Malyje Lietuvos kariai perduoda savo patirtį vietos kariams

Europos Sąjungos mokymo misijoje Malyje tarnaujantys Lietuvos kariai įpusėjo šeštosios Malio kariuomenės taktinės grupės mokymus. Misijoje kartu su dviem Lietuvos kariais Malio karius rengia kariai iš daugiau nei 20 valstybių.

Dalyvaudama ES vadovaujamose tarptautinėse operacijose ir misijose, Lietuva prisideda stiprinant ES bendrąją saugumo ir gynybos politiką ir ES atsako į krizes pajėgumus.<br>KAM nuotr.
Dalyvaudama ES vadovaujamose tarptautinėse operacijose ir misijose, Lietuva prisideda stiprinant ES bendrąją saugumo ir gynybos politiką ir ES atsako į krizes pajėgumus.<br>KAM nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 15, 2015, 1:16 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 12:29 AM

Du kariniai instruktoriai iš Divizijos generolo Stasio Raštikio Lietuvos kariuomenės mokyklos kartu su Švedijos, Suomijos, Latvijos ir Estijos kariais sudaro Baltijos šalių instruktorių kuopą, kuri dalijasi žiniomis ir patirtimi su vietos saugumo pajėgomis.

Instruktorius štabo seržantas Marius Tautvydas pasakoja, kad tarnaujant šioje misijoje reikalingos ne tik karinės žinios – instruktoriai turi išmanyti ir kultūrinių ir moralinių vertybių skirtumus. „Rengdami Malio karius vadovaujamės trimis pagrindiniais principais – bendradarbiavimo, disciplinos ir pagarbos tarptautinei humanitarinei teisei,” – sako M. Tautvydas.

ES kariai Koulikoro mokymo centre, viename iš dviejų pagrindinių Malio kariuomenės karinio rengimo institucijų, padeda rengti Malio kariuomenės karius: perduoda vietos kariams individualių ir kolektyvinio karinio pasirengimo žinių, tobulina jų taktinius įgūdžius.

Dalyvaudami šioje misijoje Lietuvos kariai prisideda prie Europos Sąjungos misijos tikslų – parengti Malio karines pajėgas, kad jos būtų pajėgios užtikrinti šalies teritorinį vientisumą ir atremti teroristinių grupuočių išpuolius šalies viduje. Iš viso numatyta apmokyti aštuonias taktines grupes, parengti Malio kariuomenę pagal aukščiausius ES šalių reikalavimus. Visą ES karinio mokymo misijos personalą sudaro apie 500 karių, iš kurių apie 200 yra kariniai instruktoriai.

Šiuo metu ES mokymo misijoje Malyje tarnauja keturi Lietuvos kariai. Du instruktoriai – Koulikoro mokymo bazėje, dar du karininkai – Malio sostinėje Bamako dislokuotame ES mokymo misijos EUTM MALI štabe.

ES mokymo misijoje Malyje Lietuvos kariai, rotuodamiesi kas pusę metų, tarnauja nuo 2013 m. pavasario.

ES mokymo misija Malyje – ne vienintelė ES misija Afrikos žemyne, kurioje šiuo metu dalyvauja Lietuvos kariai. Lietuva taip pat prisideda prie ES karinės jūrų operacijos prieš piratavimą prie Somalio krantų „Atalanta“.

Nuo šių metų antrojo pusmečio Lietuva šiai operacijai skirs autonominę laivo apsaugos grupę, kuri rūpinsis humanitarinę pagalbą somaliečiams gabenančio laivo apsauga. Šios operacijos vadavietėje Nortvude, Jungtinėje Karalystėje, tarnauja Lietuvos karininkas.

Lietuva taip pat prisideda prie ES misijos Centrinės Afrikos Respublikoje – iki šių metų pavasario šios misijos štabe Larisoje, Graikijoje, operacijos užduotis vykdo ir Lietuvos karininkas.

Dalyvaudama ES vadovaujamose tarptautinėse operacijose ir misijose, Lietuva prisideda stiprinant ES bendrąją saugumo ir gynybos politiką ir ES atsako į krizes pajėgumus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.