Kauno savivaldybę supurtė merui adresuotas anonimo laiškas

Trukdymas laimėti viešųjų pirkimų konkursą, grasinimai ir piniginio atlygio reikalavimas vienos valdančiosios partijos naudai. Tokius kaltinimus anonimas laiške Kauno merui metė vienai darbuotojai.

Kauno savivaldybę supurtė merui adresuotas laiškas, kuriame skundžiamasi buvusios Viešosios tvarkos skyriaus vyriausiosios specialistės E.Grigaitės elgesiu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno savivaldybę supurtė merui adresuotas laiškas, kuriame skundžiamasi buvusios Viešosios tvarkos skyriaus vyriausiosios specialistės E.Grigaitės elgesiu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis („Lietuvos rytas“)

Jan 18, 2015, 9:18 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 6:04 PM

Kauno savivaldybę supurtė merui adresuotas anonimo laiškas, kuriame skundžiamasi buvusios Viešosios tvarkos skyriaus vyriausiosios specialistės Evelinos Grigaitės elgesiu. Moteris kaltinama reikalavusi kyšio prisistatydama Tėvynės sąjungos – Lietuvos konservatorių partijos Kauno skyriaus rinkimų štabo vadovo pavaduotoja, atsakinga už finansus.

Savivaldybės Investicijų ir strateginio planavimo skyriuje dirbanti teisininkė kaltinimus vadina šmeižtu ir kreipėsi į prokurorus, prašydama nustatyti laiško autorių.

Kreipėsi į prokurorus

„Esu šokiruota, šie kaltinimai – daugiau nei absurdiški. Nors nesu jokios partijos narė, tačiau kažkas sugalvojo, jog vienos partijos vardu reketuoju įmones“, – „Laikinajai sostinei“ sakė E.Grigaitė.

Apie anonimo mestus kaltinimus valdininkė sužinojo praėjusią savaitę, kai šis skundas jai buvo įteiktas kartu su savivaldybės administracijos direktoriaus Dainius Ratkelio įsakymu sudaryti tyrimo komisiją.

„Rengiau dokumentus ne vienam viešųjų pirkimų konkursui, tačiau tokių kaltinimų dar niekas nebuvo pateikęs“, – stebėjosi E.Grigaitė. Antradienį moteris kreipėsi į Kauno apygardos prokuratūra prašydama dėl šmeižto pradėti ikiteisminį tyrimą.

Kauno konservatorių lyderis meras A.Kupčinskas anonimo mestus kaltinimus pavadino niekuo nepagrįstais pramanais ir šmeižtu. „Tokių laiškų rašymas – žmogaus silpnumo požymis“, – sakė A.Kupčinskas.

Laiške – mįslingos užuominos

Merui adresuotas anoniminis skundas parašytas sklandžia kalba. Nors jo autorius laišką merui tyčia mėtydamas pėdas siuntė iš Rusijoje veikiančios elektroninio pašto sistemos, iš turinio galima spręsti, jog anonimas dirba užsienio kapitalo įmonėje.

„Mūsų tarptautinė įmonių grupė jau daug metų dirba kartu su Kauno miesto savivaldybe ir yra įgyvendinusi nemažai įvairiausių projektų daugelyje miesto plėtros sričių.

Asmeniškai pažįstame ir bendraujame su dalimi savivaldybės darbuotojų, todėl šį kartą nusprendėme kreiptis į Jus, kaip miesto vadovą, neoficialiai“, – prisistatė Succuro Arnoldius pasivadinęs anonimas.

Tekste daug kartų vartojama daugiskaita. Minima, jog po tariamo reketo reikalaujant paremti partijos rinkimų kampaniją buvo bendrauta su Viešosios tvarkos skyriaus vadovu Danu Bortkevičiumi, o „mūsų darbuotojai pokalbį įrašė“. Esą „mūsų įmonės teisininkai“ planavo kreiptis į Specialiųjų tyrimų tarnybą, tačiau šių planų vėliau atsisakyta.

Laiško pabaigoje užsimenama, jeigu mįslinga įmonė, kurios vardu kalba anonimas, bus ir toliau terorizuojama pasiūlymais mokėti kyšius politikams – neatmetama galimybė surinktus duomenis perduoti spaudos atstovams bei valdininkų darbą kontroliuojančioms institucijoms.

Skyriaus vadovas pasibaisėjo

Viešosios tvarkos skyriaus vadovas D.Bortkevičius kaltinimus buvusiai savo pavaldinei pavadino absurdu.

„Tai šmeižtas. Teko bendrauti su viešųjų pirkimų konkursuose dalyvaujančių bendrovių atstovais, iš jų tokios informacijos negavau.

Manau, jog tęsiasi provokacijų seka apie mūsų skyrių bei jo darbuotojus“, – sakė D.Bortkevičius, neseniai pats sulaukęs anonimo kaltinimų esą netikusiu vadovavimu.

Kalbėdamas apie buvusią darbuotoją E.Grigaitę, Viešosios tvarkos skyriaus vadovas ją vadino kvalifikuota bei kompetentinga darbuotoja. „Įvairių smulkių pastabų būta, tačiau tai paprasčiausi darbo procesai. O jos sprendimas kreiptis į prokuratūrą sveikintinas“, – sakė D.Bortkevičius.

Iš to paties elektroninio pašto adreso išsiųstą grasinamo turinio laišką šią savaitę gavo ir pats Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas D.Bortkevičius.

Komisija nagrinės visas aplinkybes

Dainius Ratkelis, Kauno savivaldybės administracijos direktorius:

„Sudarėme darbo grupę laiške pateiktoms aplinkybėms nustatyti. Bus išklausyta ir pačios E.Grigaitės nuomonė, komisija patyrinės, kokie viešųjų pirkimų konkursai vyko, kas juose dalyvavo, ar iš tiesų būta faktų, kurie minimi laiške.

Į šią situaciją reikės pažiūrėti iš įvairių kampų, įvertinant tai, jog šis laikotarpis – priešrinkiminis. Kita vertus, negalėčiau atmesti ir tikimybės, jog norėdama praturtėti laiške minima valstybės tarnautoja galėjo prisidengti žinomais politikais.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.