J.Olekas Kanadai pasiūlė kartu mokyti Ukrainos karius

Antradienį Otavoje susitikę Lietuvos ir Kanados gynybos ministrai aptarė abiem šalims aktualius saugumo ir gynybos klausimus, tarp jų – bendrą paramą Ukrainai. Kanados gynybos ministras Robertas Nicholsonas padėkojo Lietuvos krašto apsaugos ministrui Juozui Olekui už principingą Lietuvos poziciją remiant Ukrainos teritorinį vientisumą.

Už Atlanto viešintis J.Olekas sužinojo, kad Kanada į Lietuvą atsiųs tiek sausumos, tiek oro, tiek jūrų pajėgų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Už Atlanto viešintis J.Olekas sužinojo, kad Kanada į Lietuvą atsiųs tiek sausumos, tiek oro, tiek jūrų pajėgų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-20 19:52, atnaujinta 2018-01-15 12:11

J. Olekas savo ruožtu pasiūlė Kanadai paremti trišalės Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos brigados (LITPOLUKRBRIG) projektą ir kartu rengti brigadai priskirtus Ukrainos karius.

Bendra Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos brigada LITPOLUKRBRIG įkurta 2014 m. rugsėjo mėn. Ji yra skirta padėti Ukrainai perimti NATO šalių patirtį ir standartus, plėtoti efektyvias karines pajėgas. Brigadai priskirti kariai dalyvaus bendrose mokymuose ir pratybose. Prireikus, brigada ar atskiri jos elementai galės būti siunčiami į tarptautines operacijas, kurioms suteiktas Jungtinių Tautų Organizacijos Saugumo Tarybos mandatas.

Lietuvos ir Kanados gynybos ministrai taip pat aptarė šiemet lapkritį Lietuvoje Kanados organizuojamas tarptautines pratybas „Klevo skliautai“ (angl. „Maple Arch“), kuriose dalyvaus brigadai LITPOUKBRIG priskirti kariai.

Pratybos „Maple Arch“ Kanados iniciatyva pradėtos rengti nuo 1999 metų, siekiant suteikti paramą Lietuvos ir Lenkijos (LITPOLBAT) ir Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos (LITPOLUKRBAT) batalionų projektams ir tuo pačių priartinti Lietuvos, o vėliau Ukrainos kariuomenes prie NATO karinių standartų ir didinti jų sąveikumą su sąjungininkais.

Su Kanados ministru kalbėdamas apie NATO Velso sutartų Rusijos atgrasymo ir Baltijos regiono saugumo užtikrinimo priemonių įgyvendinimą, ministras J. Olekas padėkojo R. Nicholsonui už Kanados karių dalyvavimą praėjusiais metais Lietuvoje vykusiose tarptautinėse pratybose „Geležinis kardas 2014“ ir už NATO oro policijos misijos Baltijos šalyse pastiprinimą.

J. Olekas taip pat pakvietė Kanados karius ir ateityje atvykti į Lietuvą dalyvauti bendrose pratybose ir mokymuose.

Kanados ministras pabrėžė, kad Kanada tvirtai laikysis įsipareigojimų įgyvendindama priemones saugumui ir stabilumui užtikrinti Lietuvoje ir kitose Vidurio ir Rytų Europos regiono šalyse.

Lietuvos krašto apsaugos ministras Kanadoje su oficialiu vizitu lankosi sausio 16–21 d.. Viešėdamas Kanadoje J. Olekas taip pat susitiko su Kanados parlamento nariais, Kanados bendruomenių rūmų vyriausybės atstovu Peteriu Van Loanu, Kanados užsienio reikalų departamento atstovais ir su Kanados lietuvių bendruomene.

Pirmadienį Kanados Carletono universitete ministras J. Olekas skaitė paskaitą „NATO: sienų ir vertybių gynyba“ .

Į Lietuvą krašto apsaugos ministras J. Olekas grįš sausio 21 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.