Rinkimų prievaizdų rėtis trumpina partijų kandidatų sąrašus

Sutrumpėjo kandidatų į savivaldybių tarybas sąrašas. Sekmadienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) iš jų išbraukė 132 į vietos valdžią pretendavusį asmenį, kuris nedeklaravo gyvenamosios vietos arba tą padarė netinkamai.

V.Grigaravičių kandidatu į Alytaus merus iškėlusiame visuomeniniame rinkimų komitete irgi yra buvusį teistumą nurodęs kandidatas į savivaldybės tarybą.<br>Nuotr. iš archyvo
V.Grigaravičių kandidatu į Alytaus merus iškėlusiame visuomeniniame rinkimų komitete irgi yra buvusį teistumą nurodęs kandidatas į savivaldybės tarybą.<br>Nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 25, 2015, 2:41 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 2:59 AM

Labiausiai dėl to nukraujavo Liberalų sąjūdis, iš kurio pateiktų sąrašų rinkimų prievaizdai išbraukė 22 kandidatą. Konservatorių sąrašai irgi sutrumpėjo – iš jų išbraukta 17 kandidatų, Darbo partija nukraujavo kiek mažiau – iš šios partijos sąrašų išbraukta 15.

Dažniausiai pasitaikęs įstatymo pažeidimas – kitoje savivaldybėje deklaruota gyvenamoji vieta. Dėl tokių pažeidimų daugiausiai atkrito į Vilniaus miesto savivaldybę kandidatavę politikai. Sostinėje tokių buvo 19, Klaipėdoje – 11, Kauno mieste – 9.

Liberalų sąjūdžio atstovai bandė įrodyti, kad gyvenamosios vietos nedeklaravusi į Kretingos savivaldybę kandidatavusi partietė esą nežinojo, kad yra niekur nedeklaruota, mat pardavė butą. Bet rinkimų prievaizdai į vietos valdžią pretenduojantiems politikams patarė būti labiau atidiems. „Nemalonu, kai asmenys eina spręsti svarbių klausimų, bet nesugeba susitvarkyti gyvenamosios vietos deklaravimo dokumentų“, – iš nedrausmingų kandidatų pasišaipė vyriausiasis rinkimų prievaizdas Zenonas Vaigauskas

Kai kuriems pretendentams duris dalyvauti rinkimuose rinkimų prievaizdai užvėrė dėl amžiaus. Perkračius partijų pateiktus kandidatų sąrašus, paaiškėjo, kad tokių yra dešimt.

Daugiausiai tokių kandidatų, kuriems rinkimų dieną nebus suėję 20 metų, taikėsi į valdžią Klaipėdoje – net trys. Iš jų du išbrokuoti kandidatai priklauso Tautininkų sąjungai.

Be to, rinkimų prievaizdai sekmadienį nusprendė, kad beveik 270 kandidatų savo anketose turės nurodyti buvusį teistumą. Ypač gausu tokių tarp kandidatų į Alytaus miesto bei rajono savivaldybes.

Buvusį teistumą teks nurodyti ir su visuomeniniu komitetu „Alytaus piliečiai“ į miesto savivaldybės tarybą kandituojančiam Mariui Grišmanauskui, kuris nurodė buvęs teistas už eismo įvykį. Šis komitetas į Alytaus merus yra iškėlęs buvusį policijos generalinį komisarą Vytautą Grigaravičių.

Viena daugiausiai anksčiau teistų asmenų į savivaldybių tarybas kandidatais iškėlė Darbo partija. Valdančiosios partijos sąrašuose tokių kandidatų, kurių plakatuose bus nurodytas Baudžiamojo kodekso straipsnis – 50.

Tarp nurodžiusiųjų buvusį teistumą – ir 25 kandidatai į merus. Tarp tokių atsidūrė ir Lietuvos laisvės sąjungos (liberalai) kandidatas į Vilniaus merus Artūras Zuokas ir jo konkurentas socialdemokratas Gintautas Paluckas.

Artimiausiu metu rinkimų prievaizdai iš kandidatų sąrašų turėtų pašalinti asmenis, kurie nuslėpė teistumą. VRK vadovo Z.Vaigausko teigimu, jau šiuo metu komisija tokių yra išaiškinusi per šimtą.

Savivaldos rinkimuose pareiškė norą dalyvauti daugiau kaip 16 tūkst. asmenų, per 400 pageidauja varžytis dėl merų postų. Rinkimai į savivaldybių tarybas bei tiesioginiai merų rinkimai vyks kovo 1 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.