Per metus labiausiai smuko pasitikėjimas D. Grybauskaite

Palankiausiai vertinamų visuomenės veikėjų sąrašo viršuje stabiliai laikosi kadenciją baigęs Prezidentas Valdas Adamkus, dabartinė šalies vadovė Dalia Grybauskaitė ir Premjeras, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Algirdas Butkevičius. Nors Prezidentę D.Grybauskaitę šiuo metu palankiai vertina 64 proc. gyventojų, jos reitingas per metus smuko daugiausiai – 9 procentiniais punktais, pažymi sociologai. Nemenką nuosmukį patyrė ir partijos Tvarka ir teisingumas pirmininkas, europarlamentaras Rolandas Paksas, kurio populiarumas sumažėjo 6 procentiniais punktais.

D.Grybauskaitė.<br>T.Bauro nuotr.
D.Grybauskaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 22, 2015, 9:00 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 7:12 AM

Naujienų agentūros ELTA užsakymu gruodžio 12-22 dienomis rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovės „Baltijos tyrimai“ atliktos apklausos duomenimis, šventinės nuotaikos didesnių korekcijų į palankumo vertinimą neatnešė. Šalies gyventojai palankiausiai vertino V. Adamkų (68 proc. įvertino palankiai), D.Grybauskaitę (64 proc. ), A.Butkevičių (60 proc. ) ir europarlamentarę socialdemokratę Viliją Blinkevičiūtę (52 proc.).

Dar 9 visuomenės veikėjus šalies gyventojai įvertino daugiau palankiai nei nepalankiai – tai už sveikatą ir maisto saugą atsakingas eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis, europarlamentaras Valentinas Mazuronis, Liberalų sąjūdžio pirmininkas, Seimo narys Eligijus Masiulis, SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis, parlamentaras, kandidatas į Vilniaus merus Naglis Puteikis, Europos Parlamento nariai liberalas Antanas Guoga ir socialdemokratas Zigmantas Balčytis bei užsienio reikalų ministras, socialdemokratas Linas Antanas Linkevičius.

Nepalankiausiai Lietuvos gyventojai įvertino šiuos 5 politikus – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) pirmininką, Europos Parlamento narį Valdemarą Tomaševskį (73 proc. įvertino nepalankiai), Seimo opozicijos lyderį, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininką Andrių Kubilių (71 proc.), Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininką, TS-LKD garbės pirmininką Vytautą Landsbergį (65 proc.). Dar po 60 proc. respondentų neigiamai vertino Vilniaus merą Artūrą Zuoką ir Darbo partijos idėjinį lyderį Viktorą Uspaskichą.

Lyginant su lapkričio mėnesio apklausa, 5 procentiniais punktais pagerėjo Europos Komisijos nario V.P.Andriukaičio vertinimas. 4 procentiniais punktais palankiau įvertintas ir europarlamentaras Z.Balčytis, o 3 procentiniais punktais padaugėjo palankiai vertinančių konservatorę Ireną Degutienę, A.Guogą, parlamentarą Artūrą Paulauską bei A.Zuoką.

Per paskutinį mėnesį 3 procentiniais punktais sumažėjo palankiai vertinančių opozicijos lyderį Seime A.Kubilių. Kitų politikų vertinimas per šį laikotarpį pakito nežymiai ar liko toks pats.

Kiek didesni pokyčiai pastebimi lyginant šią apklausą su vykdyta prieš metus. Lyginant su respondentų atsakymais 2013 metų gruodį, labiausiai sumažėjo pasitikinčiųjų Prezidente D. Grybauskaite, kuria šiuo metu pasitiki 9 procentiniais punktais mažiau rinkėjų nei prieš metus, bei partijos Tvarka ir teisingumas pirmininku R. Paksu (6 procentiniais punktais).

Pasak Vilniaus universiteto (VU) Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojo doc. dr. Tomo Janeliūno, D.Grybauskaitės reitingų mažėjimą buvo galima užfiksuoti ir per Prezidento rinkimus, kuriuose buvo matyti, kad ji nebėra tokia populiari kaip pirmos kadencijos pradžioje 2009 m.

„Daugiausiai pokytį siečiau su irgi tam tikru žmonių įsivaizdavimu arba šiokiu tokiu nusivylimu, nes visą laiką politikai, kurie iš pradžių sulaukia didelio pasitikėjimo ir sukuria daug lūkesčių, po kurio laiko tie lūkesčiai ne visu 100 proc. būna pateisinami. Tai natūralu, kad dalis žmonių tiesiog savo tą lūkesčių kartelę sumažina arba tiesiog dalis žmonių nusivilia tuo politiku. O prezidentinė rinkimų kampanija iš tikrųjų rodė, kad jau D.Grybauskaitei yra šiek tiek sunkiau, kaip tik buvo daugiau kandidatų. Tas pats faktas, kad prireikė antrojo rinkimų turo taip pat liudija, kad nusivylimo inercija buvo žymiai labiau jaučiama“, – naujienų agentūrai ELTA sakė T. Janeliūnas.

