M.Chodorkovskis Vilniuje ragina peržiūrėti sankcijas Rusijai

Lietuvoje viešintis buvęs Rusijos

M.Chodorkovskis vieši Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
M.Chodorkovskis vieši Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 16, 2015, 1:07 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 9:48 PM

„Sankcijos atliko savo teigiamą vaidmenį. Tačiau ilgalaikis dabartinių sankcijų efektas yra diskutuotinas“, - per konferenciją Vilniuje penktadienį sakė M.Chodorkovskis.

Pasak jo, sankcijos suteikė politinės naudos prezidentui V.Putinui, nors jo ekonominių veiksmų laisvė ir sumažėjo.

„Sankcijos padėjo konsoliduoti Rusijos elitą ir visuomenę aplink režimą. Nors ekonominės režimo galimybės susiaurėjo, politinės galimybės išsiplėtė“, - kalbėjo M.Chodorkovskis.

Jis paragino ieškoti efektyvesnių ilgalaikių priemonių, kurios būtų labiau nukreiptos į režimo atstovus, o ne visą Rusijos ekonomiką.

„Reikia nubrėžti skirtumą tarp priemonių prieš V.Putino režimą ir priemonių prieš Rusiją ir visą Rusijos ekonomiką“, - teigė M.Chodorkovskis.

„Manau, kad pastarąsias ilgainiui reikėtų panaikinti ir pakeisti tikslingesnėmis sankcijomis prieš žiaurius ir lojalesnius putinistus“, - teigė jis.

Santykius su Rusija ir sankcijų ateitį ES užsienio reikalų ministrai aptars pirmadienį Briuselyje.

ES ekonomikai ir toliau patiriant sunkumų, kai kurios Vakarų ir Pietų Europos šalys nori sušvelninti sankcijas, tikėdamosi, kad Rusija taip pat atšauks savo apribojimus.

Dalis Europos politikų mano, kad atgaivinti ryšiai su Maskva padėtų bendrai kovoti su islamistų grėsme.

Kita grupė šalių, tarp kurių – Baltijos šalys ir Lenkija, teigia, kad sankcijų švelninimas tik paskatins agresyvią Maskvos politiką.

Sankcijos, kurios įvestos reaguojant į Krymo aneksiją ir paramą separatistams Ukrainos Rytuose, turėtų būti peržiūrimos kovo ir liepos mėnesiais. 

Vilniuje M.Chodorkovskis sulaukė daugybės klausimų, ar grąžintų Ukrainai Krymą, patekęs į valdžią, tačiau apsiribojo atsakymu, kad klausimo sprendimas būtų sudėtingas.

„Savo aktyvų vaidmenį matau tik pereinamuoju laikotarpiu – tai yra nuo režimo žlugimo iki pirmųjų laisvų rinkimų. Akivaizdu, kad šiuo santykinai trumpu laikotarpiu sprendimas dėl Krymo negali būti priimtas“, - teigė jis.

„Reikėtų sąžiningų referendumo. Bet bijau, kad net jei šiandien vyktų sąžiningas referendumas, tai situacijos nepakeistų. Tai turbūt bus komplikuota ir bus ieškoma kompromiso“, - kalbėjo M.Chodorkovskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.