A.Paulauskas: „Pasieniečiams reikia suteikti daugiau įgaliojimų“

Trečiadienį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Artūras Paulauskas kartu su komiteto nariais, vidaus reikalų ministru Sauliumi Skverneliu ir kitais svečiais aplankė Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalą ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkciją. „Šiandien SGD terminalas yra vienas svarbiausių objektų, kurio apsauga privalo būti ypač atidi. Negalime paneigti, kad šis objektas gali tapti vienu svarbiausių taikinių agresijos atveju.

SGD terminalas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
SGD terminalas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 21, 2015, 1:51 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 10:52 AM

Sieksime išsiaiškinti, kaip yra saugomas terminalas, kaip pasiruošę Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai, kaip vykdomi pasirengimo saugoti planai ir kita“, – prieš išvyką sakė A. Paulauskas.  

Jo teigimu, geopolitinė situacija šiandien yra sudėtinga, tai gali turėti įtakos Klaipėdos valstybinio jūrų uosto veiklai ir ateityje planuojamiems projektams, SGD terminalo veiklai. Todėl būtina nuosekliai galvoti ir užtikrinti šių strateginių objektų apsaugą.

„Mūsų supratimu, fizinė apsauga yra užtikrinta, bet reikia užtikrinti informacinę, kibernetinę apsaugą. Taip pat reikėtų stiprinti materialinę bazę – policijos laivai pasenę, pasienio apsaugos laivai pasenę, reagavimo laikas yra ilgas“, – po Klaipėdos jūrų uoste vykusio komiteto posėdžio žurnalistams sakė A.Paulauskas. 

Pasak jo, reikėtų keisti įstatymus, kad būtų galima išvengti tokių atvejų, kai pernai balandį iš uosto be leidimo išplaukė Danijos žvejybos laivas, kurio kapitonas nepakluso pasieniečių reikalavimams sugrįžti. 

„Paaiškėjo, kad trūksta įgaliojimų tokiais atvejais stabdyti tokį laivą. Tam reikėtų paruošti ir pakeisti teisinę bazę, suteikti įgaliojimus pasieniečiams reikalui esant ir ginklą panaudoti. Kitas dalykas, aplinkos ministro įsakymas dėl uosto apželdinimo, dėl kurio uoste kyla matomumo problemos“, – kalbėjo A.Paulauskas. 

Klaipėdos uosto vadovas Arvydas Vaitkus sakė, kad posėdyje aptartos galimybės stiprinti uosto apsaugą techninėmis priemonėmis. 

„Vyko galimybių naudotis tam tikromis techninėmis priemonėmis aptarimas. Negalėčiau kalbėti viešai, bet jų panaudojimo galimybės artimiausiu metu bus įteisintos teisės aktuose. Matome galimybių šias priemones panaudoti geresniam stebėjimui ir specialiųjų techninių priemonių panaudojimui“, – trečiadienį Klaipėdoje žurnalistams sakė A.Vaitkus. 

Pasak jo, Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo sauga yra užtikrinta tinkamai. 

Šiuo metu SGD terminalo apsauga rūpinasi Viešojo saugumo tarnyba. Vidaus reikalų ministro S.Skvernelio teigimu, terminalą saugo apie 30 žmonių, vėliau jų skaičius gali išaugti iki 50. 

Komiteto pirmininkas A. Paulauskas vizito Klaipėdoje metu taip pat susitiko su Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnais, lankėsi Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pakrančių apsaugos rinktinės Kopgalio užkardoje, stebėjo Integruotos jūros stebėjimo sistemos pristatymą ir veikimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.