Stebuklas: beveik akla politikė vežioja neregį

Beveik aklas žmogus vairuoja automobilį, dirba socialiniu pedagogu ir skaito be akinių. Atrodytų, tai neįmanoma. Bet tik ne Šiaulių tarybos narei 50 metų Virginijai Račienei, kuri ne vienus metus gauna išmokas dėl neįgalumo. „Lietuvos rytas“ šia istorija susidomėjo pasklidus žinioms, kad V.Račienė jau ketvirti metai gauna išmokas, nes yra netekusi 90 proc. regėjimo. Neoficialiais duomenimis, kiekvieną mėnesį politikės sąskaita papildoma per 200 eurų.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys (“Lietuvos rytas“)

Jan 21, 2015, 5:57 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 11:59 AM

Ši žinia žurnalistą nustebino, nes nuo 2004 metų miesto taryboje dirbanti socialdemokratė niekada nėra prasitarusi apie sveikatos problemas.

Peržvelgus redakcijos fotoarchyvą nepavyko rasti nuotraukos, kurioje V.Račienė būtų su akiniais.

Šiaulių miesto tarybos Švietimo, kultūros ir sporto komitete kartu su V.Račiene dirbantys politikai yra pastebėję, kad kolegė turi akinius, bet juos užsideda itin retai.

Talkina parlamentarui

Dar daugiau abejonių sukėlė faktas, kad politikė pati vairuoja automobilį.

Šiauliuose niekam ne paslaptis, kad laisvalaikiu V.Račienė nuosavu „Volkswagen Passat“ vežioja Seimo narį socialdemokratą Edvardą Žakarį – ji yra ilgametė oficiali parlamentaro padėjėja.

Iš Šiaulių kilęs E.Žakaris turi regėjimo negalią, todėl jam reikia nuolatinio pagalbininko. Šiauliuose politikui dažniausiai padeda V.Račienė.

Šią moterį su parlamentaru sieja sena draugystė – abu dirbo toje pačioje Lietuvos aklųjų ir silpnaregių Šiaulių įmonėje. Kai 2004 m. E.Žakaris tapo parlamentaru, V.Račienė buvo įdarbinta Seimo kanceliarijoje – tapo jo padėjėja.

Vairavo visą dieną

Susitikti su Šiaulių vaikų globos namuose „Šaltinis“ dirbančia V.Račiene – užduotis ne iš lengvųjų.

Pirmadienį politikei buvo laisvadienis, todėl ji visą dieną triūsė socialdemokratų būstinėje ir po renginius vežiojo E.Žakarį. „Virginija išvežė Seimo narį į vieną renginį, po to abu važiuos į kitą, todėl į būstinę nebesugrįš“, – apie įtemptą socialdemokratės darbotvarkę pasakojo būstinėje dirbanti moteris.

V.Račienė irgi patikino esanti labai užsiėmusi, važinėjanti iš renginio į renginį, todėl į susitikimą žurnalistą pasikvietė antradienio rytą.

Prieš tai Šiaulių tarybos narė kelis kartus bandė iškvosti, apie ką bus kalbama.

Bet po kelių valandų politikė pati paskambino ir pasiūlė pokalbio neatidėlioti – pasisiūlė atvažiuoti į bet kurią vietą.

Prarado kalbos dovaną

Socialdemokratų būstinėje žurnalistą pasitikusi V.Račienė buvo be akinių, bet iškart pažino svečią ir pakvietė prisėsti ant minkštasuolio. Prieš pokalbį politikė sutiko nusifotografuoti.

Pokalbis prasidėjo nuo klausimo apie vairavimą. V.Račienė neslėpė, kad seniai turi įgijusi vairuotojo pažymėjimą ir vairuoja automobilį.

Paklausta, kaip sekasi vairuoti, šiaulietė tvirtino, kad didelių problemų niekada neturėjo: „Turėjau eismo įvykių, bet jų buvo tikrai nedaug.“

Bet moteris neteko amo paklausus, ar 90 proc. regėjimo netekimas netrukdo vairuoti, dirbti globos įstaigoje.