R.Pakso reitingų sumažėjimą politikos ekspertas aiškino tuo, kad jis pastaruoju metu rodosi nacionalinėje politikoje, o mėginimą sugrįžti į aukščiausias vietas, žaisti Prezidento rinkimų korta vadino visiškai nevykusiu.

„Vėl priminimas, kad jis yra neva neteisingai apkaltintas, nuteistas ir pan., tiesiog jau nebepatraukė jokio didesnio paramos lygio ir įsivaizduoju, kad žmonės jį vis labiau nurašo kaip tos aukščiausiosios lygos politiką, nes jis šiuo metu ir jau pastaruosius kelerius metus yra tiktai EP narys. Nors ir nominaliai vadovauja partijai, bet dažnai netgi sulaukia kritikos iš pačios partijos vidaus, tai natūralu, kad net Tvarkos ir teisingumo partijos rėmėjų gretose, matyt, nusivylimas partijos lyderiu yra įgaunantis pagreitį“, – sakė pašnekovas.

Politologas mano, kad šiuo metu D.Grybauskaitės reitingai stabilizavosi: esą šalies vadovė gana stabiliai laikosi savo pozicijose, nėra kažkokių didelių lūkesčių iš žmonių, siejamų su Prezidente, D.Grybauskaitė gana aktyviai veikia užsienio politikos srityje, o jos elektorato ir paramos ratas stabilus.

„Jeigu neįvyks kažkokių netikėtų incidentų, skandalų ir pan., ji greičiausiai turės gana stabilius reitingus“, – prognozavo T. Janeliūnas.

Per pastaruosius metus daugiau nei kitų pagerėjo šių 6 politikų vertinimai – Seimo Pirmininkės „darbietės“ Loretos Graužinienės (8 procentiniais punktais), EK komisaro V.P.Andriukaičio (6 procentiniais punktais), Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos pirmininko R.Karbauskio (6 procentiniais punktais), LSDP kandidato į Prezidentus, europarlamentaro Z.Balčyčio (5 procentiniais punktais), europarlamentaro V.Mazuronio (4 procentiniais punktais) bei Liberalų sąjūdžio pirmininko E.Masiulio (4 procentiniais punktais).

Politikos apžvalgininkas V.P.Andriukaitį vadino fenomenu, nes jo tarp socialdemokratų lyderių pasitikėjimas buvo vienas didžiausių, netgi kalbėta, kad kaip tik jis vietoj Z.Balčyčio būtų rimtesnis kandidatas į Prezidento postą. T.Janeliūnas V.P.Andriukaičio populiarumą siejo su tuo, kad jis ideologiškai labai aiškiai rėmė socialdemokratiškas idėjas net vadovaudamas Sveikatos apsaugos ministerijai, ir nors dėl to buvo kritikuojamos pačių sveikatos sektoriaus atstovų ar politikų, visuomenė šias idėjas sutikdavo gana palankiai. Be to, prie pozityvaus V. P. Andriukaičio vertinimo prisidėjo tai, kad jis buvo siūlomas atstovauti Lietuvai EK, kas liudija apie jo gebėjimus dirbti europiniu lygiu.

„Čia, sakyčiau, galbūt atsispindi tų kairiųjų pažiūrų rinkėjų lūkesčiai, noras girdėti tai, ką būtent kalbėjo V.P.Andriukaitis, ir tai suprantamas dalykas. Juo labiau jam ir pastaraisiais metais buvo suteikta nemažai viešosios erdvės, ir žiniasklaida apie jį nemažai kalbėjo“, – sakė T. Janeliūnas.

VU TSPMI docentas priminė, kad L.Graužinienės paskyrimas į Seimo Pirmininkes buvo sutiktas gana kritiškai, ypač žiniasklaidoje, pirmaisiais mėnesiais politikė kritikuota, jog nėra tinkanti šiam postui, pernelyg remia V.Uspaskichą ar klusniai vykdo jo nurodymus.

„O pastaraisiais metais, pastarąjį pusmetį, sakykime, žmonės priprato prie jos buvimo Seimo Pirmininkė, ji nekelia kažkokių didelių skandalų ar nesusipratimų, ji nebėra kritikuojama žiniasklaidoje, netgi, sakykime, gavo tam tikrą jau legitimaciją ir iš Prezidentūros, t.y. net ir pati D Grybauskaitė jos nebeignoruoja taip akivaizdžiai, L.Graužinienė buvo kviečiama ir į Valstybės gynimo tarybą, ir susitikimai vyko tarp dviejų aukščiausių pareigūnių. Tai yra šioks toks pripažinimas, kad, matyt, išmoko ar galbūt prisiderino prie užimamos pozicijos ir pati L Graužinienė, ir savo funkcijas jau atlieka pakankamai normaliai“, – aiškino T. Janeliūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?