L. Linkevičius apie santykių atšilimą su Rusija: „Ne laikas“

Europos Sąjungai (ES) peržiūrėti sankcijas ir kalbėti apie santykių atšilimą su Rusija nėra jokio pagrindo, mano Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir, be kita ko, neatmeta, kad paūmėjus situacijai, gali atsirasti ir papildomų poveikio priemonių.

Kalbėti apie santykių atšilimą su Rusija nėra jokio pagrindo, mano Lietuvos užsienio reikalų ministras L.Linkevičius.<br>V.Balkūno nuotr.
Kalbėti apie santykių atšilimą su Rusija nėra jokio pagrindo, mano Lietuvos užsienio reikalų ministras L.Linkevičius.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 16, 2015, 3:14 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 9:17 PM

Penktadienį Vilniuje bendroje „Sniego susitikimo“ ir „Vilniaus intelektualų forumo“ diskusijoje viešinčiam buvusiam bendrovės „Jukos“ vadovui Michailui Chodorkovskiui užsiminus, kad ES sankcijos veikia ne tik prieš Vladimiro Putino režimą, bet ir prieš visuomenę taip mobilizuojant jos paramą režimui bei iškėlus idėją viešinti režimo atstovų Vakaruose turimą finansinį užnugarį, L. Linkevičius komentavo, kad tokios nuomonės laikosi ne dauguma.

„Pavyzdžiui, dėl sankcijų, tai aš manau, kad net ir po visų šitų susitikimų mes tikrai turime būti nuoseklūs, kantrūs, turim leisti sankcijoms veikti. Aš manau, kad dabar šiuo atveju nebūtina galvoti apie papildomas (sankcijas. – ELTA), nors neatmesčiau ir tokios būtinybės, jeigu situacija dar labiau ūmės. Bet kol kas viskas iš tikrųjų duoda savo rezultatus, ir sankcijos turi ne tik ekonominį efektą, bet ir politinį“, – spaudos konferencijoje sakė L.Linkevičius.

Lietuvos diplomatijos vadovas buvo linkęs sutikti su M.Chodorkovskio siūlymu viešinti režimo aplinkos užnugarį Vakaruose, tačiau, žinant Rusijos žiniasklaidos padėtį, anot ministro, tai sudėtinga.

„Jeigu jis turi kažkokių idėjų, kurios kartais nebūtinai sutampa su mūsų manymu, tai tikrai ne problema“, – patikino ministras.

ES vyriausiajai užsienio reikalų įgaliotinei Federica Mogherini pareiškus, kad reiktų galvoti apie tam tikrų santykių atšilimą su Kremliumi, L.Linkevičius sakė tikįs, kad jinai bei dauguma jo kolegų taip nemano. Pasak ministro, santykių atšilimas su Rusija -ankstyvas klausimas.

„Tikrai ne laikas apie tai kalbėti, apie jokius atšilimus, nes nėra tam jokio pagrindo. Priešingai, mes kalbame ne dėl to, kad mums taip atrodo, tai yra ir ESBO raportai, tragiška mikroautobuso nelaimė pasienyje, kur vis daugėja įrodymų, kieno tai darbas, daug kitų faktorių. Tai mes matome, kad situacija nė kiek negerėja, separatistai ar teroristai, kaip mes juos bevadinsime, toliau tęsia šitą savo veiklą, toliau yra remiami, toliau šalis, kuri juos remia, neigia dalyvavimą konflikte. Aš nematau jokių požymių, kurie leistų mums pradėti bent galvoti apie kažką ir keisti ne tik sankcijas, bet ir keisti požiūrį, peržiūrėti politiką, tam nėra jokio pagrindo“, – kalbėjo L.Linkevičius ir paragino tęsti tai, kas pradėta.

Užsienio reikalų ministras kalbėjo apie užsitęsusį konfliktą, o laikas šiuo atveju nėra sąjungininkas nė vienai pusei – negerėja nei saugumo, nei ekonominė situacija. Tokia padėtis esą gali privesti prie tokių padarinių, kad net ir neintensyvinant kažkokių veiksmų šalis gali atsidurti nepakeliamų sunkumų akivaizdoje.

„Taigi ir laikas ne mūsų sąjungininkas. Ir todėl aš nematau jokio pagrindo kažką švelninti arba ieškoti kažkokių būdų iš naujo kažkaip įtraukti konfliktą. Jeigu Rusija turi interesų, Rusija turi ieškoti tų būdų. O interesų turi turėti, nes padėtis pas juos ne ką geresnė nei ekonomikoje, nei apskritai“, – sakė L.Linkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.