Lenkai trina rankomis - pirkėjų iš Lietuvos tikrai neatsigins

Jau ilgą laiką lietuviai mielai apsiperka pasienyje esančiuose Suvalkuose, pirkdami pigesnius maisto produktus, medžiagas buto remontui ir namų apyvokos daiktus, pilasi degalų. O euro įvedimas už rytinės sienos dar labiau padidins apsipirkimo turizmo mastą panašiai kaip buvo su slovakais, rašo Monika Kosz-Koszewska portale „wyborcza.biz“.

Pirkėjai iš Lietuvos ir toliau šturmuoja pasienio parduotuves.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pirkėjai iš Lietuvos ir toliau šturmuoja pasienio parduotuves.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 3, 2015, 9:40 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 3:01 AM

Nuo sausio 1-osios Lietuvos valiuta yra eurai, nors litai dar bus naudojami pirmas dvi naujųjų metų savaites, primena straipsnio autorė. „Jau dabar, lyginant su Lenkijos parduotuvėmis, kainos ten [Lietuvoje] yra šiek tiek didesnės, todėl prekybos centrai ir pigių maisto prekių parduotuvės, „Obi“ prekybos tinklo parduotuvės „Namas ir sodas“ bei vienintelis mieste prekybos ir pramogų centras „Suwałki Plaza“ tuo naudojasi, nors ir negali pasakyti, kiek tų pirkėjų [iš Lietuvos] pas juos apsilanko, rašo autorė.

Vyriausiosios statistikos valdybos duomenimis Lenkijos-Lietuvos sieną kertančių užsieniečių išlaidos Lenkijoje trečiąjį 2014 metų ketvirtį sudarė 4,5 proc. visų užsieniečių išlaidų. Šalies mastu šis procentas nėra didelis, tačiau vietiniu mastu jis labai svarus.

Pirkėjai iš Lietuvos lankosi mūsų centre nuo pat jo atidarymo. Kiekvieną dieną girdime mūsų kaimynų šneką praėjimuose ir parduotuvėse. Kalėdų švenčių laikotarpiu visus yra apėmusi pirkimo karštligė, todėl mūsų centre labai daug pirkėjų lenkų, lietuvių, o taip pat ir atvykusių apsipirkti iš Rusijos ir Baltarusijos.

Sunku šiuo metu pasakyti, ar mūsų kaimynai atvažiavo pas mus apsipirkti dėl to, kad pasikeitė valiuta. Viskas pasimatys pirmaisiais 2015 metų mėnesiais. Viliuosi, kad pakeitus litą euru prekės šioje sienos pusėje pritrauks dar daugiau pirkėjų iš Lietuvos“, - sako Erwinas Sienkiewiczius, „Suwałki Plaza“ direktorus.

„Mes taip pat šventiniu laikotarpiu pastebime padidėjusį klientų skaičių mūsų parduotuvėse, taip pat ir Suvalkuose esančioje „Lidl“ parduotuvėje. Suprantama, pirkėjai iš Lietuvos jau seniai apsiperka šiame mieste, tačiau mes neturime instrumentų, kad galėtume pasakyti, kokią pirkėjų dalį jie sudaro“, - tvirtina „Lidl Polska“ atstovė ryšiams su visuomene Anna Biskup.

Ko atvažiuoja lietuviai?

„Lietuvius visuomet sutiksi mieste, pas mus jie mielai perka maisto prekes, buitinės chemijos gaminius ir netgi sauskelnes, bet dažnai matau ir automobilius, prikimštus televizorių, - porina Anna Falkowska, dirbanti kasininke viename dideliame prekybos centre.

Prekybininkai, ir ne tik esantys Suvalkuose, bet ir Balstogėje, skaičiuoja, kad nuo sausio šis pirkėjų srautas iš rytų dar padidės. O ir patys lietuviai nuogąstauja, kad kainos gali pakilti ir tikrina jas Lenkijos pusėje. Jie gerai prisimena, kaip pas juos apsipirkti atvykdavo kaimynai iš Latvijos, kai ten latą pakeitė euras.

„2015 metais planuojame kapitaliai suremontuoti namą, todėl atvykome čia pasižvalgyti po kelis statybinėmis medžiagomis prekiaujančius centrus, kad galėtume orientuotis. Kai ką jau nusipirkome, bet ketiname čia dar sugrįžti, nes pas mus jau dabar prekės brangesnės, ir nežinia, kaip viskas pasikeis, - sako ponia Gabija, kurią sutikome Balstogės prekybos centre „Castorama“, rašo straipsnio autorė.

Suapvalintos kainos

„Įvedus Lietuvoje eurą kainos faktiškai gali pakilti, tai normalus dalykas, kada prekybininkai suapvalina kainas. Taip buvo daroma ir kitose šalyse, kurios prisijungė prie euro zonos, o tai reiškia, kad Lenkijoje padaugės pirkėjų iš Lietuvos, nors Lietuvos vyriausybė pareiškė, jog seks, kad tos kainos nebūtų pakeltos, - teigia Balstogės universiteto ekonomistas Jerzy Grabowiecki, kuris, beje, specializuojasi pasienio prekyboje.

Jis priduria: „Prekybos tinklai ir mažesnės parduotuvės, įsikūrusios pasienyje, tikrai nepraloš, nors, kita vertus, savo kelionėms į Lietuvą turėsime skirti daugiau pinigų. Vis dėlto, apskritai paėmus, euro įvedimas turės teigiamą įtaką Baltijos šalių ekonomikoms, kadangi tai mažos struktūros, kurios turėjo problemų su stabilumo išlaikymu“, - mano ekonomistas, kurį cituoja „wyborcza.biz“ korespondentė.

Parengė Leonas Grybauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.