Žinią gedinčiai Prancūzijai Vilnius siunčia žvakių liepsnelėmis

Po pasaulį sukrėtusio išpuolio prieš savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijos darbuotojus, kai teroristai nušovė 12 žmonių, su gedinčia Prancūzija solidarizuojasi ir kitos pasaulio šalys – tarp jų ir Lietuva.

Prie Prancūzijos ambasados vilniečiai pagerbė teroro akto aukas.<br>M.Kulbio nuotr.
Prie Prancūzijos ambasados vilniečiai pagerbė teroro akto aukas.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

2015-01-08 11:06, atnaujinta 2018-01-16 16:40

Ketvirtadienio rytą prie sostinės senamiestyje esančios Prancūzijos ambasados simbolinę akciją surengė Lietuvos žurnalistai – prie ambasados uždegė atminimo žvakių ir paliko pieštukų, kurie simbolizuoja žiniasklaidos laisvę.

Dar viena simbolinė akcija surengta vidurdienį. Prie Prancūzijos ambasados buvo kviečiami ateiti visi, kurie smerkia žiaurų teroro išpuolį ir nori pareikšti solidarumą su gedinčia Prancūzija.

Į simbolinę akciją įsitraukė Lietuvoje gyvenantys prancūzai, žurnalistai, žmogaus teisių aktyvistai, politikai.

Prancūzijos ambasadorė: „Tai buvo smūgis mūsų vertybėms“

Į kelias dešimtis susirinkusiųjų kreipėsi Prancūzijos ambasadorė Lietuvoje Maryse Berniau: „Tai buvo didelis smūgis mūsų vertybėms ir demokratijai. Juk 1789 metais Žmogaus teisių deklaracijoje buvo įrašyta, kad žodžio laisvė yra viena svarbiausių mūsų demokratijai. Šiandien visi prancūzai jaučiasi suvienyti šio skaudaus įvykio ir jaučiame labai didelę tarptautinės bendruomenės paramą. Sulaukėme mus palaikančių žodžių iš šimtų šalių ir tūkstančių žmonių, taip pat ir jūsų solidarumas šiandien čia mums yra labai svarbus.“

Anot ambasadorės, žmonės kurie buvo nužudyti įvykdžius teroro aktą, gynė minėtą žodžio laisvę: „Šie žmonės mirė kaip didvyriai, jie gynė mūsų visų laisvę.“ Daugelis akcijos dalyvių atsinešė ne tik gedulą simbolizuojančių žvakių, bet ir rankose laikė lapus su užrašu „Aš esu Charlie“.

„Žmogaus teisės egzistuoja ir žodžio laisvė turi būti, esu prieš bet kokį neapykantos kurstymą, o ypač žudynes ir smurtą“, – kalbėjo prie akcijos dalyvių prisijungusi VšĮ Humanizmo centro atstovė Rasa Kuodytė-Kazalienė. Ji pridūrė, kad vakar žiniasklaidoje pasirodžiusios naujienos jai buvo labai netikėtos: „Prancūzijoje žmogaus teisės tikrai ginamos ir štai vis dėlto tam tikro fanatizmo suvaldyti nepavyko.“

D.Radzevičius: „Vertybės turi savo kainą“

Akcijoje dalyvavęs Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius kalbėjo: „Turime nepamiršti, kad pamatinės vertybės turi savo kainą.“ D.Radzevičius prisiminė žurnalisto Vito Lingio, nužudyto dėl savo publikacijų, istoriją.

„Savaitraščio redakcija juk ir anksčiau sulaukė grasinimų. Žurnalistai, kurie dirba savo darbą, kasdien negalvoja apie grėsmę, o jei jie taip darytų, veikiausiai savo darbo nedirbtų. Visuomet sakiau, kad tai viena pavojingiausių profesijų, net jei ir  kasdien nekalbame apie žurnalistų žūtis“, – sakė D.Radzevičius.

Prancūzijos spauda gedi

Apie tai, ką toks išpuolis reiškia visai pasaulio žiniasklaidai, Prancūzijos radijo korespondentė Marielle Vitureau kalbėjo: „Tai įspėjimas, kad kai ką reikia daryti kitaip, nereikia nuleisti rankų. Būtina kovoti, kad žodžio laisvė būtų stipresnė.“

Kalbėdama apie kolegas žurnalistus Prancūzijoje M.Vitureau teigė, kad tiesiogiai kol kas su kolegomis nebendravo, bet šiandien beveik visi šalies laikraščiai buvo išleisti su gedulo simboliais pirmajame puslapyje, rengiama daug specialiųjų laidų.

Panašios akcijos šiomis dienomis rengiamos daugelyje pasaulio šalių, o Prancūzijoje paskelbtas gedulas.  Europos Sąjungos (ES) vėliavos ketvirtadienį buvo nuleistos iki pusės stiebo, o Bendrijos lyderiai pagerbė tylos minute 12 žmonių, žuvusių per islamistų ataką prieš satyrinį savaitraštį „Charlie Hebdo“ Paryžiuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.