Kai pasmirdo teistumu, ožių ragai išsyk atšipo

Po trejus metus trunkančio bylinėjimosi vienas kitą šmeižtu kaltinantys Klaipėdos rajono tarybos narys Sigitas Karbauskas ir vicemeras Kęstutis Cirtautas suskato taikytis supratę, kad teistumas gresia abiem.

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Jan 23, 2015, 5:49 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 7:04 AM

Nors politikai tvirtina esantys išvargę nuo bylinėjimosi, o dėl susitaikymo buvo sutarę dar iki Klaipėdos rajono apylinkės teismui skelbiant nuosprendį, taikos sutartis buvo pasirašyta tik po to, kai abu buvo pripažinti kaltais.

Užtarimo teisme ieškojusiems Klaipėdos rajono veikėjams iškilo grėsmė užsitraukti teistumo dėmę ir, be išlaidų advokatams, dar sumokėti baudą.

Kaltinimai – be įrodymų

Prieš trejus metus pradėta abipusė byla dėl šmeižto K.Cirtautui ir S.Karbauskui akibrokštu baigėsi pernai spalio pabaigoje.

Apylinkės teismas nustatė, kad du rajono politikai vienas kitą apkaltino padarius sunkų nusikaltimą, bet nesugebėjo įrodyti, jog tai atitinka tikrovę.

Buvo nuspręsta, kad paviešinę objektyviais faktais nepagrindžiamus kaltinimus jie abu apšmeižė vienas kitą. Todėl K.Cirtautą ir S.Karbauską pripažinęs kaltais Klaipėdos rajono apylinkės teismas jiems skyrė po 753 eurų baudą.

Šį teismo nuosprendį abu nuteistieji apskundė apeliacine tvarka, tačiau, matyt, supratę, kad jis vargu ar bus pakeistas, netrukus Klaipėdos apygardos teismui įteikė pasirašytą taikos sutartį.

Abu politikai pripažino, kad vienas apie kitą žiniasklaidoje paskleidė neobjektyvią informaciją, ir pasižadėjo daugiau šia tema viešai nekalbėti.

Tačiau teismo dar nepatvirtinta taika yra gana trapi, nes S.Karbauskas nelinkęs išsižadėti savo žodžių. K.Cirtautas irgi nepripažįsta apšmeižęs savo oponentą.

Be to, tik po trejų metų karo kirvį nusprendę užkasti klaipėdiečiai nesutaria, kuris pirmasis pasiūlė susitaikyti.

Prakalbo apie kyšius

Politikai vienas kitą purvais apdrabstė 2011 metų rugsėjį, kai rajono taryboje iš vos vieno mandato persvarą turėjusios tuometės valdančiosios daugumos „tvarkietis“ K.Cirtautas perbėgo į kitą stovyklą.

Po tokio žingsnio sugriuvo visa rajono valdžia.

Iš mero posto buvo atstatydintas „tvarkietis“ S.Karbauskas, o naujoji dauguma visus valdžios postus atidavė saviškiams.

Perbėgėlis K.Cirtautas buvo pamalonintas vicemero postu.

Iš valdžios išstumtas S.Karbauskas tame pačiame posėdyje prakalbo, kad prieš perversmą už savo mandatą K.Cirtautas prašęs 60 tūkst. litų, nes, jam pasitraukus iš tarybos, jos nariu būtų tapęs kitas sąraše esantis „tvarkietis“.

Klausinėjamas žurnalistų K.Cirtautas atmetė kaltinimus reikalavus kyšio. Be to, savo ruožtu apkaltino S.Karbauską, kad už mandato atsisakymą jis jam siūlęs tokio pat dydžio sumą.

Abu pateikė ieškinius

Netrukus po to S.Karbauskas kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą, kad būtų atliktas ikiteisminis tyrimą dėl kyšio, kurio esą reikalavo K.Cirtautas. Tačiau toks tyrimas nebuvo pradėtas.

2012 metų pradžioje vicemeras dėl S.Karbausko šmeižto privataus kaltinimo tvarka kreipėsi į teismą. Pastarasis netrukus tuo pačiu apkaltino buvusį bendražygį.

Bylinėjimasis ilgai užtruko, laikraščiuose išspausdintus politikų pareiškimus analizavo lingvistikos ekspertai, teisme buvo apklausti žurnalistai.

Bet nė vienam teisiamajam nepavyko teismo įtikinti, kad jų pareiškimai spaudoje tėra nuomonė.

Tikrasis teismas – rinkimai

Dabar S.Karbauskas lyg ir būtų linkęs, kad Klaipėdos apygardos teismas šiame ginče padėtų tašką. Tačiau jis tvirtino taikos siekiąs todėl, kad ši byla visuomenei esą nėra įdomi.

Be to, jis apskritai nemėgstąs bylinėtis.

Abu politikai bandė neigti, kad pasirašyti taikos sutartį juos privertė teistumo ir baudos grėsmė.

„Anoks čia teistumas už tokį dalyką. Politikoje jis jokios įtakos nebūtų padaręs. Manęs negąsdina ir priteista bauda. Advokatams beveik tris kartus daugiau išleidau“, – „Lietuvos rytui“ aiškino K.Cirtautas.

„Ne teismuose tokie ginčai turi būti sprendžiami. Politikus nuteisia tik rinkėjai. Tikrasis teismas yra artėjantys rinkimai“, – dėstė S.Karbauskas.

Netikėtai baigėsi dar viena byla

* Klaipėdos rajone tai ne vienintelė politikų byla dėl šmeižto.

* Dėl 2011 metų spalį išplatinto atviro laiško „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijai įsižeidęs Seimo narys Petras Gražulis į teisiamųjų suolą buvo pasodinęs visą rajono tarybos valdančiąją daugumą su meru Vaclovu Dačkausku priešakyje.

* Šiame viešame laiške buvo pateikti P.Gražuliui nepatikę klausimai apie esą nutylėtą jo biografijos laikotarpį, sąsajas su bendrove „Judex“ ir neva nešvarų politikavimą.

* Seimo narys tai įvertino kaip šmeižtą ir visus laišką pasirašiusius politikus padavė į teismą.

* Vėliau socialdemokratams atleidęs P.Gražulis atkakliai siekė, kad kaltais būtų pripažinti likę politikai, tarp kurių buvo ir „tvarkiečius“ iš Klaipėdos rajono valdžios išstūmęs vicemeras K.Cirtautas.

* Prasidėjus deryboms dėl taikos sutarties P.Gražulis teismo posėdžius ėmė ignoruoti ir apylinkės teismas bylą nutraukė. Jos neatnaujino ir vakar Seimo nario skundą išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.