigirsta raginimai ar net pašaipos.

Palieka sodo namelyje su dėže alkoholio

„Buvo toks atvejis, kai sūnus atėjo pas mamą ieškoti pagalbos, o ši užrakino jį bute ir pati kažkur išėjo. Jis šoko iš antro aukšto balkono ir susilaužė abi kojas. Man atvykus keistai pasirodė ištinusios paciento kojos, o pasirodo, jis dar sugebėjo užlipti į antrąjį aukštą ir atsigulti į lovą“, – pasakojo medikas.

Pašnekovas pasakojo, kad pasitaiko tokių atvejų, kai artimieji, negalėdami taikstytis su girtavimu namuose, šeimos narį nuveža į kokį nors sodo namelį, palieka jam porą dėžių degtinės palinkėdami „Gerk, kiek nori!“. „Suprantu kantrybės netekusius artimuosius, bet tai labai blogas pavyzdys. Tokiu atveju žmogus geria mėnesį, būna visas murzinas, dar susižeidžia, paskui jau artimieji skuba jį gabenti į ligoninę. Išeitų taip: jei mirtinai nenusigėrė, tai reikia gelbėti.“

Specialisto teigimu, geriausių rezultatų duota toks artimųjų elgesys, kai bandoma paveikti šeimos narį psichologiškai, stengiamasi jam padėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.