Apie pavojų Vilniaus mieste nėra kam pranešti

Pavojingas dujų nuotėkis degalinėje, medžius vartanti audra. Ar tokiais atvejais civilinės saugos specialistai neturi pranešti apie ekstremalią situaciją? Pasirodo, Vilniuje to padaryti dar neįmanoma.

Prieš savaitę įvykus pavojingam dujų nuotėkiui „Lukoil“ degalinėje ties Apkasų ir Rinktinės gatvių sankirta, vilniečiai negavo trumpųjų žinučių, įspėjančių aplenkti nelaimės vietą dideliu lanku.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prieš savaitę įvykus pavojingam dujų nuotėkiui „Lukoil“ degalinėje ties Apkasų ir Rinktinės gatvių sankirta, vilniečiai negavo trumpųjų žinučių, įspėjančių aplenkti nelaimės vietą dideliu lanku.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Jan 25, 2015, 8:14 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 2:49 AM

Prieš savaitę įvykus pavojingam dujų nuotėkiui „Lukoil“ degalinėje ties Apkasų ir Rinktinės gatvių sankirta, vilniečiai negavo trumpųjų žinučių, įspėjančių aplenkti nelaimės vietą dideliu lanku.

Praėjusį savaitgalį incidentas degalinėje baigėsi laimingai. Kaip ir audros, per kurias virto medžiai, lūžo šakos, smarkus vėjas lyg žaislus nešiojo įvairius sunkius daiktus.

Tačiau apie vėtrą pranešė tik radijas ir internetas. Milijonus kainavusi trumpųjų žinučių pranešimų sistema apie ekstremalias situacijas tylėjo. Mat ji beviltiškai pasenusi.

Aktyvinti sugeba retas

Anksčiau savivaldybės Saugaus miesto departamentui vadovavęs Rimantas Ramanauskas kalbėdamasis su žmonėmis jų vis pasiteirauja, ar jų telefonuose yra aktyvinta pranešimų priėmimo funkcija.

„Tik vienas, anksčiau dirbęs priešgaisrinės apsaugos srityje, atsakė teigiamai. Visi kiti nežinojo, kaip šią funkciją aktyvinti“, – dėstė R.Ramanauskas.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento interneto svetainėje reikia ilgai paieškoti, kad rastum aktyvinimo instrukciją.

Tačiau joje nurodoma, kad yra daugybė mobiliųjų telefonų (ir dauguma jų išmanieji), kurie neturi galimybės priimti tokių pranešimų.

Lietuviškų raidžių nepriima

Beje, dalis telefonų perspėjimo pranešimus priima tik lotyniškais simboliais. Šio apribojimo nebėra išmaniuosiuose telefonuose, kuriuose įdiegtos naujosios „Android OS“ programinės įrangos versijos.

Perspėjimo pranešimų galima negauti ir dėl netinkamai atliktų telefono nustatymų. O telefonų aparatuose, kuriuose naudojamos dvi SIM kortelės, ši funkcija visada nustatoma tik įjungus pirmąją SIM kortelę, priešingu atveju perspėjimo pranešimų taip pat neįmanoma tikėtis.

Tiesa, yra ir gerų naujienų. Telefonų gamintojai jau pradėjo realizuoti automatinį perspėjimo pranešimų priėmimo nustatymą pagal tarptautinių standartų reikalavimus.

Tokie gamintojo nustatymai atlikti tik „LG Nexus 4“ ir „LG Nexus 5" telefonų aparatuose.

Pamatys krūvą hieroglifų

Tačiau dauguma neišmaniųjų „Nokia" telefonų, taip pat ir kai kurie išmanieji, perspėjimo pranešimus priima tik 2G (GSM) tinkle.

Kadangi dauguma telefonų automatiškai pasirenka aukštesnės kartos tinklą 3G (UMTS), norint gauti perspėjimo pranešimus, telefoną reikia rankiniu būdu perjungti į 2G tinklą.

O jeigu esate „Nokia" telefonų, kurių markės X1, C2-01, 1616, 1661, 3110c, 3210, 5140i, 6303i, 6700 classic, „Samsung" telefonų GT-S5570, GT-S3650, „Galaxy SII“, „Galaxy“ savininkas, verta žinoti, kad jie pranešimus priima tik anglų kalba.

Tad kilus pavojui vietoj pranešimo telefone matysite tik hieroglifus.

Vilniuje veikia tiktai trys sirenos

Dar viena pranešimų apie ekstremalius įvykius priemonė – garsinės sirenos. Vilniuje yra per 60 sirenų, tačiau veikia tik trys.

Modernios elektroninės sirenos, galinčios perduoti ne tik pavojaus signalą, bet ir balsinį pranešimą, veikia centrinėje miesto dalyje.

Trijų sirenų, įrengtų centre, Naujininkuose ir Šnipiškėse, gausmą gyventojai girdėtų maždaug puskilometrio spinduliu. Viena sirena sumontuota ant savivaldybės pastato, kita – ant „Juventos“ gimnazijos, o trečia – ant Užsienio reikalų ministerijos.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Pasirengimo nelaimėms ir perspėjimo skyriaus vyriausiojo specialisto Algio Bolio žodžiais, sirenų gausmas turėtų būti girdimas bet kurioje miesto dalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.