Mediką besivejantį dujų debesį prokurorai sklaidys iš naujo

Tyrimas buvo neišsamus, liko daug neatsakytų klausimų. Taip po dienraščio „Lietuvos rytas“ publikacijos nusprendė Šiaulių apygardos prokuratūros vadovai, nurodę atnaujinti ikiteisminį tyrimą dėl Respublikinės Šiaulių ligoninės (RŠL) vadovo Petro Simavičiaus.

P.Simavičius kratosi kaltės - tikina, kad šildymo sistema jo sodyboje pasirūpino duktė.<br>G.Šiupario nuotr.
P.Simavičius kratosi kaltės - tikina, kad šildymo sistema jo sodyboje pasirūpino duktė.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Jan 15, 2015, 8:06 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 11:33 PM

Įtakingų užtarėjų nestokojantį 66 metų P.Simavičių klampina jo sodyboje Dirvonėnuose (Šiaulių r.) įrengtų požeminės dujų saugyklos ir dujinio katilo istorija.

Paaiškėjo, kad medikui įrangą sumontavo, ištisą penkmetį dujas vežė ir atlygio prašyti neskubėjo nuolat RŠL skelbiamuose viešuosiuose konkursuose laiminti bendrovė „Colis“.

Ši įmonė „Rotary“ klubo nario sodyboje triūsė dar 2008 m., bet atsiskaityti suskubta tik pernai pavasarį, kai istorija susidomėjo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.

Paslaptys ėmė aiškėti, kai pareigūnams prabilo buvusi bendrovės „Colis“ buhalterė. Ji įvardijo schemas, kurios bendrovei padėdavo laimėti RŠL skelbiamus viešuosius konkursus.

Buhalterė sakė, kad bendrovė „Colis“ netgi su konkurso dokumentais galėdavo susipažinti anksčiau nei konkurentai.

Kai tyrimą šį pavasarį perėmė Specialiųjų tyrimų tarnybos agentai, P.Simavičiaus duktė Lina sumokėjo įmonei 11,5 tūkstančio eurų. Bet tai buvo tik dalinis atsiskaitymas - bendrovė „Colis“ neatgavo per 17 tūkstančių eurų už tiektas dujas.

Imta tikinti, kad sutartį dėl katilo ir požeminio rezervuaro sudarė ne P.Simavičius, o jo duktė. Be to, sutartyje neva buvę numatyta, jog atsiskaityta bus, kai katilas ims dirbti nepriekaištingai.

Per tyrimą dėl kyšininkavimo ir piktnaudžiavimo buvo nustatyta, kad dalis dokumentų galėjo būti suklastoti, kad mediko namuose sumontuotas kitoks dujų katilas nei įmonės apskaitoje, o bendrovė „Colis“ apskritai neturėjo reikiamos kvalifikacijos įrenginėti požeminę dujų talpyklą.

Bet nei šios, nei kitos reikšmingos aplinkybės nepadarė įspūdžio tyrimui vadovavusiam prokurorui Andrejui Mirnui.

Jo sprendimu P.Simavičiui taip ir nebuvo pateikti įtarimai, o su prokuroro tėvu ilgamečiu Šiaulių apygardos vadovu Anatolijumi Mirnu besibičiuliaujantis medikas apklaustas specialiuoju liudytoju prieš pat nutraukiant ikiteisminį tyrimą.

Tiesa, medžiaga buvo išsiųsta Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK). Ji aiškinasi, ar ligoninės vadovui nekilo viešųjų ir privačių interesų konfliktas, kai pasirašė viešųjų pirkimų sutartis su bendrove „Colis“, su kuria jį, privatų asmenį, saisto statybų rangos sutartis.

VTEK sekretoriato vadovas Tomas Čaplinskas sakė, kad iš prokuratūros gauta labai išsami medžiaga bus vertinama tik komisijos kompetencijos ribose – dėl galimo interesų konflikto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.