Lazeriai plieskia į langus? Kaltas vėjas

Didžiausia Kalėdų egle vadinamas Televizijos bokštas sukėlė pykčio bangą, kai nuo jo žemyn nukreipti lazerio spinduliai ėmė šviesti į vilniečių butus. Specialistai teisinosi, kad dėl to kaltas smarkus vėjas. Nebeturi galimybės namuose pailsėti, trikdo sveikatą. Tuo savivaldybei skundėsi viena vilnietė, gyvenanti Antakalnyje, V.Sezemano gatvėje.

Televizijos bokšto lazeriais pasipiktinę vilniečiai ėmė skųstis savivaldybei.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Televizijos bokšto lazeriais pasipiktinę vilniečiai ėmė skųstis savivaldybei.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas")

Jan 11, 2015, 5:45 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 10:02 AM

Panašių skundų dėl Televizijos bokšto eglės lazerių iš vilniečių sulaukta ne vieno. Specialistus nustebino tai, kad ryškiais spinduliais nepatenkinti net dešimties kilometrų atstumu nuo Televizijos bokšto gyvenantys žmonės.

Negali ramiai išsimiegoti

Daugiabutis namas, kuriame gyvena vilnietė, yra kaip tik tame lygyje kaip Televizijos bokštas.  „Lazeriai apšviečia kambarį labai stipria šviesa, ji juntama net užsimerkus, miegant. Šviesa tokia stipri, kad net dirgina akis“, – skundėsi moteris, paprašiusi savivaldybės lazerius išjungti.

Anot vilnietės, ši bėda vargina, kai naktis nedebesuota: „Jeigu artėji prie lango, tiesiai į akis šviečia. Galbūt tamsios užuolaidos ir padėtų, bet tokių namuose neturiu.“

Kai Televizijos bokštas būdavo papuoštas įprastų elektros lempučių girliandomis, moteris jokių nepatogumų nepatirdavo.

Panašų skundą dėl Televizijos bokšto, kurio lazeriai šviečia tiesiai į langus, savivaldybė gavo ir iš Jeruzalės rajono.

Kaltas tik smarkus vėjas?

Televizijos bokšto eglės projektą įgyvendinusios įmonės „Optronika“ inovacijų direktorius Viktoras Vaičikauskas pripažino, kad skundai pagrįsti. Jis spėjo, kad lazeriai išsiderino dėl siaučiančio smarkaus vėjo.

„Gal nukrypo, gal atspindys kaltas. Tai neturėtų kartotis“, – žadėjo V.Vaičikauskas.

Tačiau dar prieš Naujuosius metus vilniečiai iš „Bajorų kalvų“ skundėsi dėl lazerių spindulių, nors nuo šios vietovės iki Televizijos bokšto – beveik dešimties kilometrų atstumas.

Lėktuvų pilotų neapakins

Prieš įžiebiant Televizijos bokšto eglę specialistai tikino, kad lazerių apšvietimas netrikdys aplinkinių gyventojų, o saugumo reikalavimai suderinti ir su oro navigacija. Lazeriai negali šviesti aukščiau horizonto, kur kyla lėktuvai.

Anot V.Vaičikausko, trikdžių neišvengta ir dėl to, kad darbuotasi skubotai. Sutartis dėl lazerių eglės buvo pasirašyta likus tik trims savaitėms iki Kalėdų. Be to, įrangą montavo ir derino ne specialistai, o aukštalipių komanda. Trukdė ir smarkus lietus, plikledis.

Susirinkę žiūrovai reginiu liko nusivylę

Vilnius siekė nustebinti visą pasaulį, pasiskelbęs, kad tai pirmoji sostinė, kurioje įžiebta lazerių eglė. Tačiau per įžiebimo iškilmes susirinkę žiūrovai liko nusivylę: įspūdingų lazerių projekcijų nebuvo.

Projekto organizatoriai kaltino pasikeitusias oro sąlygas. Esą geriausiai lazeriai matyti sningant, darganotu oru. Visi eglės spinduliai 40 laipsnių kampu nukreipti žemyn. Juos geriausia stebėti stovint netoli Televizijos bokšto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.