Apsispjaudymus vėl pakeis dirbtinės šypsenos?

Viktoras Uspaskichas bando keršyti jo kailio nuo teisėsaugos negelbėjantiems socialdemokratams, tačiau nuo to tik smarkiau siūbuoja jo įkurtos Darbo partijos laivas.

V.Uspaskichas su premjeru A.Butkevičiumi susiremia jau ne pirmą kartą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Uspaskichas su premjeru A.Butkevičiumi susiremia jau ne pirmą kartą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

Jan 7, 2015, 6:38 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 8:18 PM

Neregėto aršumo žodžių karas tarp „darbiečių“ ir socialdemokratų įsiplieskė dar praėjusių metų pabaigoje.

Formaliai jį pradėjo premjeras Algirdas Butkevičius, kai viešai paskelbė, kad „darbiečiai“ išdavė socialdemokratus, per balsavimą dėl biudžeto palaikydami papildomus 90 mln. litų siekiančius siūlymus, kuriems Vyriausybė nepritarė.

A.Butkevičius pagrasino, jog kviesis ant kilimėlio koalicijos partnerius ir su jais rimtai pasikalbės, kad taip elgtis nedera.

Tada europarlamentaras V.Uspaskichas išvadino premjerą bailiu ir melagiu, kuris esą nepakeitė nė vieno jo paties kritikuotų konservatorių mokesčių įstatymų, „toliau apgaudinėja rinkėjus, vykdydamas konservatorių sugalvotą ekonominę programą, žlugdančią valstybę“.

Prie „darbiečių“ dvasinio vadovo prisidėjo ir jo globotinis Vytautas Gapšys, paskelbęs, kad premjeras ir Vyriausybė nieko neveikia, yra neįgali, o prezidentė Dalia Grybauskaitė, švenčių proga tai priminusi, – visiškai teisi.

Posėdis gali būti karštas

Užvakar susirinkusi socialdemokratų vadovybė nusprendė, kad A.Butkevičiui neverta žemintis ginčijantis su „darbiečiais“, o už jį atkirtį turi duoti partija.

Todėl artimiausiu metu vyksiančiame valdančiosios koalicijos politinės tarybos posėdyje socialdemokratai ketina ne tik paklausti „darbiečių“, ar tokie pareiškimai – oficiali visos jų partijos pozicija, bet ir prispausti partnerius pasirašyti bendrą koalicijos pareiškimą.

Tokiame dokumente turėtų būti pabrėžta, kad koalicija yra vieninga ir stabili, nepaisant pavienių asmenų išpuolių. Taigi iš esmės Darbo partija būtų spaudžiama atsiriboti nuo V.Uspaskicho žodžių.

„Darbiečiai“ taip pat bus spaudžiami įsipareigoti, jog tuo atveju, jei ūkio augimas bus mažesnis, nei planuota, ir reikės persvarstyti biudžetą, jie pritars, kad tie papildomai numatyti milijonai būtų nukirpti.

Priežastis – partijos byla

Neoficialiuose pokalbiuose valdančiosios koalicijos politikai svarsto, kad šio žodžių karo priežastis – nesėkmingi V.Uspaskicho bandymai Seimo Žmogaus teisių komitete (ŽTK), o galbūt ir visame Seime prastumti nutarimą, kad Darbo partijos byla – politinis susidorojimas.

Net keli „darbiečių“ mėginimai tai padaryti ŽTK žlugo pirmiausia dėl to, kad jų nepalaikė socialdemokratų atstovai.

Labiausiai V.Uspaskicho įniršį kursto tai, jog A.Butkevičius jam esą buvo pažadėjęs kitokius savo bendražygių veiksmus.

Kai kurie įtakingi socialdemokratai patvirtino, kad viename koalicijos viršūnių susitikimų A.Butkevičius neatsargiai leptelėjo Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnei Irenai Šiaulienei, kad ji kontroliuotų šį reikalą.

Beje, pastaroji tai ir darė – spaudė partijos bičiulius bent dalyvauti ŽTK posėdžiuose ir negriauti kvorumo, tačiau jie neklausė.

Atitinkamas Seimo ar jo komiteto nutarimas V.Uspaskichui praverstų Europos Parlamente, kuris jo teisinę neliečiamybę gali panaikinti jau vasario mėnesį. Tokiu atveju vėl pajudėtų partijos juodosios buhalterijos byla.

Svarstomi galimi scenarijai

Ar V.Uspaskichas gali nuspręsti griauti valdančiąją koaliciją, liepdamas iš jos pasitraukti „darbiečių“ ministrams ir partijos frakcijai Seime?

Kai kurie socialdemokratai tokio scenarijaus neatmetė. Tačiau kartu jie nurodė, kad „darbiečių“ patriarchas nebevaldo situacijos savo partijoje ir pirmiausia Seimo frakcijoje.

„Darbiečių“ gretų aižėjimą parodė naujo frakcijos seniūno rinkimai, kuriuos V.Uspaskicho ir V.Gapšio atkakliai stumtas Raimundas Paliukas pralaimėjo Kęstučiui Daukšiui.

Pastarasis vakar žodžių mūšį su partneriais komentavo itin santūriai, aiškindamas, kad Darbo partija tikrai negriaus valdančiosios koalicijos, o V.Uspaskicho pareiškimai niekam nedaro jokios įtakos.

Tad kairieji viliasi, kad jei V.Uspaskichas su šalininkais pradėtų spausti partiją trauktis iš koalicijos, K.Daukšys ir jo rėmėjai tam pasipriešintų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.