Kaip atrodys atgaivinta Neries krantinė?

Trečiadienį sostinės Savivaldybė vilniečiams pristatė projektą, kuriame planuojama atgaivinti Neries krantines. Pirmajam Neries krantinės atnaujinimo etapui prireiks 5,8 mln. eurų, visiems keturiems etapams – apie 22 mln. eurų.

Projekto rengėjai tikina, kad atgaivinęs Neries krantines, Vilnius nenusileis gražiausiems Europos miestams prie upių.
Projekto rengėjai tikina, kad atgaivinęs Neries krantines, Vilnius nenusileis gražiausiems Europos miestams prie upių.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

Jan 22, 2015, 5:10 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 7:41 AM

Senąsias betonines upės krantines planuojama atnaujinti keliais etapais. Pirmiausiai – centrinę teritoriją abipus Karaliaus Mindaugo tilto iki Žaliojo tilto, pakrantėse sukuriant patrauklias inovatyvias kultūrines, edukacines, sveikatinimo erdves.

Per kitus tris etapus žadama pertvarkyti dešinįjį Neries krantą nuo Žaliojo iki pat Liubarto tilto prie „Verslo trikampio“.

Projekto rengėjai žada sutvirtinti upės krantines įrengdami visiškai naują apšviestą vidurinę terasą su pėsčiųjų ir dviračių takais, kurių nepasieks ledonešis, todėl jais galima bus naudotis ir žiemą.

Krantinėse planuojama įrengti želdynus, rekreacinę infrastruktūrą, kuri bus pritaikyta kokybiškam poilsiui prie pat vandens. Numatytos apžvalgos, pramogų ir renginių terasos, nusileidimai prie upės pabraidyti, vietos prišvartuoti prieplaukas ar laivus.

Projekto pristatyme teigta, kad krantines būtina pertvarkyti iš esmės ir pritaikyti viešąsias erdves poilsiui bei pramogoms. Pasak rengėjų, 2014 metais buvo atlikta išsami krantinės konstrukcijų nuo Karaliaus Mindaugo tilto iki Liubarto tilto būklės ekspertizė.

Šios išvados buvo svarbios rengiant krantinių rekonstrukcijos projektinius pasiūlymus: buvo įvertintas upės sraunumas, aukštas ledonešis, aukščiausias prognozuojamas potvynių lygis, suplanuota sutvarkyti erozijos paveiktus šlaitus, sutvirtinti ir apsaugoti žemutines terasas, kad 4,5 km ruože, vidurinėse krantinės terasose galima būtų įrengti apšviestas poilsio erdves.

Projekte didelis dėmesys skiriamas sveikatingumui. Žadama, kad dviratininkai galės džiaugtis nauja magistraline dviračių trasa, kuri nenutrūks ir tęsis palei Nerį nuo Geležinio Vilko iki Žvejų gatvės, bei jungsis su Konstitucijos prospekto, Žvejų, Šeimyniškių ir Rinktinės gatvių dviračių trasomis.

„Projektas apima dešinį Neries krantą, nes atsiveria nuostabūs vaizdai. Norime, kad sėdint kavinėje, gyventojai galėtų matyti Gedimino kalną, Senamiestį, Mindaugo skverą. Žingsniuojant link Žvėryno iki pat Vingio parko rengiamas techninis projektas su sveikatingumo trąsa ir vaikų žaidimo aikštelėmis“, – pasakojo projekto rengėjai.

„Kuriant projektą buvo atlikti įvairūs tyrimai. Surengtos trys galimybių studijos. Buvo daryti Neries dugno techniniai projektai. Krantinėse sukurti detalūs planai prieplaukoms įrengti. Pradėti rengti techniniai dviračių takų projektai. Rengėme eilę kūrybinių dirbtuvių. Darėme atskirus mažesnius lokalius projektus, kuriose buvo daug diskusijų su bendruomene, įvairių aptarimų, svečių vizitų. Visi teikė pasiūlymus krantinių ar viešosios erdvės tvarkymo klausimais“, – teigė rengėjai.

Suoliukai, krūmeliai ir visi kiti smulkieji dalykai bus sprendžiami tolimesniame projekto etape. Pirmiausia rengėjams svarbus priėmimas prie upės. Kaip galima pritraukti žmones: erdvės pasisėdėjimams, pabraidymams... Tai padėtų suburti gyventojus, kad jie galėtų prie upės pabendrauti, sumerkti kojas, pabūti kartu ir džiaugtis miestu.

„Manome, kad šiai dienai tikrai esame išsianalizavę kontekstą ir esame pasiruošę. Projektiniai pasiūlymai yra dar nebaigti, tad esame pasirengę ir toliau bendrauti ir priimti jūsų idėjas“, – teigia projekto rengėjai.

Projekto pristatymas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.