Iš Afganistano baigta gabenti Lietuvos kariuomenės technika

„Padedant strateginei mūsų partnerei JAV baigiame vieną didžiausių savo tarptautinių logistinių operacijų, kurią pradėjome dar praeitais metais – Lietuvos karinės technikos pargabenimą iš Afganistano,“ – teigia Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis.

Iš Afganistano baigta gabenti Lietuvos kariuomenės technika.<br>št. srž. J.Slabodos/KAM nuotr.
Iš Afganistano baigta gabenti Lietuvos kariuomenės technika.<br>št. srž. J.Slabodos/KAM nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-13 10:07, atnaujinta 2018-01-16 06:21

Pasak brg. gen. V. Tamošaičio, NATO užbaigė Afganistane kovinę operaciją ir pradėjo naują mokymo ir paramos „Tvirta parama“, todėl pasikeitus misijos pobūdžiui sumažėjo ir Lietuvos karinės technikos poreikis.

Kaip praneša Krašto apsaugos ministerija, sausio pradžioje į Klaipėdos jūrų uostą atplukdytas paskutinis krovinys su NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų operacijoje Afganistane naudota Lietuvos kariuomenės technika.

Transportavimo operacija buvo vykdoma pagal JAV finansuojamą programą (angl. „Lift and Sustain“). Lietuvos  kariuomenės  Afganistane naudota karinė technika buvo sukaupta Kandahare ir per tarpinį Omano jūrų uostą parplukdyta į Lietuvą. Šioje programoje dalyvaujančios Lietuvos, taip pat ir kitų šalių, krovinių transportavimą iš Afganistano ir su tuo susijusių išlaidų padengimą užtikrina JAV.

„Lietuvos kariuomenės transporto priemonės kelionę į Lietuvą pradėjo spalio mėnesį, kai  buvo sukomplektuotos ir pakrautos į JAV C-17 orlaivius. Iš Kandaharo buvo nuskraidintos į Omaną. Omane pakrautos į du civilinius laivus, su kuriais sutartį sudarė ir išlaidas apmokėjo JAV. Šiais laivais sausio pradžioje šios transporto priemonės pargabentos į Klaipėdos jūrų uostą,“ – sako Jungtinio štabo viršininkas.

Pirmąja iš dviejų suplanuotų siuntų pargabenti visureigiai, keturračiai, vikšriniai visureigiai transporteriai, transportavimo priekabos. Antrąją siunta – sunkvežimiai „Mercedes Benz Unimog“ ir šarvuotieji visureigiai „Toyota Land Cruiser“.

Iš Klaipėdos į Depų tarnybą Kaune pirmąjį laivo krovinį transportavo Vytenio bendrosios paramos logistikos batalionas. Likęs krovinys bus gabenamas sausumos keliais ir antradienį.

Į Lietuva pargabentos transporto priemonės bus paruošiamos eksploatavimui ir paskirstomos į Lietuvos kariuomenės padalinius pagal poreikį.

Praėjusių metų pabaigoje pasibaigus vienai didžiausių NATO operacijų Afganistane, aljansas pradėjo naują paramos ir mokymo misiją „Tvirta parama“. Šioje operacijoje dalyvauja ir apie 80 Lietuvos karių įvairiose Afganistano vietose: Kabule, Kandahare ir Herate.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.