Kauniečiai sovietinių žvaigždžių Grūto parkui veltui neatiduos

Šį trečiadienį posėdžiavusi Kauno miesto tarybos kolegija pritarė siūlymui dalį nuo Vytauto Didžiojo nuimtų sovietinių simbolių perduoti Grūto parkui. Galutinį sprendimą turės priimti miesto taryba, rašo „Laikinoji sostinė“.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jan 18, 2015, 8:13 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 4:56 PM

Taryba, dar 2008 metais suteikusi tiltui Vytauto Didžiojo vardą, tuo pačiu sprendimu pavedė savivaldybės administracijai išmontuoti sovietinius simbolius ir juos perduoti Kauno miesto muziejui, tačiau tam nepritarė paveldosaugininkai.

Pernai gruodį Kultūros paveldo departamento specialistai nusprendė, kad po rekonstrukcijos ant Vytauto Didžiojo (Aleksoto) tilto likusi sovietinė simbolika – herbai ir penkiakampės žvaigždės – nėra vertybė, ir panaikino jų teisinę apsaugą.

Miesto muziejus neturi vietos eksponuoti sovietinių simbolių, o Vytauto Didžiojo karo muziejus, Kauno tvirtovės VII ir IX fortai jų nepageidavo. Tuo tarpu Grūto parkas jau kreipėsi į savivaldybę ir paprašė tilto turėklus ir plokštes su sovietine simbolika perduoti jiems.

Tačiau Kauno vadovai mano, kad Grūto parkas turėtų finansiškai prisidėti prie sovietinių simbolių išmontavimo darbų, ir nežada jų atiduoti veltui.

Jau ruošiamasi sovietinių simbolių išmontavimo darbams.

Juos organizuos bendrovė „Kauno švara“.

Išankstiniais skaičiavimais, šie darbai gali kainuoti apie 30 tūkst. eurų, tačiau galutinė suma paaiškės, kai ekspertai apžiūrės tilto pilonus ir juos įvertins.

Svarstoma, kad kol bus deramasi su Grūto parku, sovietinius simbolius savo teritorijoje laikinai galėtų priglausti „Kauno švara“.

„Sovietinės simbolikos nuėmimas nuo Vytauto Didžiojo tilto yra mūsų garbės reikalas. Jeigu taryba pritars, reljefines plokštes ar dalį jų perduosime Grūto parkui. Bet tai yra bilietus pardavinėjanti ir pelno siekianti įstaiga, todėl reikalausime, kad jie kompensuotų dalį sovietinės simbolikos išmontavimo išlaidų“, – teigė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Planuojama, kad reljefinių plokščių su sovietine simbolika išmontavimo darbai bus atlikti iki Kovo 11-osios. Anksčiau buvo minima kita data – Vasario 16-oji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.