Po kelių savaičių pertraukos į orą vėl kilo NATO naikintuvai

Po kelias savaites trukusios ramybės penktadienį NATO oro policijos naikintuvai vėl kilo į orą pasitikti rusų. Virš Baltijos jūros Lenkijos karo pilotai identifikavo prie NATO oro erdvės priartėjusį Rusijos degalų papildymo ore lėktuvą.

Virš Baltijos jūros Lenkijos karo pilotai identifikavo prie NATO oro erdvės priartėjusį Rusijos degalų papildymo ore lėktuvą Il-78.<br>Norvegijos KOP nuotr.
Virš Baltijos jūros Lenkijos karo pilotai identifikavo prie NATO oro erdvės priartėjusį Rusijos degalų papildymo ore lėktuvą Il-78.<br>Norvegijos KOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 16, 2015, 4:42 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 9:03 PM

Kaip socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė Latvijos kariškiai, penktadienį NATO oro policijos misiją atliekantys Lenkijos karinių oro pajėgų nakintuvai MiG-29 virš neutralių Baltijos jūros vandenų ties Latvija perėmė Rusijos kariškių orlaivį Il-78.

NATO naikintuvai į orą pakelti po kelias savaites trukusios ramybės. Nuo pat Kalėdų NATO oro policijos misijos orlaiviai dėl artėjančių rusų nebuvo keliami.

Rusų orlaivio maršrutas neskelbiamas. Tačiau neatmetama, kad greta jo galėjo būti ir daugiau Rusijos karo orlaivių. Radijo mėgėjai, fiksuojantys rusų kariškių pokalbius, tinkle „Twitter“ pranešė, kad penktadienį virš Baltijos jūros buvo stebimas ir Rusijos naikintuvų Su-27 aktyvumas.

Lenkų orlaiviai MiG-29 dislokuoti Aviacijos bazėje Zokniuose prie Šiaulių. Jie sustiprina šiuo metu NATO oro policijos misiją vykdantį Italijos kontingentą su naikintuvais „Eurofighter Typhoon“. Italų karo pilotai Lietuvoje dislokuoti pirmą kartą.

Tokiais pačiais naikintuvais „Eurofighter Typhoon“ Emario bazėje Estijoje budi Ispanijos lakūnai, o Lenkijoje prie Marlborko - belgai su F-16.

Virš Baltijos - ir Rusijos žvalgybos tarnybos orlaivis

Nors NATO oro policijos misiją vykdantys naikintuvai po ilgos pertraukos į orą buvo pakelti tik penktadienį, keistų Rusijos specialiųjų tarnybos skrydžių buvo galima stebėti visą šią savaitę. Svetainės fligtradar24.com duomenimis, savaitės pradžioje buvo suintensyvėję Federalinės saugumo tarnybos (FST) keleivinio orlaivio Tu-134 skrydžiai tarp Maskvos ir Kaliningrado.

Skrydžius vykdė bendrovės „Rossiya“ Specialiųjų skrydžių būrio keleivinis orlaivis Tu-134A-3 (registracijos numeris – RA-65994). Specialiųjų skrydžių būrys – tai Rusijos prezidento reikalų valdybai pavaldus aviakompanijos padalinys, skirtas aukščiausių šalies valdžios pareigūnų pervežimui oru. Jo žinioje yra ir keli prezidentiniai lėktuvai. Keli šio būrio orlaiviai yra skirti vien FST reikmėms. Būtent vienas jų šios savaitės pradžioje gana intensyviai ir skraidė tarp Maskvos ir Kaliningrado. Štai sausio 12 d. apie 11 val. orlaivis pakilo iš Kaliningrado ir virš Baltijos jūros pasuko į šiaurę. Praskridęs Lietuvą, Latviją ir Estiją, lėktuvas pakeitė kursą ir virš Suomių įlankos pasuko Sant Peterburgo link. Praskridęs Sankt Peterburgą, lėktuvas dar kartą pakeitė kursą ir nuskrido į Maskvą.

Sausio 14 d. orlaivis tuo pačiu maršrutu skrido priešinga kryptimi.

Su kuo susiję šie skrydžiai – nežinoma. Orlaivis skrido pagal visas tarptautines skrydžių taisykles.

Rusijos Federalinei saugumo tarnyba yra patikėta žvalgyba ir kontržvalgyba, kova su terorizmu, šalies konstitucinės santvarkos apsauga, kova su nusikalstamumu, pasienio apsauga informacinio saugumo apsauga.

Apie Il-78

Rusijos karinių oro pajėgų orlaivis Il-78 (pagal NATO kalsifikaciją - Midas) yra vienintelis Rusijos kariuomenėje naudojamas degalų papildymo ore lėktuvas. 

Pirmas šio lėktuvo skrydis įvyko 1983 m. birželį. Eksploatuoti jis pradėtas jau po metų. Lėktuvo gamyba nutraukta 2006 metais. Iš viso buvo pagaminti 53 tokie orlaiviai.

Lėktuvą valdo 6 žmonių įgula, jis gali pakelti iki 50 t krovinį.

Il-78 gali išvystyti greitį iki 830 km/val., tačiau tuo metu, kai pildo degalais kitus ore skrendančius karo orlaivius, jo greitis būna 430 km/val. - 590 km/val. Kitus lėktuvus ore jis gali degalais papildyti būdamas 2 tūkst. - 9 tūkst. metrų aukštyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.