Seime – politikų varžytuvės dėl partijų numerių rinkimuose

Artėjant savivaldos rinkimams politikai džiaugiasi visais įmanomais būdais galėdami atkreipti rinkėjų dėmesį, tiesa, kol kas neaišku, kiek tai padeda padaryti gražesnis, „apvalesnis“ ar „magiškesnis“ partijos numeris sąraše.

Vyriausios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Z.Vaigauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vyriausios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Z.Vaigauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Jan 26, 2015, 1:22 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 1:43 AM

Partijos pagal numerius

Pirmadienį Seime 23 partijos išsidalijo rinkimų numerius, kuriais jos bus įrašytos rinkimų biuleteniuose. Dar keturi numeriai rezervuoti visuomeniniams rinkimų komitetams. Rinkimų komiteto pavadinimas bus įrašytas pirmuoju rinkimų biuletenyje.

Antrą numerį ištraukė Lietuvos socialdemokratų partija, trečią – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, ketvirtą – Emigrantų partija, penktą – Respublikonų partija, šeštą – Tautininkų sąjunga, septintą – politinė partija „Profesinių sąjungų centras“, aštuntą – Žemaičių partija, devintą – politinė partija „Lietuvos sąrašas“, dešimtą – Kovotojų už Lietuvą sąjunga, vienuoliktą – Lietuvos laisvės sąjunga.

12 numeriu rinkimų biuletenyje bus įrašyta Lietuvos žaliųjų partija, 13 – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, 14 – Lietuvos lenkų rinkimų akcija, 15 – Lietuvos pensininkų partija, 16 – Lietuvos centro partija, 17 – partija „Jaunoji Lietuva“, 18 – rinkimų komitetas, 19 – Rusų aljansas, 20 – Darbo partija, 21 – rinkimų komitetas, 22 – Lietuvos liaudies partija, 23 – rinkimų komitetas, 24 – Lietuvos rusų sąjunga, 25 – partija „Tvarka ir teisingumas“, 26 – Liberalų sąjūdis, 27 – politinė partija „Drąsos kelias“.

Partijos atstovų burtų keliu ištraukti numeriai lemia, kokia eilės tvarka partijos ir rinkimų komiteto kandidatų sąrašas įrašomas į rinkimų biuletenį ir koks partijos numeris bus Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) leidžiamuose kandidatų sąrašų plakatuose ir kituose informaciniuose leidiniuose.

VRK vadovas Zenonas Vaigauskas džiaugėsi, kad Seimo spaudos salė perpildyta, o tai rodo, kad susidomėjimas rinkimais didelis. „Noriu pasveikinti visus su artėjančiais rinkimais ir palinkėti visoms partijoms sėkmės. Šiandien šventinė diena, o iki rinkimų dar pakankamai laiko“, – sakė jis.

Pirmiausia partijų atstovai turėjo traukti numerį, kuris nulėmė paties traukimo eiliškumą, o antrąjį kartą buvo traukiamas partijos sąrašo numeris.

Pirmuoju numeriu pasigirti negalės

Visų kandidatų ir jų rinkimų sąrašų numeriai planuojami paskelbti likus trisdešimčiai dienų iki rinkimų.

 Pirmieji savo laimę badė Emigrantų partijos atstovai ir jų ištrauktas numeris buvo 4, antrieji buvo Žemaičių partija, kuriai atiteko aštuntas numeris. Partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas Petras Gražulis džiaugėsi dvidešimt antruoju numeriu, Lietuvos lenkų rinkimų akcijai atiteko keturioliktas numeris.

Lietuvos sąrašas rinkimuose džiaugsis devintuoju numeriu, „Drąsos kelias“ – dvidešimt septintuoju. Liberalų sąjūdžiui atiteko dvidešimt šeštasis numeris ir Remigijus Šimašius buvo sutiktas gausiais plojimais, bet dar griausmingesnės ovacijos nuskambėjo Algirdui Sysui ištraukus antrąjį numerį.

Deja, vienetu pažymėto voko neištraukė ir nesidžiaugs nei viena partija, mat tarp partijos vokų buvo ir keletas papildomų skaičių, kurie žymėjo komitetus.

 Lietuvos žaliųjų partijai atiteko dvyliktąjį numerį, Tėvynės sąjungos atstovai per šiuos rinkimus džiaugsis trečiuoju numeriu. Darbo partijai atiteko dvidešimtasis numeris, o Lietuvos rusų sąjungai – dvidešimt ketvirtas numeris. A. Zuoko partijai atiteko vienuoliktasis numeris, sostinės meras noriai priėmė sveikinimus ir tokiu numeriu atrodė patenkintas.

„Vienuoliktas numeris sėkmingas Lietuvai ir mums“, – sakė po burtų traukimo A. Zuokas, o A. Sysas tvirtino, kad sėkmė rinkimuose nuo numerio nepriklauso, bet džiaugiasi, kad pavyko ištraukti būtent antrąjį voką.

 Z.Vaigauskas: „Didžiausi mūšiai – savivaldybėse“

Z. Vaigausko teigimu, didžiausi mūšiai vis tik užvirs tose savivaldybėse, kuriuose nėra labai daug kandidatų, mat tuomet kandidatai ir jų darbais rinkėjams pateikiami lyg ant delno. „Kai yra labai daug kandidatų, tai dalis jų rinkimuose paprastai neturi labai didelio įdirbio ir dalyvauja rinkimuose tik dėl dalyvavimo“.

VRK vadovas teigė, kad kandidatų į miestų merų kėdes ilgiausios eilės nutįso didžiuosiuose Lietuvos miestuose: „Kaune dalyvauja net 16 kandidatų, Vilniuje kiek mažiau – 12, kituose miestuose kiek mažiau – iki dešimties“, – kalbėjo Z. Vaigauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.