Į sieną atsirėmusi V.Račienė paraudo ir teištarė: „Buvo bėda... Nenoriu kalbėti apie šį reikalą, čia mano asmeninė tragedija.“

Politikė atsisakė įvardyti ligos pavadinimą, nepanoro kalbėti, kokio miesto medikai nustatė jai šią negalią.

Šiaulių tarybos narė prasitarė, kad greitai ją apžiūrės neįgalumą nustatanti komisija, bet atsisakė įvardyti datą.

Darbovietėje buvo sveika

V.Račienė ne vieni metai dirba neįgalių vaikų globos namuose „Šaltinis“ socialine darbuotoja.

Įstaigos vadovė Marytė Žalpienė žurnalistui tvirtino, jog per pastarąjį penkmetį nė karto nepastebėjo, kad jos pavaldinę kas nors būtų atvežęs į darbą: „Ne, ji visada atvažiuoja pati.“

M.Žalpienė nustebo pasiteiravus, ar V.Račienei pačiai nereikia pagalbos, ir patvirtino, kad ji visada puikiai susitvarkė su pareigomis.

Laikinoji „Šaltinio“ direktorė dar labiau suglumo išgirdusi, kad dokumentuose užfiksuota apie sunkią V.Račienės negalią: „Negali būti, netikiu.“

Neįgaliems darbuotojams yra taikomos mokesčių lengvatos, bet V.Račienė tokių dokumentų globos įstaigai nepateikė. Paaiškėjo, kad ir darbuotojams privalomose kasmetėse sveikatos pažymose nurodoma, jog ji sveika.

Gydytoja siuntimo nerašė „Lietuvos rytas“ išsiaiškino, kad V.Račienės šeimos gydytoja yra Socialdemokratų partijos bendražygė ir kolegė Šiaulių taryboje Elena Mockuvienė.

Šiaulių centro poliklinikoje dirbanti medikė neslėpė, kad pas ją V.Račienė lankosi, bet tvirtino, jog iš pacientės nusiskundimų dėl regėjimo niekada negirdėjo ir siuntimo pas okulistą nerašė. „Neturiu laiko kalbėti“, – atsiprašė medikė ir baigė pokalbį.

Dienraščio duomenimis, politikei ligą nustatyti galėjo ne vietiniai medikai, o iš Kauno atvykstanti specialistų komisija.

Medikai regos sutrikimų turintiems pacientams nustato, kokio laipsnio negalią jie turi. Nuo to priklauso neįgalumo išmokos dydis.

Atsižvelgusi į paciento amžių, nustatytą ligą, jos sunkumą, komisija nusprendžia, kuriam laikotarpiui – metams, dvejiems ar trejiems – skirti neįgalumą.

Seimo narys patenkintas

Skirtingai nei kiti V.Račienę pažįstantys žmonės, E.Žakaris buvo girdėjęs savo pagalbininkės nusiskundimų dėl regėjimo sutrikimų. „Ji yra sakiusi, kad negali skaityti be akinių, vairuodama nespėja perskaityti užrašų. Bet nežinojau, kad jos negalia tokia didelė“, – sakė parlamentaras.

E.Žakaris nenorėjo vertinti padėjėjos bandymo nuslėpti žinią apie sveikatos problemas: „Žinoma, žūti avarijoje nenorėčiau. O visa kita yra žmogaus sąžinės reikalas. Kaip padėjėjai jai neturiu nė vieno priekaišto.“

Padėjėjų bėdos

* Nuo 2004 m. Seime dirbantis E.Žakaris ne pirmą kartą turi problemų dėl savo pasirinktų pagalbininkų.

* Dėl bandymo konjako buteliu ir skardine ikrų papirkti prokurorą Šiaulių valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko kėdės neteko Evaldas Vaineikis. Jis buvo visuomeninis minėto parlamentaro padėjėjas.

* Į skandalą buvo įsivėlusi ir E.Žakario padėjėja Šiaulių tarybos narė Danutė Ona Statulevičienė. Darželio „Bangelė“ vadovė nepastebėjo, kad buhalterė per kelerius metus pavogė per 46 tūkstančius eurų.

* Iki motinystės atostogų E.Žakario komandoje dirbo ir V.Račienės duktė Eglė Ruzgienė. Motinai kiekvieną mėnesį sumokama apie 390 eurų, o jos duktė gaudavo šiek tiek mažesnį atlygį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.