Tikrintojai patvirtino: nuteistųjų skundai yra pagrįsti

Marijampolės pataisos namų nuteistieji, besiskundžiantys esą nežmoniškomis sąlygomis, pripažįsta, kad kameras nusiaubia patys, tačiau Seimo kontrolieriui skundžia administraciją.

Kaliniai niokoja kameras ir reikalauja geresnių sąlygų. Šis nuteistasis nuolat remontuoja kitų kalinių nusiaubtus Marijampolės pataisos namus.
Kaliniai niokoja kameras ir reikalauja geresnių sąlygų. Šis nuteistasis nuolat remontuoja kitų kalinių nusiaubtus Marijampolės pataisos namus.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė („Lietuvos rytas“)

Jan 14, 2015, 8:06 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 4:14 AM

Prieš kelias dienas šioje kalinimo įstaigoje Seimo kontrolieriaus Augustino Normanto pavedimu lankėsi grupė jo patarėjų.

Apžiūrėję pataisos namus jie padarė išvadą – nuteistųjų skundai yra pagrįsti. Tikrintojai pasigedo įrašų apie išdaužtus ar įdėtus langus, apie skirtas nuobaudas nuteistiesiems dėl turto suniokojimo.

Prausiasi klozete?

Kaliniai net neslėpė, kad jie elgiasi pagal posakį „patys muša, patys rėkia“. Jie Seimo kontrolieriui skundėsi, jog kai kuriose laikinojo sulaikymo patalpose nėra langų, praustuvų ir čiaupų. Esą norint apsiprausti, galvą reikia kišti į klozetą.

Tačiau besiskundžiantieji nežmoniškomis sąlygomis, ko gero, pamiršo kontrolieriui parašyti, kad visos išdėstytos blogybės – jų pačių siautėjimo rezultatas.

Žalos atlyginti neturi iš ko

„Jei žmonės nėra vandalai, ir gyvena tvarkingai, – sakė „Lietuvos rytui“ Marijampolės pataisos namų direktorius Tadas Klusevičius. – Langų stiklus nuteistieji išdaužo net ir per smulkias grotas.

Taip jie daro todėl, kad galėtų per langus vieni kitiems perduoti daiktus, raštelius arba susišūkauti.

Nuteistieji suniokojo net dviejų centimetrų storio plienines duris, sienoje buvo išdaužę skylę į gretimą kamerą, sudraskė tualeto duris, subraižė sienas, nuplėšė lentynas, daužė veidrodžius.

Nesamdome jokių bendrovių, patys remontuojame patalpas, nes neturime pinigų.

Pastebėjome, kad kur patys nuteistieji remontavo patalpas, ten jos saugomos. Niokoja ir skundžiasi. Tokia yra jų gyvenimo filosofija.“

T.Klusevičius teigė, kad net ir už rankos nutvertas niokotojas elgiasi įžūliai ir aiškina: „Kokį norite ieškinį reikškite, pinigų aš neturiu, nieko nemokėsiu.“

Marijampolės pataisos namų vadovas pastebėjo, kad dabartinė nuteistųjų karta yra agresyvesnė, motyvuotų asmenų – vienas kitas.

„Turime senjorų būrį – kam per 50 metų. Jie tykūs ir ramūs. Jiems pakabinai televizorių, tai žinai, kad jis šimtą metų kabės, niekas jo nesugadins. Jų patalpose langai niekada nedūžta“, – sakė T.Klusevičius.

Nori kalėti kaip Europoje

Vieną baudžiamojo izoliatoriaus kamerą šiomis dienomis remontuojantis nuteistasis, turintis statybininko specialybę, „Lietuvos rytui“ apmaudžiai pripažino: „Kas iš to? Po savaitės vėl viskas bus nusiaubta.“

Vyras sakė, kad jam labai dažnai tenka atnaujinti kameras, todėl nemalonu, kai jo triūsas nueina perniek.

Už įvairius nusižengimus izoliatoriaus kamerose atsidūrę nuteistieji norėtų tokių kalinimo sąlygų, kokios yra Europos kalėjimuose.

„Lietuva labai atsilieka nuo Europos. Norėtume, kad būtų geresnės sąlygos.

Valdžios negalime kaltinti, bet ji turėtų labiau žiūrėti tvarkos: vieni nuteistieji sulaužo, kitiems tenka atsakyti. Nesame patenkinti, bet patys susikūrėme tokias sąlygas“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo ne pirmą kartą laisvės atėmimo bausmę atliekantis Edgaras.

Vienoje baudžiamojo izoliatoriaus kamerų su dar trimis nuteistaisiais dienas leidžiantis Sergejus pageidavo, kad patalpoje būtų šviesiau.

„Negalime knygų skaityti, šviesos per mažai, – Sergejus mostelėjo ranka į palubėje kabantį aplaužytą šviestuvą. – Matyt, sugadino tie, kurie prieš mus čia buvo.

Aišku, norisi geresnių sąlygų, tačiau Lietuvoje jų nėra. Ne veltui žmonės skundžia kalėjimus teismams ir laimi pinigų.“

Po grindimis – slėptuvė

Marijampolės pataisos namų viršininko pavaduotojas Zenius Kunca pripažino, kad trūkumų šiuo metu yra.

„Rudenį sudėjome visus langus – išdaužė. Kai kuriose kamerose stiklų ir dabar nėra, tačiau nuteistieji juos uždengė pledu ir nepageidauja stiklo, nes kamerose rūko.

Baudžiamojo izoliatoriaus kameros dažnai virsta griuvėsiais. Kai kurie nuteistieji šitaip kerštauja – nuniokoja patalpas ir tuoj pat skundžiasi įvairioms instancijoms dėl blogų sąlygų.

Administracija stengiasi, kad jos būtų geresnės, bet kas iš to. Neseniai nuteistieji kanalizaciją buvo užkimšę tuščiomis konservų skardinėmis. Turėjome daug vargo, kol viską sutvarkėme.

Dabar turime sudėti šešis langus. Kiekvienas stiklo paketas kainuoja 35 eurus.

Pinigų tokiems darbams mums niekas neduoda. Iš nuteistųjų irgi nieko neprisiteisime – daugumos jų sąskaitos tuščios“, – teigė Z.Kunca.

Prieš kurį laiką vienoje gyvenamųjų patalpų buvo sudėtos laminato grindys.

Tačiau jas teko išlupti, nes kaliniai po lentomis įsirengė mobiliųjų telefonų slėptuves.

Kaliniams iš biudžeto – milijonai eurų

Marijampolės pataisos namams iš valstybės biudžeto kiekvienais metais skiriama 4 mln. 778 tūkst. eurų.

Vieno kalinio išlaikymas per mėnesį kainuoja 333,33 euro.

Marijampolės pataisos namuose laisvės atėmimo bausmę atlieka 1200 ne po vieną kartą teistų vyrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.