Prašo iškelti bylą sekliui

Viešųjų pirkimų konsultantas teisiamas už telefono pokalbius, kurių STT sekliai negirdėjo. Jų klausytis esą nebuvo galimybių. Už tokią painiavą „Vilniaus vandenų“ byloje buvo prašoma iškelti bylą STT pareigūnui.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Jan 7, 2015, 6:40 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 8:09 PM

Viešųjų pirkimų konsultantas Saulius Lukošius telefono pokalbių metu su „Lukoil Baltija“ atstovu Raimundu Dabravalskiu derino bendrovės „Vilniaus vandenys“ paskelbto konkurso sąlygas.

Tokio kaltinimo sulaukęs buvęs „Vilniaus vandenų“ konsultantas S.Lukošius 20 parų praleido areštinėje ir jau ilgiau nei trejus metus vaikšto po teismus.

Nesiklausė, bet girdėjo

Tik neaišku, kaip Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai sužinojo apie konsultanto veiksmus.

Bendrovės „Vilniaus vandenys“ darbuotojus prieš ketverius metus sekęs Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdybos vadovas Daumantas Pocius byloje nurodė, kad pasiklausyti S.Lukošiaus pokalbių neįmanoma, nes jis nuolat iš vieno mobiliojo ryšio tinklo pereina į kitą.

„Jei nebuvo įmanoma klausytis pokalbių, kaip pareigūnai galėjo pareikšti įtarimus dėl šių pokalbių turinio?“ – Vilniaus apygardos teisme (VAT) stebėjosi S.Lukošius ir pateikė prašymą D.Pociui iškelti baudžiamąją bylą dėl įtarimų klastojimo.

Jis įtaria, kad pareigūnas suklastojo ir pažymą, kurioje teigiama, kad neįmanoma klausytis įtariamojo pokalbių. S.Lukošius teigė visada naudojęsis to paties mobiliojo ryšio operatoriaus paslaugomis ir neabejojo, kad jo pokalbių buvo klausomasi.

„Telefonu nepasakiau nieko, kas būtų naudinga bylą tyrusiems pareigūnams, todėl manau, kad įrašai nebuvo pateikti tyčia“, – svarstė S.Lukošius.

Klausimas sukėlė įtarimų

Byloje atsidūrė vienintelis jo telefono pokalbio fragmentas. Minutės netrukusio telefono pokalbio metu S.Lukošius klausė tuomečio „Vilniaus vandenų“ vadovo Dariaus Norkaus, ar pas jį buvo užėjęs Raimundas. D.Norkus tuo metu buvo išvykęs ir trumpai atsakė: „Ne.“

„Šiame pokalbyje – nė žodžio apie pirkimus ar konkurso sąlygas, tačiau pareigūnai padarė išvadas, kad aš pažadėjau D.Norkui paskambinti „Lukoil Baltija“ atstovui R.Dabravalskiui ir suderinti su juo konkurso sąlygas“, – stebėjosi S.Lukošius.

VAT nusprendė kol kas netenkinti S.Lukošiaus prašymo ir STT pareigūnų veiksmų netirti.

Draugams reikėjo tarpininko?

S.Lukošius neigė kaltinimus, esą jis D.Norkui padėjo susitarti su R.Dabravalskiu dėl kyšio, kuris turėjo būti ne mažesnis kaip 130 litų (1 MGL), davimo.

Tik kartą per savaitę „Vilniaus vandenis“ viešųjų pirkimų klausimais konsultuodavęs specialistas patvirtino kartą matęs R.Dabravalskį D.Norkaus kabinete.

D.Norkus vidaus telefonu pasikvietė S.Lukošių ir paprašė atnešti kuro pirkimo konkurso sąlygas. „Kai direktoriui nešiau dokumentus, tikrai nežinojau, kad jo kabinete yra R.Dabravalskis“, – pasakojo S.Lukošius.

S.Lukošius neužsibuvo D.Norkaus kabinete – tik nurodė, ką reikėtų pakeisti bendrose konkurso sąlygose.

„Nei tądien, nei vėliau nesu girdėjęs, kad D.Norkus ir R.Dabravalskis būtų taręsi dėl kokio nors kyšio. Abu jie pažįstami daug metų, būtų susitarę ir be manęs. Kam reikalingas tarpininkas?“ – stebėjosi S.Lukošius.

Tuomečius „Vilniaus vandenų“ darbuotojus sekę pareigūnai nėra užfiksavę, kad toks kyšis būtų perduotas. Paaiškėjo, jog „Lukoil Baltija“ taip ir neatitiko konkurso, kurį vėliau sustabdė STT, sąlygų.

Pralaimėjo antrą kartą

* Praėjusių metų pabaigoje VAT antrą kartą pripažino, kad buvę bendrovės „Vilniaus vandenys“ vadovai D.Norkus ir N.Laurinaitis reikalavo ir paėmė kyšį iš bendrovės „Komsetas“ komercijos direktoriaus P.Kazimerevičiaus. Už tai jiems paskirta vienų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant trejiems metams.

* Bylos duomenimis, kad „Vilniaus vandenys“ pasirašytų su šia bendrove kompiuterinių paslaugų sutartį, buvo reikalaujama 16 tūkst. litų. Teigiama, jog dalis pinigų sumokėta grynaisiais, o už likusius N.Laurinaičiui nupirkta kelionė į Egiptą.

* Po nuosprendžio D.Norkus teigė, jog kaltinimai absurdiški, o bylos dokumentai suklastoti. Jis sprendimą ketina skųsti Aukščiausiajam teismui (AT). Šią bylą kartą jau nagrinėjęs AT dėl procesinių pažeidimų ją buvo grąžinęs VAT.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.