Grupė moterų organizacijų reikalauja trauktis A. Pabedinskienę

Grupė moterų teises ginančių

A.Pabedinskienę delegavusios Darbo partijos vadovė, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė teigė paraginsianti ministrę aktyviau bendradarbiauti su visuomenininkais.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Pabedinskienę delegavusios Darbo partijos vadovė, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė teigė paraginsianti ministrę aktyviau bendradarbiauti su visuomenininkais.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 7, 2015, 12:27 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 7:29 PM

12 organizacijų, susijungusių į koaliciją „Moters teisės – visuotinės žmogaus teisės“, kritikuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos konkursus smurto prieš moteris prevencijos srityje. Koalicijos prezidentė Lilija Henrika Vasiliauskienė spaudos konferencijoje trečiadienį ministerijos politiką šioje srityje vadino „plokščia, chaotiška, oportunistine“.

„Mes reikalaujame trauktis gerbiamą ministrę, kuri neturi komandos ir tai įrodė, ir kurios veikla kuria vis didesnį ir didesnį chaosą valstybėje“, - teigė ji.

Spaudos konferencijoje koalicijos atstovės aiškino, kad ministerija projektams parengti skiria labai mažai laiko, jų sąlygos neatitinka pasaulio gerosios praktikos, o juos laimi, koalicijos vertinimu, nekompetentingos organizacijos, kurios neturi patirties dirbant su smurto aukomis tapusiomis moterimis. Be to, jos teigia, kad dalis laimėtojų - su Darbo partija susiję asmenys. Pasak L.H.Vasiliauskienės, tuo metu įdirbį šioje srityje turinčios organizacijos projektams gauna mažesnes sumas nei anksčiau, nors į jas besikreipiančių moterų daugėja.

Kauno moterų draugijos vadovė Daiva Baranauskienė spaudos konferencijoje pasakojo, kad tarp ministerijos skelbtų konkursų laimėtojų atsidūrė, pavyzdžiui, nacionalinį prevencijos projektą įgyvendinanti asociacija „Keiskis“, neva susijusi su Darbo partija. Dėl patirties stokos sukritikuotos konkursus laimėjusios Tauragės, Šiaulių, Utenos apskričių organizacijos, dalis jų vadovų esą irgi „darbiečiai“.

„Konkursai yra didele dalimi finansuojami iš valstybės biudžeto, bet tuo pačiu mes atliekame ir valstybės deleguotas funkcijas, nes niekas kitas tų funkcijų ir nedaro“, - visuomenininkų darbo su moterimis, kurios patyrė smurtą, svarbą aiškino D.Baranauskienė.

Tarp ministerijos atrinkų konkursų laimėtojų yra ir tokių organizacijų, kurioms vadovauja vyrai, kas esą prieštarauja tarptautinėms darbo su nukentėjusiomis moterimis metodokoms. L.H.Vasiliauskienė įsitikinusi, kad visuomeninės organizacijos turėtų vykdyti veiklą tik tose srityse, kurias išmano, pavyzdžiui, jos teigimu, su išėjusiais iš įkalinimo įstaigų asmenimis dirbantys visuomenininkai ir toliau turėtų naudingai veikti savo srityje. Konkursų sąlygų ministerija esą nederina su konkrečios srities ekspertais.

A.Pabedisnkienę delegavusios Darbo partijos vadovė, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė teigė paraginsianti ministrę aktyviau bendradarbiauti su visuomenininkais.

„Norėtųsi, kad daugiau bendrautų ir vyktų dialogas tarp nevyriausybinių organizacijų ir Vyriausybės, ir mūsų ministrės. Mes apie tai kalbėsime su ministre (...). Aš atkreipsiu ministrės dėmesį, kad ji po švenčių dar kartą susitiktų, išklausytų keliamus klausimus ir rastų bendrų sutarimą“, - trečiadienį žurnalistams sakė L.Graužinienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė A.Pabedinskienė teigia, kad ministerija tinkamai organizavo konkursus dėl pagalbos teikimo moterims, kurios tapo smurto aukomis.

Taip ministrė reagavo į grupės nevyriausybinių organizacijų (NVO) išsakytą kritiką bei raginimą trauktis iš pareigų.

„Ministerijos tikslas – kad kokybiška pagalba nukentėjusiajam būtų suteikta kuo greičiau bet kuriame Lietuvos rajone, todėl siekiame sukurti kuo platesnį paslaugą teikiančių NVO tinklą. NVO laikau labai rimtais partneriais, tačiau nemanau, kad organizacijos įgyja monopolines teises į vieną ar kitą paslaugą, todėl konkurso nuostatuose yra patirties reikalavimai specialistams, kurie dirbs su smurtą patyrusiaisiais, tačiau nėra pačios NVO ilgalaikės patirties kriterijaus kaip prioritetinio“, - pranešime spaudai teigia ministrė A.Pabedinskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.