Išteisinta Daiva Ulbinaitė jau laukiama Prezidentūroje

Atviras kelias į Prezidentūrą

D.Ulbinaitė po teismo nusprendžio dėkojo ją palaikiusiems.<br>T.Bauro nuotr.
D.Ulbinaitė po teismo nusprendžio dėkojo ją palaikiusiems.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Jan 12, 2015, 1:13 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 8:24 AM

Atviras kelias į Prezidentūrą

Vilniaus miesto apylinkės teismas nusprendė, kad nėra jokių įrodymų, jog kaltinamoji atskleidė valstybės paslaptį. To nenurodė nė vienas liudytojas.

Savo informacijos šaltinio neatskleidė ir slaptą informaciją paviešinusi BNS žurnalistė Jūratė Damulytė-Semėnienė.

Vaizdo įraše iš D.Ulbinaitės kabineto buvo užfiksuota, kad D.Ulbinaitė nukopijavo dokumentą, užlenkdama popieriaus lapo kampus, kur buvo nurodyti rekvizitai. Įraše nesimato, kad tai - slapta VSD pažyma.

Nors prokuroras žadėjo nuosprendį skųsti, D.Ulbinaitė teigė, kad jaučiasi rami. „Pirmiausia esu dėkinga visiems mane palaikiusiems žmonėms nuo Dzūkijos iki Pajūrio“, - sakė buvusi D.Grybauskaitės patarėja. Ji džiaugėsi, jog po šio nuosprendžio „žurnalistai nebijos būti žurnalistais“.

D.Ulbinaitė kol kas nėra sulaukusi pasiūlymo grįžti į Prezidentūrą. „Naudinga galiu būti ir nedirbdama Prezidentūroje“, - kukliai šypsojosi išteisinta moteris.

Tačiau prezidentė pirmadienį po pietų pareiškė, kad buvusiai jos patarėjai kelias atviras.

„Teismo sprendimas atveria kelią Daivai Ulbinaitei vėl grįžti į valstybės tarnybą. Tik nuo Daivos Ulbinaitės priklauso, ar ji norėtų grįžti dirbti į Prezidentūrą“, - pirmadienį teigė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Nebuvo įrodymų

Teismas dar kartą pabrėžė, kad BNS darbuotojų pokalbių buvo klausomasi neteisėtai. Tačiau be šių pokalbių įrašų buvo kitų įrodymų - teisme apklausta kelios dešimtys liudytojų.

Teismas posėdyje šių pokalbių neklausė, tik tyrė rašytines jų išklotines. „Apie jokią valstybės paslaptį tuose pokalbiuose nėra kalbama“, - teigė teisėjų kolegijos narė Irma Randakevičienė.

D.Ulbinaitės bylą nagrinėjusi trijų Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjų kolegija atmetė prokuroro prašymus apklausti prezidentę D.Grybauskaitę.

„Iš liudytojų parodymų ir bylos medžiagos buvo matyti, kad tiesioginių aplinkybių prezidentė tikrai nežino. Prezidentės apklausa būtų perteklinis veiksmas“, - aiškino I.Randakevičienė.

Apklausė dešimtis liudytojų

Spalio ir lapkričio mėnesį vykusiuose teismo posėdžiuose teismas apklausė per 30 liudytojų. Teismui liudijo Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorius Gediminas Grina, jo pavaduotoja Akvilė Giniotienė, prezidentės patarėjos, Seimo, Vyriausybės kanceliarijos darbuotojos, specialiųjų tarnybų darbuotojai, naujienų agentūros BNS vadovė ir žurnalistai. Beveik visi liudytojai buvo apklausti uždaruose posėdžiuose.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas praėjusių metų spalį, kai naujienų agentūra BNS paskelbė apie VSD perspėjimus, jog Rusija rengia informacines atakas prieš šalies vadovus.

2013 metų spalio 31-ąją pirmoji apie tai paskelbė naujienų agentūra BNS. Teisme paklausta BNS Lietuvos naujienų skyriaus redaktorė Jūratė Damulytė-Semėnienė teisme atsisakė atskleisti, kas jai perdavė slaptą VSD pažymą apie Lietuvai kylančias grėsmes iš Rusijos.

J.Damulytė-Semėnienė nepasakė net kokia forma tą informaciją gavo – tiesiai į rankas, faksu ar elektroniniu paštu. Ji teigė ant dokumento nemačiusi jokių slaptumo grifų ar informacijos rengėjų parašų.

Šią bylą tiriantis prokuroras ikiteisminio tyrimo metu turėjo vilčių apklausti ir prezidentę Dalią Grybauskaitę, tačiau ji du kartus atsisakė duoti parodymus.

Tiriant šią bylą, pareigūnai klausėsi dabartinių ir jau buvusių agentūros BNS darbuotojų pokalbių. Skundų sulaukęs Vilniaus apygardos teismas nusprendė, kad pokalbių buvo klausomasi neteisėtai. Dėl to nagrinėjant D.Ulbinaitės bylą teismo salėje jų įrašų nebuvo klausomasi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.